De ce nu poți să pui nici din greșeală motorină într-o mașina pe benzină și se întâmplă doar invers?

23.02.2022
De ce nu poți să pui nici din greșeală motorină într-o mașina pe benzină și se întâmplă doar invers?

Alimentatul cu carburant al mașinii a devenit un „sport extrem” din pricina costurilor tot mai ridicate. Fie că vorbim de motorină sau benzină, mersul cu mașina va deveni un lux. Năuciți de prețul carburantului, au fost cazuri în care unii dintre șoferi au pus benzină în rezervor, deși conduceau o mașină diesel. Invers nu este posibil niciodată.

Din neatenție, unii dintre conducătorii auto și-au alimentat mașina cu benzină rezervor, deși conduceau o mașină diesel. Invers nu este niciodată posibil. De ce?

„La mașinile noi, pompa de alimentare este mai mica sau mai mare, tocmai pentru a nu îl lăsa pe șoferi să alimenteze cu combustibilul gresit. Dacă ai rezervor pe benzina, pompa de motorină nu va intra. Viceversa nu e valabilă”, a declarat pentru shtiu.ro angajatul unei benzinării.

Ce este de făcut dacă pui benzină în loc de motorină?

Alimentarea cu benzină a unui automobil diesel este una dintre cele mai mari erori pe care le poate face un șofer. Când benzina ajunge într-un rezervor de motorină, mașina va rula câțiva kilometri, până când se va consuma toată motorina care mai este în conducta de combustibil. Când benzina va înlocui motorina motorul se va opri.

Dacă șoferul își dă seama de greșeala făcută din benzinărie nu este un capăt de lume. Se recomandă golirea rapidă a rezervorului și alimentarea mașinii cu motorină.

Dacă benzina ajunge în pompa de motorină și este pompată din greșeală într-o mașină diesel încep și problemele reale și costurile mari. Totuși, depinde de la model la model, întrucât au existat destul de mulți conducători auto care au mers până când mașina s-a oprit, dar reparațiile nu au fost costisitoare.

Golirea și spălarea conductelor de combustibil și a motorului (injectoare, pompă de benzină, etc) este un proces mai laborios. Pentru neatenție, un șofer neatent va scoate din buzunar câteva mii de lei bune.

Iarna nu e bine să pui puțin combustibil

Foarte mulți șoferi aleg să își alimenteze mașina, fie cu motorină sau benzină, în funcție de autoturism, cu sume cuprinse între 30 de lei și 100 de lei. Mecanicii auto atrag atenția, însă, că acest lucru poate dăuna grav sănătății pe termen lung a autovehiculului.

Ce se întâmplă cu automobilul când alimentezi cu puțin carburant? Potrivit specialiștilor în domeniu, motorul este afectat pe termen lung atunci când mașina este alimentată cu benzină sau motorină cu o sumă până într-o 100 de lei. Trebuie specificat că atunci când rezervorul mașinii este aproape gol, consumul de carburant este mai ridicat.

Mecanicii auto atrag atenția că atunci când mașina funcționează cu un rezervor mai gol pompa de combustibil poate începe să capteze aer, ceea ce înseamnă că motorul nu primește în mod constant benzina de care are nevoie. Acest lucru duce adesea la rateuri de aprindere a motorului. Șoferii vor simți acest lucru ca și cum motorul are o pierdere de putere, ezitare sau vibrații.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot