Cine a fost Petru cel Mare, liderul cu care Putin se identifică?

25.02.2022
Cine a fost Petru cel Mare, liderul cu care Putin se identifică?

Semnificația lui Petru cel Mare (Petru I al Rusiei) în istoria Rusiei este greu de supraestimat. Cărți despre „Țarul Reformator” continuă să fie publicate și astăzi și cu greu se pot descrie toate realizările sale. Iar pentru Vladimir Putin, Petru cel Mare este un adevărat model.

Cine a fost Petru cel Mare?

Petru cel Mare, născut Pyotr Alekseyevici (pe care rușii îl numesc în general Petru I – Pyotr Pervy) este iubit în Rusia și cu atât mai mult în Sankt Petersburg, unde este numit Fondatorul orașului și onorat cu numeroase memoriale.

Petru cel Mare a fost fiul cel mai mic al lui Alexey I și a celei de-a doua soții a lui, Natalya Naryshkina. Alexei a fost succedat de invalidul Fiodor al III-lea, fratele vitreg cel mai mare al lui Petru, care a rezistat pe tron ​​doar șase ani și apoi a murit.

Deși avea doar zece ani, Petru a fost ales de Duma boierească ca moștenitor, deși următorul la tron era fratele vitreg, Ivan. Acesta din urmă suferind de dizabilități fizice și psihice cronice nu putea conduce Rusia.

Sora lui Ivan, Sofia Alekseyevna, și rudele ei din familia Miloslavsky au fost însă nemulțumiți de aranjament și, cu sprijinul Gărzii Streltsy de elită, au stimulat Revolta de la Moscova. În revoltele și violența ulterioară, Petru a asistat la sacrificarea mai multor membri ai familiei sale, inclusiv a doi unchi ai săi.

Petru nu a uitat niciodată aceste evenimente sângeroase și mulți istorici cred că avea un caracter complex, brusc, dar și energic și hotărâtor datorită acestor experiențe din copilărie.

Petru cel mare și-a petrecut copilăria și tinerețea timpurie în satul Preobrazhenskoe, nu departe de Moscova, unde a locuit cu mama sa, a organizat regimente „simulate”, a învățat să navigheze pe bărci cu pânze și foarte rar a călătorit la Moscova pentru ceremonii oficiale.

A domnit între anii 1682 și 1725 (1682-1696 co-regent împreună cu fratele său vitreg Ivan).

Petru cel mare, schimbări radicale

Despre reformele întreprinse în Rusia din inițiativa lui Petru cel Mare s-au scris multe volume, iar discuțiile despre acestea continuă și astăzi. Unii cred că aceste reforme au permis Rusiei (și ulterior Imperiului Rus) să obțină statutul de una dintre principalele puteri din Europa.

Alții deplâng pierderea tradițiilor culturale și spirituale unice care au existat în Rusia în perioada pre-petrină. Acesta a introdus calendarul iulian în Rusia, cu sărbătorirea Anului Nou pe 1 ianuarie și tradiția împodobirii pomilor de Crăciun.

De asemenea, a forțat clasele superioare să se îmbrace într-un stil european și să-și radă mustața și bărba. Pentru a-și crea propriul grup de experți cu o educație aleasă, Peter a trimis tineri nobili să studieze în străinătate pe cheltuiala statului și a urmărit personal progresul lor, scrie Saint-Petersburg.

Țarul a fondat marina rusă și a format o armată regulată bazată pe serviciul militar obligatoriu pentru toți nobilii și pe recrutări din țărănime și cetățeni obișnuiți (comunitățile delegau un anumit număr de tineri în serviciul armatei).

Străinii familiarizați cu cele mai noi evoluții ale științei militare au fost căutați în mod activ pentru funcții de ofițeri superiori și generali, iar țarul a recrutat cu sârguință experți ruși în toate domeniile, inclusiv construcții navale, afaceri militare, științe și arte.

Începând cu Petru, pentru următoarele două secole, una dintre îndatoririle ambasadorilor ruși care servesc în străinătate a fost să recruteze specialiști străini care să lucreze în Rusia.

Câștiguri teritoriale

Peter a dobândit teritoriu în Estonia, Letonia și Finlanda, iar prin mai multe războaie cu Turcia în sud, el și-a asigurat accesul la Marea Neagră. În 1709, a învins armata suedeză, îndreptându-și intenționat trupele către orașul Poltava, în mijlocul unei ierni rusești insuportabile.

În 1712, Petru a înființat orașul Sankt Petersburg pe râul Neva și a mutat capitala acolo din fosta ei locație din Moscova. La scurt timp după aceea, Sankt Petersburg a fost considerat „fereastra către Europa” a Rusiei.

Sub conducerea lui Petru, Rusia a devenit o mare națiune europeană. În 1721, el a proclamat Rusia imperiu și i s-a acordat titlul de Împărat al Întregii Rusii. Deși s-a dovedit a fi un lider eficient, Peter era, de asemenea, cunoscut ca fiind crud și tiranic.

„Marele Părinte al Patriei”, cum mai era numit, a fost un bărbat înalt, frumos care bea în exces și găzduia diferite evenimente violente. Acesta s-a căsătorit de două ori și a avut 11 copii, dintre care mulți au murit în copilărie.

Fiul cel mare din prima căsătorie, Alexis, a fost condamnat pentru înaltă trădare de către tatăl său și executat în secret în 1718. Petru cel Mare a murit la 8 februarie 1725, fără a numi un moștenitor. El este înmormântat în Catedrala Sfinții Petru și Pavel, situată în Sankt Petersburg.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot