De unde vine expresia ”mărul discordiei”?

14.06.2023
De unde vine expresia ”mărul discordiei”?

Expresia ”Mărul discordiei” este auzită în mai toate mediile sociale și aproximativ toată lumea îi știe sensul. Sintagma este folosită în vorbirea curentă încă din cele mai vechi timpuri, însă puțini știu povestea din spatele ei.

Cum a apărut expresia ”mărul discordiei”?

Expresia este stâns legată de Grecia antică și mitologia acesteia. Legenda spune că în timpul nunţii zeiţei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, și-a făcut apariția și un musafir nepoftit. Este vorba despre zeița Eris, considerată personificarea discordiei, care a aruncat pe jos un măr de aur pe care era scris ”celei mai frumoase”.

Acesta este considerat mărul discordiei, fiindcă pentru el s-au luptat Hera, Atena şi Afrodita, fiecare susținând că este cea mai frumoasă. Nereușind să ajungă la un consens, cele trei au cerut o opinie independentă și au apelat la prințul troian Paris, după intervenția lui Zeus. Fiecare a încercat să îl mituiască pe Paris, Hera i-a oferit bogății, în timp ce Atena i-a promis înțelepciune și glorie.

Cu toate acestea, Paris i-a oferit mărul Afroditei, după ce zeița îi promisese dragostea cele mai frumoase femei de pe Pământ, Elena. Acest lucru s-a și întâmplat, iar cei doi au fugit în Troia pentru a-și trăi liniștiți iubirea, potrivit bzi.ro.

Evenimentul nu a fost văzut însă cu ochi buni de Agamemnon, regele cetăţii Micene, care a hotărât să răzbune onoarea fratelui său, Menelaus, care era căsătorit cu Elena, printr-un război îndreptat împotriva cetăţii troiene. Trebuie precizat că iubirea dintre Thetys cu Peleus a adus la nașterea celebrului erou Ahile.

Astfel ar fi izbucnit Războiul Troian, care a durat 10 ani, și a fost descris în opera lui Homer: Iliada și Odiseea. Nu se știe dacă aceste evenimente pământene chiar au avut loc sau țin de mitologia greacă, însă un lucru este clar expresia ”mărul discordiei” face referire la o situație tensionată, poate chiar o dispută fizică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot