Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

23.08.2018
Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

România nu a fost niciodată o mare putere militară. Fiind o țară mică, România nu are dușmani în regiune. Este puțin probabil ca vreodată statul nostru să fie victima unui atac nuclear. Și totuși, ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar lovi România?

O bombă nucleară în România?

Pe Internet există mai multe siteuri care simulează prezența unei eventuale bombe nuclare. De exemplu, site-ul Nukemap permite oricui să arunce o bombă oriunde dorește. „Atacatorul” poate selecta fără probleme genul de bombă nucleară pe care o dorește.

Putem folosi propria bombă nucleară…virtual, evident

Redactorii Shtiu.ro au ales ca locație pentru bombă Capitala României, București. Conform nuclearsecrecy.com o bombă teroristă (100 t) ar distruge doar centrul Capitalei României, pe o rază de aproximativ 30 de metri.

La polul opus, o bombă rusească de tipul Tsar Bomba (100 Mt), cea mai mare bombă creată vreodată, ar rade de pe suprafața Pământului atât Bucureștiul, dar și mai multe orașe din apropiere, cum ar fi Otopeni, Ploiești, Buzău, Urziceni, Alexandria sau Giurgiu.

Totuși, pe lângă zeci sau sute de mii de morți, milioane de oameni ar putea fi afectați atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Radiaţiile rezultate în urma exploziei la sol a unei bombe cu hidrogen de 100 de megatone ar ajunge până în Croația, Italia sau chiar Germania. Acest aspect depinde foarte mult de direcția vântului din momentul detonării.

Bomba Bucuresti

Care sunt țările dotate cu arme nucleare?

Singurele state cunoscute că au detonat experimental, sau nu, asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan. Aceste țări sunt declarate puteri nucleare (împreună cu Rusia, moștenind armamentele Uniunii Sovietice). Totodată, alte state variate pot deține arme nucleare. Acestea fie nu au recunoscut acest lucru în public, fie altele recunosc posesia lor neverificată, așa cum este cazul Coreei de Nord.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot