Cine a fost Afrodita? Cât de frumoasă era Afrodita?

14.10.2021
Cine a fost Afrodita? Cât de frumoasă era Afrodita?

Afrodita este zeița frumuseții, a iubirii și a pasiunii în legendele grecești. Echivalentul acesteia în mitologia romană este zeița Venus. Afrodita era atât de frumoasă încât toți cei care o vedeau se îndrăgosteau iremediabil. Inclusiv Zeus, stăpânul zeilor, a căzut pradă în mrejele frumoasei zeițe. De altfel, pentru că fusese vrăjit de frumusețea ei, Zeus a blestemat-o să se îndrăgostească de unde simplu muritor.

Cum s-a născut zeița Afrodita?

Nașterea Afroditei se învârte în jurul a trei legende. Prima dintre ele susține că zeița frumuseții a apărut din spuma mării, în largul coastei Citera.  În această zonă apa era învolburată, fiindcă aici fusese tăiat organul genital al zeului Uranus, de către fiul său Cronos. Potrivit mitului, aceasta ar fi reușit să iasă din apă spre Cipru, unde ar fi făcut să răsară sub tălpile sale o iarbă moale. Cea de-a doua legendă o consideră pe Afrodita ca fiind fiica lui Zeus și a zeiței Diona.

Ultima versiune despre nașterea Afroditei susține că aceasta s-a născut într-o scoică și ar fi fost dusă în insula Citera. Potrivit mitologiei grecești, Afrodita nu a fost niciodată copil, ea născându-se direct adult.

Afrodita, mama lui Cupidon

Frumusețea Afroditei nu putea trece neobservată de ceilalți zei. Astfel, pentru a nu exista conflicte între aceștia, Zeus decide să o căsătorească pe aceasta cu hidosul Hefaistos, zeul şchiop al metalelor şi fierăritului. Chiar și așa, zeița frumuseții a avut numeroase aventuri cu ceilalți zei, din care au rezultat numeroși copii.

Potrivit mitologiei, Afrodita s-a iubit cu Ares, zeul războiului, Dionysos, Hermes şi Poseidon, precum şi cu muritorii Anchises şi Adonis. Ca urmare a acestor relații au apărut următorii copii: cu zeul Hermes a fost născut Eros (cel care avea să rămână cunoscut ca drept Cupidon), cu Ares i-a conceput pe Anteros şi pe Harmonia, iar cu muritorul Anchises pe Enea.

Cupidon a umblat tot timpul după el cu un arc cu săgeți, iar atunci când mama lui îi cerea, el țintea inimile oamenilor. Se spune că vârful săgeților sale erau înmuiate fie în miere, fie în otravă, iar atunci când își atingeau țintele aduceau o dragoste nemărginită pentru „victime”.

Afrodita a trăit printre muritori… din dragoste

Potrivit legendei, Afrodita l-a îmbrățișat la un moment dat pe Cupidon și una din săgeți a zgâriat-o, iar ea s-a îndrăgostit imediat de un vânător chipeș care trecea prin apropiere, pe nume Adonis. Drept urmare, zeița a părăsit Olimpul și a decis să trăiască cu acesta printre muritori.

Din nefericire, dragostea lor nu a dăinuit mult, fiindcă Adonis a fost ucis de zeul Ares, transformat într-un porc mistreț, care voia să se răzbune fiindcă fusese părăsit. Se spune că lacrimile plânse de durere de zeiţă s-au transformat în anemone. În memoria şi în cinstea lui Adonis, Afrodita i-a ocrotit pe cei tineri care se iubeau cu o dragoste curată.

Cultul Afroditei a fost celebrat în toată lumea helenică, cu precădere în insulele Cipru şi Citera. Aceasta avea sanctuare la Paphos, Cnidus, Delos, Sicyon etc. Simbolurile principale ale Afroditei includ mirtul, trandafirul, porumbelul, vrabia și lebăda.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot