Ce s-a întâmplat azi, 23 martie?

23.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 martie?

Cea de-a 82-a zi a calendarului gregorian este 23 martie. De-a lungul timpului, în această zi s-au petrecut multe evenimente care au rămas istorie, fie într-un mod pozitiv, fie într-unul negativ. La această dată este sărbătorită Ziua mondială a meteorologiei. 

Evenimente istorice 23 martie

1801 – Istoria Rusiei va cunoaște o schimbare după ce Țarul Pavel I al Rusiei a fost ucis de ofițeri nobili în dormitorul său din Palatul Sf. Mihail din Sankt Petersburg. Drept urmare, fiul său, Alexandru I al Rusiei, a urcat pe tron.

1813 – S-a născut Cezar Bolliac. Acesta a fost unul dintre fruntașii Revoluției din 1848, poet liric protestatar și promotor al studiilor arheologice. Bolliac a murit pe 25 februarie 1881, la vârsta de 67 de ani.

1821 – În timpul Revoluției de la 1821, Tudor Vladimirescu a ajuns la un acord cu boierii rămași în București pentru conducerea țării.

1847 – S-a născut Alexandru D. Xenopol. Acesta a fost profesor de istorie la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române. La nivel mondial a fost perceput ca un mare istoric și filozof. Xenopol a murit pe data de 27 februarie 1920, la vârsta de 72 de ani.

1847 – A avut loc un incendiu devastator în București, care a distrus aproximativ 20 la sută din oraș.

1898 – A fost anul în care a fost adoptată Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași. Drept urmare, s-a stabilit învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și s-a organizat mai temeinic învățământul superior.

1917 – Regele Ferdinand I a emis o proclamație prin care se promitea pământ și vot universal.

1919 – La Milano a fost înființat Partidul Fascist Italian de către Benito Mussolini.

1939 – România a semnat un acord comercial cu Germania nazistă, prin care interesele noastre economice se subordonau celor hitleriste.

1945 – A avut loc o reformă agrară,  care a dus la exproprierea proprietățile mai mari de 50 ha și împroprietărirea a peste 900.000 de familii de țărani.

1983 – A avut loc primul zbor internațional pe ruta București – Londra al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot