Unde pot fi găsite orașe fantomă în România?

20.10.2022
Unde pot fi găsite orașe fantomă în România?

Orașul este o zonă constituită din clădiri moderne menită să servească unei populații de cel puțin 50.000 de locuitori. Aici se găsesc cele mai multe și importante locuri de muncă, dar și cele mai diverse metode de entertainment. De-a lungul timpului, din cauza problemelor urbanistice sau a modificărilor în societate, anumite orașe au fost părăsite în detrimentul altor zone cu un potențial ridicat de oportunități. Care sunt orașele fantomă din România?

Care este cel mai mare oraș-fantomă din lume?

România

Orașele fantomă sunt acele centre urbane din care au plecat sau decedat mare parte din locuitori. Cele mai multe se află în Statele Unite ale Americii, unde, majoritatea au decis să se mute în metropole, precum New York, Los Angeles sau San Francisco. Inițial, orașele astăzi părăsite s-au aflat în apropierea carierelor de minerit, iar în momentul în care zăcămintele au fost epuizate, oamenii au decis să plece.

Cel mai mare oraș părăsit din lume se numește Ordos și se află în China. Numărul exorbitant de oameni i-a făcut pe liderii supremi să construiască diferite noi orașe. Unele au avut succes, iar altele, precum Ordos, au dat greș.

La începutul secolului al XXI-lea, mineritul de cărbune a luat amploare în nordul Chinei. Acest lucru a determinat guvernul țării să investească în crearea unui nou centru de dezvoltare. Conform planurilor inițiale, aici urmau să se mute peste 1 milion de oameni. Ultimele date ale anului 2016 au relevat că există nu mai mult de 100.000 de locuitori. Au fost construite clădiri de locuințe și birouri, un muzeu de artă, dar și un stadion cu capacitate de 35.000 spectatori, care nu a avut niciodată porțile deschise.

Unde pot fi găsite orașe fantomă în România?

În România, orașele au cunoscut un boom al populației începând cu epoca comunistă. Construcția de fabrici și uzine, dar și nevoia de forță de muncă a împins lumea de la rural la urban. Bucureștiul a devenit în această perioadă cel mai dezvoltat oraș al țării. Au fost atrași oameni din zone precum Giurgiu, Călărași, Ialomița, Alexandria, dar și din județele Moldovei.

Cu toate că Bucureștiul este un exemplu pozitiv, alte orașe nu au avut la fel de mare succes. Ambiția comunistă s-a dus până la construirea orașelor de la zero, unde se dorea reîmprospătarea mineritului.

În 2015 au fost clasificate 126 de localități care au rămas pustii, 11 dintre ele fiind declarate „orașe”:

România
Localitatea Alexandru Ioan Cuza – Călărași

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot