Ce s-a întâmplat azi, 21 iulie?

21.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 iulie?

Pe data de 21 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuv. Simeon,  Ioan Pustnicul și Sf. Proroc Iezechiel. Această zi reprezintă cea de-a 202-a zi a calendarului gregorian și a 203-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 21 iulie

356 î. de Hr. – În urma unui incendiu templul zeiței Artemis din Efes, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, a fost distrus complet. Se spune că focul a fost pus de un bărbat pe nume Herostratus.

1718 – Imperiul Otoman a încheiat un acord cu Austria, numit Tratatul de la Passarowitz, prin care Austria primea Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.

1808 – S-a născut Simion Bărnuțiu. Acesta a fost istoric, om politic și unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania. Simion a murit pe data de 28 mai 1864.

1821 – S-a născut Vasile Alecsandri. Trebuie precizat că data venirii pe lume nu se știe cu exactitate, dar se presupune că ar fi 21 iulie sau 2 august. Acesta a fost unul dintre cei mai mari poeți români. El a fost și om politic, ministru, diplomat și membru fondator al Academiei Române. Vasile Alecsandri a murit pe data de 3 septembrie 1890, la vârsta de 69 de ani.

1907 – A murit la doar 69 de ani Nicolae Grigorescu. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români. În anul 1899, a devenit membru de onoare al Academiei Române. Tablourile sale sunt apreciate și în prezent, fiind evaluate la foarte mulți bani.

1914 – La această dată s-a întrunit, la Sinaia, Consiliul de Coroană, prin care s-a decis poziția de neutralitate a României în Primul Război Mondial.

1945 – A fost luată una dintre cele mai importante decizii din istoria mondială, când președintele american Harry S. Truman a aprobat folosirea bombelor atomice.

1969 – După aproximativ 7 ore după ce au aterizat pe Lună, astronauții americani Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au pășit pe satelitul natural al Pământului, în timpul misiunii Apollo 11. Neil Armstrong avea să rostească celebrele cuvinte: „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. Trebuie precizat că în Statele Unite ale Americii era 20 iulie când cei doi astronauți au scris istorie.

1971 – La Porțile de Fier a fost dată în exploatare ecluza românească.

1983 – La această dată a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură pe Pământ, de când se fac măsurători meteorologice. La stația Vostok din Antarctica de Est, termometrul a arătat -89,2 grade Celsius.

2007 – În această zi a apărut ultimul volum din seria Harry Potter.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot