România comunistă producea mai multă energie decât acum

29.12.2022
România comunistă producea mai multă energie decât acum

România de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu producea mai multă energie electrică decât în prezent. Cum a fost posibil așa ceva? Un document desecretizat recent de Serviciul Român de Informații ne prezintă câteva date interesante despre posibilitățile energetice ale acestei țări.

Potrivit unei note a Securității întocmită în data de 16 decembrie 1989, România comunistă trebuia să producă energie electrică la nivelul de 9.200 MW. În acel moment centralele produseseră doar 8.970 MW. Scăderea survenise din cauza faptului că centralele pe cărbune și cele pe hidrocarburi produseseră cu 400 MW mai puțin, singurele care își făcuseră norma fiind centralele hidroelectrice. Datele oficiale din acea perioadă arătau că țara ajunsese la un consum de energie electrică undeva la 9.870 MW.

Centralele pe cărbune înregistraseră variații mari, întrucât grupurile de mare putere de la Rovinari, Turceni și Doicești ieșiseră din funcțiune. Celebra termocentrală Mintea continua să realizeze numai 1/3 din capacitatea nominală, în principal datorită spargerilor repetate de țevi la cazanul cu abur, cauzate de folosirea unui cărbune necorespunzător calitativ, se arată într-un document al Securităţii.

Energia electrică, o problemă în trecut, o problemă și în prezent

În mod surprinzător România lui Nicolae Ceaușescu producea mai multă energie electrică decât cea din prezent. O situație atipică având în vedere cât de dezvoltată este societatea românească de acum.

Conform datelor oficiale de la Transelectrica, pentru ziua de 16 decembrie 2022, producția medie de energie electrică realizată a fost de 7.104 MW, cu un minim de 6.121 MW și un maxim de 8.347 MW. Așadar, în anul 1989 țara noastră producea 8.970 MW, iar 33 de ani mai târziu cu 1.800 MW mai puțin. Totodată, cifrele arată că în 2022 consumul a ajuns la 6.400 MW, iar în 1989 era de 9.870 MW. Această diferență este explicată prin dispariția industriei existente în perioada comunistă.

Autoritățile române de dinainte de 1989 au luat o serie de măsuri pentru a echilibra balanța energetică a țării. Potrivit evz.ro, în 16 decembrie 1989, se reușise depășirea producției de energie electrică la Porțile de Fier cu 12.000.000 kWh și fusese suplimentată producția la hidrocentrale cu circa 400 MW, dar mai ales fuseseră aplicate restricții în 215 orașe pe un interval de 1-14 ore și în 2163 de localități rurale pe intervale de 1-18 ore. Totodată, 265 de întreprinderi fuseseră deconectate de la energia electrică până la patru ore pe zi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot