De unde vine expresia „a sări ca prostul din baie”?

31.05.2022
De unde vine expresia „a sări ca prostul din baie”?

Limba română are o mulțime de reguli de gramatică care vin cu multe excepții, sunete noi care sunt greu de redat pentru un străin și liste nesfârșite de expresii greu de explicat. Una dintre ele este „a sări ca prostul din baie”.

Limbajul include exprimarea ideilor, sentimentelor, dorințelor și nevoilor. La fel de importantă este capacitatea de a asculta, de a înțelege o altă persoană și de a urma instrucțiunile. Copiii își dezvoltă abilitățile lingvistice și de comunicare prin angajarea în experiențe semnificative care le construiesc cunoștințele generale despre lume.

În timp ce creierul nostru uman este conectat pentru limbaj și comunicare, devenim alfabetizați printr-un proces de învățare mult mai intenționat. Alfabetizarea include abilitățile de a citi, de a scrie, de a vorbi și de a asculta și de a folosi tipărirea pentru a da sens lumii. De asemenea, în limba română există o mulțime de expresii care au diferite conotații.

Originea expresiei „a sări ca prostul din baie”

În mediul rural mai ales, bătrânii folosesc uneori expresii greu de explicat chiar și românilor. De cele mai multe ori, acestea au o explicație, însă la prima vedere sună ciudat. La fel se întâmplă și în cazul expresiei „a sări ca prostul din baie”.

Potrivit Adevărul, dacă îi spui cuiva că „a sărit ca prostul din baie” îi spui de fapt că este credul, naiv. Întreaga poveste din jurul acestei expresii a pornit acum multă vreme când existau băi comunale. Se spune că o persoană a profitat de faptul că baia comunală de pe Grivița, o zonă cunoscută și astăzi din Capitală, era ocupată și a făcut o glumă nesărată.

Acesta a urlat în fața băii că este cutremur, cei din jur s-au prins de poantă, însă cel prins în baie s-a speriat teribil și a ieșit gol pușcă afară, stârnind amuzamentul celorlalți. Evident, plin de nervi, bărbatul a sărit la bătaie, iar glumețul a lansat celebra expresie „Ce să-ţi fac, dacă ai sărit ca prostul din baie!”.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot