Ce înseamnă SWIFT? De ce ar putea fi soluția încetării războiului din Ucraina?

25.02.2022
Ce înseamnă SWIFT? De ce ar putea fi soluția încetării războiului din Ucraina?

Rusia ar trebui să fie separată de sistemul de mesagerie bancară SWIFT ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, au declarat joi, 24 februarie 2022 trei țări din partea de est a Uniunii Europene.

Apelul lor a fost preluat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care face apel la comunitatea internațională să ajute la protejarea suveranității țării sale. Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au cerut această mișcare într-o declarație comună care condamnă atacurile Rusiei asupra Ucrainei.

Ce înseamnă SWIFT? De ce ar putea fi soluția încetării războiului din Ucraina?

SWIFT, care înseamnă Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea de Telecomunicații Financiare Interbancare Globale), stă la baza sistemului financiar global, gestionând milioane de mesaje sigure în fiecare zi pentru a ajuta băncile să gestioneze tranzacțiile din întreaga lume. SWIFT a fost fondată în anii 1970, iar sediul său se află în afara Bruxelles-ului.

Înainte de SWIFT, când băncile doreau să comunice informații financiare dintr-un loc în altul, foloseau un sistem „telex”, bazat pe circuite telegrafice vechi. Dar asta a fost lent și greoi și nu sigur.

„Nu mișcă banii, dar mută informațiile despre bani”, a declarat Alexandra Vacroux, director executiv al Centrului Davis pentru Studii Ruse și Eurasiatice de la Universitatea Harvard, într-un interviu acordat NPR.

„Oprirea Rusiei de la sistemul de mesagerie SWIFT este văzută ca „opțiune nucleară” din cauza impactului larg pe care îl va avea o astfel de mișcare”, a mai spus Vacroux. Când Iranul a fost scos din sistem, a adăugat ea, „și-au pierdut jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior”.

Vacroux a spus că Rusia a început să lucreze la propria sa versiune a SWIFT cu ani în urmă, din teama că ar putea fi întreruptă din cauza anexării ilegale a Crimeei în 2014. Chiar dacă este o organizație internațională care este deținută în comun de membrii săi, deoarece este încorporată în Belgia, este obligată să respecte deciziile care sunt confirmate de guvernul țării sale de origine.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
Cine nu a auzit măcar o dată de expresia „trai pe vătrai” folosită de către vorbitorii de limba română cu sensul de „bunăstare” și „confort”? Ei bine, deși astăzi această... citește tot
De ce sunt oglinzi în lift?
De ce sunt oglinzi în lift?
Oglinda este un obiect decorativ utilizat frecvent la interior, iar suprafața sa este destul de lucioasă încât formează o imagine. Oglinzile sunt folosite încă din antichitate, primele regiuni... citește tot
Ce sunt titlurile de stat?
Ce sunt titlurile de stat?
Persoanele care dețin un surplus de bani și vor să investească fără să aibă grija că îi pot pierde pot cumpăra titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate online numai de către... citește tot