10 cele mai amuzante expresii românești și explicațiile lor

17.06.2021
10 cele mai amuzante expresii românești și explicațiile lor

În limba română există numeroase expresii consacrate, a căror origine este de multe ori necunoscută. Cu toții le auzim și uneori le și folosim, însă nu mulți sunt cei care ar putea să răspundă că știu înțelesul unor expresii de genul „floare la ureche” sau „colac peste pupăză”.

Site-ul Shtiu.ro vă prezintă zece dintre cele mai cunoscute si mai folosite expresii românești.

10 cele mai amuzante expresii românești și explicațiile lor

„Colac peste pupăză” – este folosită atunci când se vorbește despre o accentuare a unei situații nefavorabile; este expresia sinonimă a lui „un rău nu vine niciodată singur”.

„Floare la ureche” – este folosită în limba română cu sensul de „nimica toată”.

„I-a picat fața” – această expresie denotă surpriza trăită de cineva în momentul în care află un secret;

„Face din rahat bici” – expresia este utilizată pentru a defini o persoană care este în stare de a face foarte multe lucruri din nimic.

A dat cu mucii în fasole” – sursa unei astfel de expresii este greu de găsit, dar semnificația este simplă, și anume cineva a făcut o greșeală impardonabilă.

„Dacă tăceai filozof rămâneai” – maxima trebuie folosită în împrejurarea când tăcerea poate fi mai inteligentă decât cuvântul; provine din lucrarea filozofului antic Boethius intitulată „Mângâierile filozofiei”, care a ajuns la închisoare pentru că a spus unele lucruri care nu au fost pe placul regelui.

„Freacă menta” – expresia face referire la a nu face nimic sau a pierde vremea și are o istorie bogată, încă de pe vremea când menta chiar se freca pentru a împrospăta mesele.

„A întors-o ca la Ploiești” – forma integrală a expresiei este „a întoarce precum trenul la Ploieşti” și definește o schimbare bruscă de atitudine care, în timp, a început să desemneze un comportament schimbător.

Ploiesti
Gara din Ploiesti

„A face capul calendar” – expresie folosită atunci când cineva zăpăceşte o persoană cu numeroase informaţii; în anii 1800 calendarele erau ca o mică enciclopedie deoarece conţineau tot felul de cifre, date astronomice, istorice sau biografice, imposibil de memorat.

„La paştele cailor” – definește un eveniment care nu va avea loc niciodată; se spune că atunci când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus Hristos, caii au făcut o gălăgie de nedescris, iar ea i-ar fi blestemat să fie flămânzi în continuu, cu excepția unei zile pe an: Paştele Cailor.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot