Rusia: Boicotul firmelor rusești din România. Românii nu mai cumpără de la Lukoil sau Gazprom

25.02.2022
Rusia: Boicotul firmelor rusești din România. Românii nu mai cumpără de la Lukoil sau Gazprom

Rusia este pe punctul de a deveni un stat paria. Cu atacul său asupra Ucrainei, țara lui Putin se confruntă cu un viitor de izolare diplomatică, devastare economică și condamnare morală aproape universală.

Întrebarea este acum dacă ostracizarea Rusiei prin sancțiuni o va forța să-și schimbe direcția, să închidă ambițiile lui Vladimir Putin de a construi un imperiu și să pună capăt invaziei Ucrainei. Istoria spune că sancțiunile pot funcționa, dar avertizează că ar putea să nu funcționeze rapid.

Experții subliniază sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către aceasta în 2014. Acestea au fost

„menite să pedepsească oficialii guvernamentali la nivel înalt și să slăbească economia rusă prin restricții asupra comerțului și finanțării cu companiile energetice rusești și băncile specificate, în speranța că aceste măsuri ar descuraja noi progrese militare în Ucraina și în țările învecinate”

a observat expertul în comerț și sancțiuni Jeffrey J. Schott de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională la începutul acestei luni, când intențiile lui Putin erau încă neclare, scria Los Angeles Times.

Boicotul firmelor rusești din România. Românii evită Lukoil sau Gazprom

La graniță toți ucrainenii sunt îndrumați către spații de cazare, locuri unde pot servi masa, dar și transport gratuit pentru a merge într-un loc sigur. Mai mult decât atât, tot în semn de solidaritate, pe rețelele de socializare circulă un îndemn de boicotare a firmelor rusești.

Într-o postare devenită virală pe Facebook, românii sunt îndemnați să nu mai cumpere combustibil de la marile companii rusești. De asemenea, există un document în care sunt listate companii cu acționariat rusesc, multe dintre ele activează în comerț și servicii.

Printre acestea, potrivit postării de pe rețelele de socializare se numără benzinăriile Lukoil și Gazprom, magazinele Berezka, pizzeriile Dodo Pizza, patiseriile Boutique du Pain și orice alte afaceri cu interfață publică.

Se știe că izolarea și efectele sancțiunilor economice au adus schimbări politice în state paria sau necinstite în trecut. Dar Rusia este un caz unic: este mai mare și mai integrată economic cu vecinii săi decât orice țintă a sancțiunilor anterioare.

Termenul „stat paria” în sine este prost definit – nu este un termen formalizat în geopolitică. În mod tradițional, totuși, acesta a fost aplicat țărilor mai mici deja aflate în ieșire cu comunitatea internațională din motive precum încălcarea drepturilor omului sau sponsorizarea terorismului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot