Ce s-a întâmplat azi, 19 iulie?

19.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 iulie?

Data de 19 iulie este una dintre cele mai importante din an, fiindcă mai multe evenimente istorice au avut loc în această zi. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 200-a zi a calendarului gregorian și a 201-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 19 iulie

1814 – S-a născut Samuel Colt. Acesta a fost un inventator american și a rămas în istorie pentru popularizarea arme de foc numită revolver. Colt a murit pe data de 10 ianuarie 1862, la vârsta de doar 47 de ani.

1870 – Franța a declarat război Prusiei. Conflictul a luat sfârșit pe 26 februarie 1871, iar trupele franceze au fost înfrânte.

1877 – Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a cerut ajutorul principelui Carol I, fiindcă nu mai făcea față trupelor otomane, în cea de-a doua bătălie de la Plevna. Drept urmare, mai multe trupe ale Armatei Române au trecut Dunărea și au păzit podul Zimnicea-Svistov.

1900 – A fost un moment istoric pentru infrastructura din Paris, fiindcă s-a deschis prima linie de metrou.

1922 – A avut loc primul meci de tenis pentru echipa României în Cupa Davis. Țara noastră a pierdut cu scorul de 5-0 în fața Indiei.

1946 – S-a născut Ilie Năstase. Acesta a fost jucător profesionist de tenis, fiind de două ori numărul 1 mondial în clasamentul ATP, în 1972 și 1973. Ilie Năstase a câștigat 83 de competiții, însă doar 58 au fost înregistrate de Asociația Jucătorilor de Tenis Profesioniști (ATP). Printre titlurile câștigate la individual se numără și două de Grand Slam, US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973.

1954 – La această dată, lumea muzicii s-a schimbat pentru totdeauna, fiindcă Elvis Presley a lansat primul disc single, intitulat „That’ s All Right”.

1965 – A început Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, eveniment în urma căruia Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al partidului.

1996 – Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat o lege prin care se acorda României statutul de cea mai favorizată națiune din regiune. Drept urmare, în anii următori, pe teritoriul țării noastre au fost dezvoltate baze permanente ale armatei SUA.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot