De unde vine expresia „a sări ca prostul din baie”?

31.05.2022
De unde vine expresia „a sări ca prostul din baie”?

Limba română are o mulțime de reguli de gramatică care vin cu multe excepții, sunete noi care sunt greu de redat pentru un străin și liste nesfârșite de expresii greu de explicat. Una dintre ele este „a sări ca prostul din baie”.

Limbajul include exprimarea ideilor, sentimentelor, dorințelor și nevoilor. La fel de importantă este capacitatea de a asculta, de a înțelege o altă persoană și de a urma instrucțiunile. Copiii își dezvoltă abilitățile lingvistice și de comunicare prin angajarea în experiențe semnificative care le construiesc cunoștințele generale despre lume.

În timp ce creierul nostru uman este conectat pentru limbaj și comunicare, devenim alfabetizați printr-un proces de învățare mult mai intenționat. Alfabetizarea include abilitățile de a citi, de a scrie, de a vorbi și de a asculta și de a folosi tipărirea pentru a da sens lumii. De asemenea, în limba română există o mulțime de expresii care au diferite conotații.

Originea expresiei „a sări ca prostul din baie”

În mediul rural mai ales, bătrânii folosesc uneori expresii greu de explicat chiar și românilor. De cele mai multe ori, acestea au o explicație, însă la prima vedere sună ciudat. La fel se întâmplă și în cazul expresiei „a sări ca prostul din baie”.

Potrivit Adevărul, dacă îi spui cuiva că „a sărit ca prostul din baie” îi spui de fapt că este credul, naiv. Întreaga poveste din jurul acestei expresii a pornit acum multă vreme când existau băi comunale. Se spune că o persoană a profitat de faptul că baia comunală de pe Grivița, o zonă cunoscută și astăzi din Capitală, era ocupată și a făcut o glumă nesărată.

Acesta a urlat în fața băii că este cutremur, cei din jur s-au prins de poantă, însă cel prins în baie s-a speriat teribil și a ieșit gol pușcă afară, stârnind amuzamentul celorlalți. Evident, plin de nervi, bărbatul a sărit la bătaie, iar glumețul a lansat celebra expresie „Ce să-ţi fac, dacă ai sărit ca prostul din baie!”.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot