Când și de ce au început oamenii să fumeze tutun?

20.02.2018
Când și de ce au început oamenii să fumeze tutun?

Tutunul. Aproape un miliard de oameni din întreaga lume fumează tutun. Fie că se delectează cu tradiționalele tigări sau se bucură de savoarea unui trabuc, tutunul a devenit un limbaj universal. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că în secolul al XX-lea, aproximativ 100 de milioane de oameni au murit din cauza tutunului. Totuși, când au început oamenii să fumeze?

Când au început oamenii să fumeze tutun?

În timp ce primul om care a fumat tutun s-a pierdut în istorie, Jordan Goodman scrie în cartea sa intitulată „Tobacco in History” că tutunul a fost cultivat pentru prima dată în urmă cu mii de ani în America, în regiunile unde acum se află Mexic și Brazilia. Inițial, tutunul era cultivat în scopuri medicinale pentru a crea un medicament halucinogen. Dovezile păstrate demonstrează că tutunul nu era fumat în mod regulat, așa cum se întâmplă astăzi.

Inceputurile tutunului

Planta a fost descoperită în America de Christofor Columb. Conform istoricilor, când Columb a sosit în Bahamas, localnicii i-au dat drept cadou ca semn de recunoștință un buchet de frunze uscate de tutun. Informațiile au fost păstrate în jurnalul lui Cristofor Columb.

„Am găsit un om într-o canoe, între Santa Maria și Fernandia. Avea cu el niște frunze uscate care păreau că sunt foarte valoroase pentru el. Mi-a fost adusă și mie o cantitate în San Salvador”, nota Columb.

Astfel, navigatorul italiano-spaniol a dus planta în Spania. Aici, europenii au perceput tutunul ca fiind o plantă care dă dependență.

Primul european care a fumat

Primul european care a încercat tutunul pentru relaxare a fost Rodrigo de Jerez. Acesta a observat obiceiul locuitorilor din teritoriul actual al Cubei de a pune tutun în frunze de palmier, de a le rula și apoi de a le aprinde. Fumul care îi ieșea lui Jerez pe gură i-a speriat atât de tare pe europeni încât acesta a fost întemnițat șapte ani de către Inchiziție.

Bartolomeu de las Casas, un istoric spaniol, nota în 1530: „Spaniolii din insula Hispaniola au fost obișnuiți să consume tutun. Deși li s-a spus că este un viciu, aceștia au replicat că nu pot înceta să o consume”.

Europenii, mai ales spaniolii, francezii și portughezii, au folosit tutunul în scopuri medicinale ca și calmant. Ulterior, Spania a devenit principalul importator de tutun din America și chiar a declarat orașul Sevilla drept capitala mondială a tutunului.

Primele trabucuri, aşa cum le cunoaştem astăzi, au fost făcute în Spania utilizându-se tutunul cubanez, la începutul secolului al XVIII-lea. Apoi au urmat țigările de foi rulate manual.

În anul 1800, oamenii au început să consume regulat tutun, fie mestecat, fie fumat. În anul 1900, aproximativ 4,4 miliarde de țigări erau vândute anual. Astăzi, potrivit statisticilor, un miliard de oameni consumă țigări în mod regulat și alte câteva sute de milioane fumează în mod pasiv.

Restul, e istorie…

Tutunul, o afacere profitabila

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot