Ce înseamnă SWIFT? De ce ar putea fi soluția încetării războiului din Ucraina?

25.02.2022
Ce înseamnă SWIFT? De ce ar putea fi soluția încetării războiului din Ucraina?

Rusia ar trebui să fie separată de sistemul de mesagerie bancară SWIFT ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, au declarat joi, 24 februarie 2022 trei țări din partea de est a Uniunii Europene.

Apelul lor a fost preluat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care face apel la comunitatea internațională să ajute la protejarea suveranității țării sale. Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei au cerut această mișcare într-o declarație comună care condamnă atacurile Rusiei asupra Ucrainei.

Ce înseamnă SWIFT? De ce ar putea fi soluția încetării războiului din Ucraina?

SWIFT, care înseamnă Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea de Telecomunicații Financiare Interbancare Globale), stă la baza sistemului financiar global, gestionând milioane de mesaje sigure în fiecare zi pentru a ajuta băncile să gestioneze tranzacțiile din întreaga lume. SWIFT a fost fondată în anii 1970, iar sediul său se află în afara Bruxelles-ului.

Înainte de SWIFT, când băncile doreau să comunice informații financiare dintr-un loc în altul, foloseau un sistem „telex”, bazat pe circuite telegrafice vechi. Dar asta a fost lent și greoi și nu sigur.

„Nu mișcă banii, dar mută informațiile despre bani”, a declarat Alexandra Vacroux, director executiv al Centrului Davis pentru Studii Ruse și Eurasiatice de la Universitatea Harvard, într-un interviu acordat NPR.

„Oprirea Rusiei de la sistemul de mesagerie SWIFT este văzută ca „opțiune nucleară” din cauza impactului larg pe care îl va avea o astfel de mișcare”, a mai spus Vacroux. Când Iranul a fost scos din sistem, a adăugat ea, „și-au pierdut jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior”.

Vacroux a spus că Rusia a început să lucreze la propria sa versiune a SWIFT cu ani în urmă, din teama că ar putea fi întreruptă din cauza anexării ilegale a Crimeei în 2014. Chiar dacă este o organizație internațională care este deținută în comun de membrii săi, deoarece este încorporată în Belgia, este obligată să respecte deciziile care sunt confirmate de guvernul țării sale de origine.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot