Ce s-a întâmplat azi, 20 iulie?

20.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 iulie?

În calendarul creștin-ortodox, pe data de 20 iulie, este sărbătorit Sfântul Ilie. În România, în această zi, sunt celebrate Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, dar și Ziua energeticianului, din anul 1992. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 201-a zi a calendarului gregorian și a 202-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 20 iulie

356 î. de Hr. – S-a născut Alexandru cel Mare. Acesta a fost unul dintre cei mai mari cuceritori ai omenirii. Alexandru al III-lea sau Alexandru Macedon cum mai era cunoscut, s-a născut în Pella, Macedonia. El era fiul regelui Filip al II-lea și reginei Olimpia – deși legenda spune că tatăl său nu era altul decât Zeus, conducătorul zeilor greci.

1514 – Răscoala țărănească condusă Gheorghe Doja a fost înfrântă, iar acesta a fost torturat și executat din ordinul lui Ioan Zapolya.

1868 – S-a născut Miron Cristea. Acesta a rămas în istorie ca fiind primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). Miron Cristea a murit pe data de 6 martie 1939, la vârsta de 70 de ani.

1885 – A fost un moment istoric, fiindcă, în această zi, a fost legalizat fotbalul profesionist în Marea Britanie. În anii următori, acest sport a devenit un fenomen social.

1927 – A murit Ferdinand I al României. Acesta a domnit timp de 13 ani, în condiții deosebit de grele, însă, cu toate acestea, a reușit să înfăptuiască lucruri cu adevărat mărețe. În timpul domniei sale, începută în 1914, s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918, iar mai târziu Ferdinand a fost cel care a pus bazele reformelor electorală și agrară și a dat țării Constituția din 1923. Ferdinand se stingea din viață mult prea devreme, la doar 62 de ani, din cauza unei boli necruțătoare. Totodată, în această zi prințul Mihai, a devenit, la numai 5 ani, rege al României, în urma decesului bunicului său, Ferdinand I.

1944 – A avut loc o tentativă de asasinare a lui Adolf Hitler, la comanda colonelului Claus von Stauffenberg, soldată însă cu eșec.

1969 – A fost un moment istoric pentru întreaga omenire, fiindcă programul spațial Apollo 11 a devenit un succes. Astăzi a avut loc prima aterizare cu echipaj uman pe Lună, în Marea Liniștii. Americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin au scris istorie la aproximativ 7 ore după cei doi au pus piciorul pe satelitul natural al Pământului.

1974 – În urma unei lovituri de stat în Cipru, organizată de dictatorul Greciei, Turcia a invadat Cipru.

2016 – A murit Radu Beligan, la vârsta de 97 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai buni actori români din istorie. În decursul vieții acesta a fost, în perioada 1969-1989, membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, precum și deputat al Marii Adunări Naționale, între anii 1961 – 1975.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot