De unde vine numele orașului Brașov? Ce spun istoricii?

12.04.2021
De unde vine numele orașului Brașov? Ce spun istoricii?

Majoritatea oamenilor s-a întrebat, la un moment dat, de unde vine numele orașului în care locuiește. De cele mai multe ori, au existat contre între istorici pentru a se cădea la un numitor comun. Așa este și cazul municipiului Brașov, al cărui nume a fost subiect de dispută mulți ani de zile.

De unde vine numele orașului Brașov?

Numele orașului Brașov este greu de descifrat în istorie. Unii cercetători susțin acesta are proveniențe slavo-române, în timp ce alții cred că este un nume turco-bulgar.

Potrivit datelor istorice, numele Brașov apare pe teritoriul țării începând încă din secolul al XV-lea, existând sate, poieni și chiar râuri cu nume precum Brașoava, Brașovenița, Izvorul Brașovului, Brașovița etc.

Vedere din Brasov

Ultimele descoperiri arată că orașul apare în documente vechi şi sub denumirea de Corona, iar o cercetare, din anul 1964, arată că cele două denumiri, Corona şi Braşov, se suprapun în timp. Astfel, Corona desemna cetatea, iar Braşov împrejurimile.

Unii istorici susțin că numele orașului Brașov vine de la Cetatea Brașovia, despre care se spune că a fost construită pe muntele Tâmpa între anii 1212 și 1218. Un lucru este cert, nu există o ipoteză unitară cu privire la numele orașului Brașov, iar dezbaterile pot continua în acest sens.

Date statistice despre Brașov

Orașul Brașov este așezat în județul cu același nume. Prima atestare documentară a acestuia are loc într-un document din anul 1234. Suprafața judetului măsoară 267 de kilometri pătrați.

Potrivit recensământului din anul 2011, în municipiul Brașov trăiesc 275.200 de oameni. Orașul este unul dintre cele mai vizitate din țară, fiindcă în zonă se găsesc majoritatea stațiunilor turistice de la munte, precum: Poiana Brașov, Bușteni, Bran, Predeal etc.

Braşovul este printre puţinele oraşe care care au o arie protejată în intravilan. La Deva mai este ceva asemănător. Traseele turistice au fost amenajate încă din secolul al XIX-lea de cluburile de turism montan de la acea vreme, de precursorii salvamontiştilor de astăzi. Traseele datează din jurul anului 1870 şi au fost gândite pentru promenadă deasupra oraşului, povesteşte Dorina Mihai, de la Agenţia Metropolitană Braşov, custodele muntelui Tâmpa, potrivit Adevărul.

Trebuie specificat că patron al orașului este considerată a fi Fecioara Maria, a cărei statuie se află pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, îndreptat spre Casa Sfatului, având tema Brașovului sculptată dedesubt în relief.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot