Care este orașul din România situat la cea mai mare altitudine?

24.11.2020
Care este orașul din România situat la cea mai mare altitudine?

Una dintre destinațiile preferate de români de pe Valea Prahovei este Predeal. Puțini sunt, însă, cei care știu că este orașul aflat la cea mai mare altitudine din România. Situat lângă trecătoarea cu același nume din Carpații Meridionali, într-o trecătoare între Muntenia și Transilvania, orașul-stațiune se află la o înălțime cuprinsă între 1040 și 1110 metri.

Cu toate acestea, în apropiere de Predeal sunt vârfuri care depăşesc 2.500 de metri: Vârful Omu – 2.505 metri, Munţii Baiului – 1847 metri, Piatra Mare – 1843 metri sau Postăvarul – 1800 metri.

După cum scrie Digi24, prima atestare documentară a orașului Predeal a fost în anul 1368. Dacă la începuturile sale stațiunea era tranzitată de poştalioanele şi caravanele negustoreşti, în jurul anului 1880 au fost amenajate primele pârtii de schi.

De altfel, însuși Regele Carol I a fost unul dintre promotorii acestui sport, care în prezent este unul dintre cele mai iubit de români.

Predeal, istorie de peste șase secole

Un alt detaliu străin pentru mulți dintre români este faptul că Predealul era mult mai mare decât în prezent, iar toate localitățile de pe Valea Prahovei aveau aceeaşi administraţie. În prezent, din punct de vedere administrativ, aparține de orașul Brașov.

„Predealul a fost la început o comună. Interiorul ei era până la Comarnic. Uşor, uşor Sinaia s-a retras şi a devenit oraş. După aceia şi celelalte două localităţi, Buşteniul şi Azuga. În 1835 a devenit oraş, în 1992 a fost declarat staţiune de interes naţional”, a declarat pentru Digi24 Marius Cătălin Câmpeanu, reprezentant zona turistică Predeal.

Din perspectivă istorică, Predealul a fost oraș de frontieră cu Imperiul Austro-Ungar, clădirea postului de grăniceri existând și în prezent. În 1950, Predealul era o parte a orașului regional Stalin, a cărei denumire a fost schimbată zece ani mai târziu în Brașov și regiunea Brașov. În 1968, în cadrul județului Brașov, a fost organizat orașul Predeal. Acesta a mai primit în componență satele Pârâul Rece, Timișu de Jos și Timișu de Sus.

Staţiunea dispune în momentul de față de circa 200 de unităţi de cazare omologate. Între acestea se numără 81 de hoteluri, cotate de la două până la cinci stele, 80 de pensiuni, 36 de vile turistice şi 7 cabane.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria umanității. Timp de 12 ani, evreii au fost vânați și milioane de evrei și-au pierdut viața. Holocaustul a început, în anul... citește tot
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie a avut loc în anul 1912, atunci când Titanic, cel mai mare pachebot din lume în acele vremuri, s-a ciocnit de un iceberg și s-a scufundat.... citește tot
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
„Turturea paharnic, el a furat capul lui şi l-a adus în ţară, de l-a slujit şi l-a îngropat cu multă cinste ca pe un domn”, nota Letopisețul Cantacuzinesc la ceva vreme după asasinarea... citește tot