Cine a fost cel mai mare cuceritor al omenirii?

13.10.2020
Cine a fost cel mai mare cuceritor al omenirii?

Istoria ne amintește de un mare cuceritor care a câștigat respectul întregii lumi. Alexandru cel Mare s-a implicat pe câmpul de luptă și a adus mari victorii. De asemenea, el a fost printre primii mari strategi dintre conducătorii militari de-a lungul vremii.

Cultura elenă a fost răspândită în întreaga lume datorită cuceririlor impresionante făcute de tânărul rege macedonean. În calitate de rege al Macedoniei și al Persiei, a stabilit cel mai mare imperiu pe care lumea antică îl văzuse vreodată.

La rândul său, carismatic și nemilos, strălucitor și înfometat de putere, diplomatic și însetat de sânge, Alexandru a inspirat o astfel de loialitate în oamenii săi care l-ar fi urmat oriunde și, dacă era necesar, și-ar fi dat și viața.

Deși Alexandru cel Mare a murit înainte de a-și realiza visul de a uni un nou tărâm, influența sa asupra culturii grecești și asiatice a fost atât de profundă încât a inspirat o nouă epocă istorică – Perioada elenistică.

Cuceritorul Alexandru cel Mare

Alexandru al III-lea sau Alexandru Macedon cum mai era cunoscut, s-a născut în Pella, Macedonia, în 356 î.Hr. El era fiul regelui Filip al II-lea și reginei Olimpia – deși legenda spune că tatăl său nu era altul decât Zeus, conducătorul zeilor greci.

Filip al II-lea a fost un militar impresionant în sine. El a transformat Macedonia (o regiune din partea de nord a peninsulei grecești) într-o forță care trebuie luată în considerare și a visat mult la cucerirea Imperiului persan.

La vârsta de 12 ani, Alexandru a arătat un curaj impresionant când a îmblânzit calul sălbatic Bucephalus, un armăsar enorm cu un comportament furios. Calul a devenit tovarășul său de luptă pentru cea mai mare parte a vieții lui Alexandru.

Când Alexandru avea 13 ani, Regele Filip l-a chemat pe marele filosof Aristotel să-l îndrume pe fiul său. Aristotel a stârnit și a stimulat interesul lui Alexandru pentru literatură, știință, medicină și filozofie.

Alexandru avea doar 16 ani când a fost lăsat la conducerea Macedoniei. În 338 î.Hr., acesta a văzut ocazia de a-și dovedi valoarea militară și a condus o cavalerie împotriva Batalionului Sacru al Tebei.

„Batalionul iubiților” era o armată presupusă, imbatabilă, alcătuită în întregime din soldați homosexuali. Alexandru și-a expus vigoarea și vitejia, iar cavaleria sa a omorât întregul batalion.

Regele Alexandru cel Mare

În 336 î.Hr., Regele Filip a fost asasinat de garda sa de corp Pausanias. La doar 20 de ani, Alexandru a revendicat tronul macedonean. El i-a ucis pe rivali înainte ca aceștia să-i poată contesta suveranitatea.

Potrivit Historia.ro, marele imperiu s-a format prin cucerirea cetăţilor din Asia Mică, urmată de faimoasa victorie de la Issos, apoi cucerirea Siriei şi a Egiptului, iar în cele din urmă întregul Imperiu Persan. Imperiului se întindea de la marginea Chinei, până în Egipt și Europa.

Cu toate acestea, imperiul nu a functionat decât în vremea domniei lui Alexandru cel Mare. Regele Macedoniei a murit la vârsta de 32 de ani. Unele surse au spus că ar fi murit din cauza malariei sau că a fost otrăvit. Astfel, și astăzi moartea sa rămâne un mister.

Foto: History

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot