România comunistă producea mai multă energie decât acum

29.12.2022
România comunistă producea mai multă energie decât acum

România de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu producea mai multă energie electrică decât în prezent. Cum a fost posibil așa ceva? Un document desecretizat recent de Serviciul Român de Informații ne prezintă câteva date interesante despre posibilitățile energetice ale acestei țări.

Potrivit unei note a Securității întocmită în data de 16 decembrie 1989, România comunistă trebuia să producă energie electrică la nivelul de 9.200 MW. În acel moment centralele produseseră doar 8.970 MW. Scăderea survenise din cauza faptului că centralele pe cărbune și cele pe hidrocarburi produseseră cu 400 MW mai puțin, singurele care își făcuseră norma fiind centralele hidroelectrice. Datele oficiale din acea perioadă arătau că țara ajunsese la un consum de energie electrică undeva la 9.870 MW.

Centralele pe cărbune înregistraseră variații mari, întrucât grupurile de mare putere de la Rovinari, Turceni și Doicești ieșiseră din funcțiune. Celebra termocentrală Mintea continua să realizeze numai 1/3 din capacitatea nominală, în principal datorită spargerilor repetate de țevi la cazanul cu abur, cauzate de folosirea unui cărbune necorespunzător calitativ, se arată într-un document al Securităţii.

Energia electrică, o problemă în trecut, o problemă și în prezent

În mod surprinzător România lui Nicolae Ceaușescu producea mai multă energie electrică decât cea din prezent. O situație atipică având în vedere cât de dezvoltată este societatea românească de acum.

Conform datelor oficiale de la Transelectrica, pentru ziua de 16 decembrie 2022, producția medie de energie electrică realizată a fost de 7.104 MW, cu un minim de 6.121 MW și un maxim de 8.347 MW. Așadar, în anul 1989 țara noastră producea 8.970 MW, iar 33 de ani mai târziu cu 1.800 MW mai puțin. Totodată, cifrele arată că în 2022 consumul a ajuns la 6.400 MW, iar în 1989 era de 9.870 MW. Această diferență este explicată prin dispariția industriei existente în perioada comunistă.

Autoritățile române de dinainte de 1989 au luat o serie de măsuri pentru a echilibra balanța energetică a țării. Potrivit evz.ro, în 16 decembrie 1989, se reușise depășirea producției de energie electrică la Porțile de Fier cu 12.000.000 kWh și fusese suplimentată producția la hidrocentrale cu circa 400 MW, dar mai ales fuseseră aplicate restricții în 215 orașe pe un interval de 1-14 ore și în 2163 de localități rurale pe intervale de 1-18 ore. Totodată, 265 de întreprinderi fuseseră deconectate de la energia electrică până la patru ore pe zi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot