De unde vine expresia ”mărul discordiei”?

14.06.2023
De unde vine expresia ”mărul discordiei”?

Expresia ”Mărul discordiei” este auzită în mai toate mediile sociale și aproximativ toată lumea îi știe sensul. Sintagma este folosită în vorbirea curentă încă din cele mai vechi timpuri, însă puțini știu povestea din spatele ei.

Cum a apărut expresia ”mărul discordiei”?

Expresia este stâns legată de Grecia antică și mitologia acesteia. Legenda spune că în timpul nunţii zeiţei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, și-a făcut apariția și un musafir nepoftit. Este vorba despre zeița Eris, considerată personificarea discordiei, care a aruncat pe jos un măr de aur pe care era scris ”celei mai frumoase”.

Acesta este considerat mărul discordiei, fiindcă pentru el s-au luptat Hera, Atena şi Afrodita, fiecare susținând că este cea mai frumoasă. Nereușind să ajungă la un consens, cele trei au cerut o opinie independentă și au apelat la prințul troian Paris, după intervenția lui Zeus. Fiecare a încercat să îl mituiască pe Paris, Hera i-a oferit bogății, în timp ce Atena i-a promis înțelepciune și glorie.

Cu toate acestea, Paris i-a oferit mărul Afroditei, după ce zeița îi promisese dragostea cele mai frumoase femei de pe Pământ, Elena. Acest lucru s-a și întâmplat, iar cei doi au fugit în Troia pentru a-și trăi liniștiți iubirea, potrivit bzi.ro.

Evenimentul nu a fost văzut însă cu ochi buni de Agamemnon, regele cetăţii Micene, care a hotărât să răzbune onoarea fratelui său, Menelaus, care era căsătorit cu Elena, printr-un război îndreptat împotriva cetăţii troiene. Trebuie precizat că iubirea dintre Thetys cu Peleus a adus la nașterea celebrului erou Ahile.

Astfel ar fi izbucnit Războiul Troian, care a durat 10 ani, și a fost descris în opera lui Homer: Iliada și Odiseea. Nu se știe dacă aceste evenimente pământene chiar au avut loc sau țin de mitologia greacă, însă un lucru este clar expresia ”mărul discordiei” face referire la o situație tensionată, poate chiar o dispută fizică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot