Rusia: Boicotul firmelor rusești din România. Românii nu mai cumpără de la Lukoil sau Gazprom

25.02.2022
Rusia: Boicotul firmelor rusești din România. Românii nu mai cumpără de la Lukoil sau Gazprom

Rusia este pe punctul de a deveni un stat paria. Cu atacul său asupra Ucrainei, țara lui Putin se confruntă cu un viitor de izolare diplomatică, devastare economică și condamnare morală aproape universală.

Întrebarea este acum dacă ostracizarea Rusiei prin sancțiuni o va forța să-și schimbe direcția, să închidă ambițiile lui Vladimir Putin de a construi un imperiu și să pună capăt invaziei Ucrainei. Istoria spune că sancțiunile pot funcționa, dar avertizează că ar putea să nu funcționeze rapid.

Experții subliniază sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către aceasta în 2014. Acestea au fost

„menite să pedepsească oficialii guvernamentali la nivel înalt și să slăbească economia rusă prin restricții asupra comerțului și finanțării cu companiile energetice rusești și băncile specificate, în speranța că aceste măsuri ar descuraja noi progrese militare în Ucraina și în țările învecinate”

a observat expertul în comerț și sancțiuni Jeffrey J. Schott de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională la începutul acestei luni, când intențiile lui Putin erau încă neclare, scria Los Angeles Times.

Boicotul firmelor rusești din România. Românii evită Lukoil sau Gazprom

La graniță toți ucrainenii sunt îndrumați către spații de cazare, locuri unde pot servi masa, dar și transport gratuit pentru a merge într-un loc sigur. Mai mult decât atât, tot în semn de solidaritate, pe rețelele de socializare circulă un îndemn de boicotare a firmelor rusești.

Într-o postare devenită virală pe Facebook, românii sunt îndemnați să nu mai cumpere combustibil de la marile companii rusești. De asemenea, există un document în care sunt listate companii cu acționariat rusesc, multe dintre ele activează în comerț și servicii.

Printre acestea, potrivit postării de pe rețelele de socializare se numără benzinăriile Lukoil și Gazprom, magazinele Berezka, pizzeriile Dodo Pizza, patiseriile Boutique du Pain și orice alte afaceri cu interfață publică.

Se știe că izolarea și efectele sancțiunilor economice au adus schimbări politice în state paria sau necinstite în trecut. Dar Rusia este un caz unic: este mai mare și mai integrată economic cu vecinii săi decât orice țintă a sancțiunilor anterioare.

Termenul „stat paria” în sine este prost definit – nu este un termen formalizat în geopolitică. În mod tradițional, totuși, acesta a fost aplicat țărilor mai mici deja aflate în ieșire cu comunitatea internațională din motive precum încălcarea drepturilor omului sau sponsorizarea terorismului.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot