Unde pot fi găsite orașe fantomă în România?

20.10.2022
Unde pot fi găsite orașe fantomă în România?

Orașul este o zonă constituită din clădiri moderne menită să servească unei populații de cel puțin 50.000 de locuitori. Aici se găsesc cele mai multe și importante locuri de muncă, dar și cele mai diverse metode de entertainment. De-a lungul timpului, din cauza problemelor urbanistice sau a modificărilor în societate, anumite orașe au fost părăsite în detrimentul altor zone cu un potențial ridicat de oportunități. Care sunt orașele fantomă din România?

Care este cel mai mare oraș-fantomă din lume?

România

Orașele fantomă sunt acele centre urbane din care au plecat sau decedat mare parte din locuitori. Cele mai multe se află în Statele Unite ale Americii, unde, majoritatea au decis să se mute în metropole, precum New York, Los Angeles sau San Francisco. Inițial, orașele astăzi părăsite s-au aflat în apropierea carierelor de minerit, iar în momentul în care zăcămintele au fost epuizate, oamenii au decis să plece.

Cel mai mare oraș părăsit din lume se numește Ordos și se află în China. Numărul exorbitant de oameni i-a făcut pe liderii supremi să construiască diferite noi orașe. Unele au avut succes, iar altele, precum Ordos, au dat greș.

La începutul secolului al XXI-lea, mineritul de cărbune a luat amploare în nordul Chinei. Acest lucru a determinat guvernul țării să investească în crearea unui nou centru de dezvoltare. Conform planurilor inițiale, aici urmau să se mute peste 1 milion de oameni. Ultimele date ale anului 2016 au relevat că există nu mai mult de 100.000 de locuitori. Au fost construite clădiri de locuințe și birouri, un muzeu de artă, dar și un stadion cu capacitate de 35.000 spectatori, care nu a avut niciodată porțile deschise.

Unde pot fi găsite orașe fantomă în România?

În România, orașele au cunoscut un boom al populației începând cu epoca comunistă. Construcția de fabrici și uzine, dar și nevoia de forță de muncă a împins lumea de la rural la urban. Bucureștiul a devenit în această perioadă cel mai dezvoltat oraș al țării. Au fost atrași oameni din zone precum Giurgiu, Călărași, Ialomița, Alexandria, dar și din județele Moldovei.

Cu toate că Bucureștiul este un exemplu pozitiv, alte orașe nu au avut la fel de mare succes. Ambiția comunistă s-a dus până la construirea orașelor de la zero, unde se dorea reîmprospătarea mineritului.

În 2015 au fost clasificate 126 de localități care au rămas pustii, 11 dintre ele fiind declarate „orașe”:

România
Localitatea Alexandru Ioan Cuza – Călărași

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot