De unde vine expresia „La plăcinte înainte, la război înapoi!” și cine a folosit-o prima dată?

01.03.2022
De unde vine expresia „La plăcinte înainte, la război înapoi!” și cine a folosit-o prima dată?

Limba română este plină de expresii, care fac comunicarea mai picantă. Unele dintre ele au fost împrumutate de la alte civilizații, în timp ce altele au fost create pe planul nostru mioritic. O expresie originară românească este „La plăcinte înainte, la război înapoi!”. Aceasta este folosită și pe timp de pace și pe timp de război. În ce context?

La plăcinte înainte, la război înapoi

Expresia „La plăcinte înainte, la război înapoi!“ ar fi apărut acum mai bine de 100 de ani și și-a păstrat semnificația originală. Proverbul a fost folosit pentru prima dată de Ion Creangă în opera literară intitulată „Povestea lui Harap Alb“. Lucrare a fost scrisă în 1877, anul în care a avut loc „Războiul de Independență al României”, fiind considerată o capodoperă a scriitorului din Humulești.

Povestea se învârte în jurul personajului principal Harap Alb, care este supus la tot felul de încercări pentru a-și dovedi curajul și înțelepciunea. Băiatul era fiul cel mic al Craiului, care mai avea doi băieți.

Amu’, cică era odată într-o ţară un crai, care avea trei feciori. Şi craiul acela mai avea un frate mai mare, care era împărat într-o altă ţară, mai depărtată. Şi împăratul, fratele craiului, se numea Verde-împărat; şi împăratul Verde nu avea feciori, ci numai fete. Mulţi ani trecură la mijloc de când aceşti fraţi nu mai avură prilej a se întâlni amândoi, așa începe povestea.

La un moment dat, cei doi feciori mai mari ai Craiului sunt supuși unei încercări pentru a dovedi puterea și istețimea, însă nu se ridică la așteptările tatălui lor, care exclamă: „La plăcinte înainte, la război înapoi!”

Proverbul se referă la faptul că atunci când sunt beneficii toată lumea se înghesuie, însă atunci când sunt probleme, de exemplu un război, toți bat în retragere.

Ion Creangă, cunoscător al firii umane

Ion Creangă a scris „Povestea lui Harap Alb” în timpul Războiului de Independență al României, în anul 1877. Citatele folosite de scriitor în opera sa nu sunt întâmplătoare, el fiind un bun cunoscător al firii umane. Expresia „La plăcinte înainte, la război înapoi“ se referă și la faptul că după un război mulți viteji se arată.

Trebuie precizat că fiul lui Ion Creangă, Constantin, a luptat în Războiul de Independență la doar 17 ani. Povestitorul a încercat prin diferite relații să îl aducă acasă. Așadar, opera literară din acel an nu este o întâmplare, iar citatele pot fi considerate o parte din trăirile scriitorului.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, în județul Olt, pe data de 26 ianuarie 1918. Acesta a fost un copil sărac și a studiat doar patru clase, însă înscrierea în Partidul Comunist... citește tot
Cât petrol produce România?
Cât petrol produce România?
România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a... citește tot
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Aceasta are o suprafață de 423.488 de km pătrați și comunică... citește tot