Ce s-ar întâmpla dacă România ar fi atacată?

25.10.2021
Ce s-ar întâmpla dacă România ar fi atacată?

România n-a fost nicicând o mare putere militară. Cu toate acestea, țara noastră a avut de partea sa așezarea geografică: un stat cu ieșire la Marea Neagră pe al cărui teritoriu curgea Dunărea, al doilea cel mai important fluviu din Europa. Totuși, ce s-ar întâmpla dacă țara noastră ar fi atacată de un inamic? Dar dacă ar fi invadată de un alt membru NATO?

România, în cele două războaie mondiale

În primul Război Mondial (1914-1918), țara noastră a intrat în conflict abia după doi ani de neutralitate, de partea Antantei. La finalul conflictului, s-a înfăptuit România Mare.

În cel De-al Doilea Război Mondial, România a fost, inițial, de contra URSS, alături de Germania. Țara noastră a intrat în conflict noaptea de 21 spre 22 iunie 1941. Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și „Conducătorul Statului”, a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu cu Aliații și de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.

România, parte a NATO

Țara noastră a aderat în anul 2004 la NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. NATO este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord. Conform tratatului alianței, dacă un membru NATO este atacat de un alt stat, toţi membrii NATO se vor uni în protejarea aliatului. ”Un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”, se specifică în Articolul 5. Cu alte cuvinte, dacă România ar fi nevoită să facă față unei agresiuni, NATO va trimite cât mai rapid întăriri militare în țara noastră.

Dar dacă un membru NATO ar ataca un alt membru NATO? În acest scenariu cu șanse reduse, cel mai probabil Consiliul Atlanticului de Nord, organul suprem de decizie al NATO, ar putea decide expulzarea națiunii membre invadatoare.

Ce s-ar întâmpla dacă ne-ar invada Rusia?

Aparent, statul care are cele mai mare șanse să invadeze România este Rusia din trei motive: are un istoric (vezi anexarea Crimeei în 2014), este a doua cea mai mare putere militară a lumii și România este cel mai apropiat membru NATO de Federația Rusă. În fața unui asemenea adversar și fără intervenția NATO, România ar pierde conflictul în mai puțin de 24 de ore și Bucureștiul ar cădea sub armele invadatorilor.

„Dacă aș vrea, trupele rusești ar ajunge în două zile nu doar la Kiev, ci și la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia sau Bucureşti”, ar fi spus Vladimir Putin într-o discuție neoficială.

În anul 2013, Federația Rusă avea peste 700.000 de militari activi și peste 2 milioane în rezervă. Aceasta avea un buget de 90,7 miliarde de dolari. Forțele armate ruse se disting prin cel mai mare stoc din lume de arme de distrugere în masă, inclusiv nucleare și un sistem bine dezvoltat al de mijloacelor de transport. Ca o comparație, armata României are 73.350 de militari activi și 79.900 în rezervă.

„Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obține superioritate militară comparativ cu Rusia”, a caracterizat Vladimir Putin forta armatei rusești.

Un război SUA- RUSIA ar fi un dezastru

Românii ar putea fi victimele colaterale în cazul unui conflict între Rusia și SUA. Experții de la Universitatea Princeton au simulat un conflict care ar începe cu folosirea armelor convenţionale. Rușii ar folosi primii arma nucleară, undeva în zona graniței dintre Germania și Polonia, ambele state membre NATO.

NATO ar riposta cu un atac nuclear în regiunea Kaliningrad iar conflictul s-ar transforma într-un război nuclear tactic. În primele ore ale conflictului, mai mult de 90 de milioane de oameni vor fi ucişi şi răniţi, notează digi24.ro.

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising