Prin ce traume a trecut Nicolae Ceaușescu în copilărie?

28.03.2023
Prin ce traume a trecut Nicolae Ceaușescu în copilărie?

Nicolae Ceaușescu a condus România cu o mână de fier, din 1967 până în 1989, când a fost ucis la Târgoviște alături de soția lui, Elena Ceaușescu. Cei doi lideri comuniști nu au mai lăsat puterea din mână, după ce au ajuns în fruntea statului. Atitudinea ostilă față de cei din jurul lor și față de cetățenii țării poate fi explicată, oarecum, și prin traumele trăite de aceștia în copilărie.

Traumele lui Nicolae Ceaușescu din copilărie

Primii ani din viața lui Nicolae Ceaușescu au fost foarte grei. Acesta s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, la Scornicești, în județul Olt, într-o familie săracă, cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, era un mare pasionat de alcool și o bătea foarte des pe soția lui, Alexandrina, cât și pe copii. Nicolae, precum și ceilalți frați ai săi, au părăsit căminul părințiilor când au început să se descurce singuri.

Tânărul Nicolae Ceaușescu a urmat doar patru clase în satul natal, unde avea un singur costum pentru școală, însă nu deținea încălțări adecvate și nici cărți după care să învețe. La vârsta de 11 ani fostul lider comunist a plecat la București, unde a lucrat ca ucenic de cizmar.

Copilăria în Scornicești a fost una dificilă, din toate punctele de vedere. Mâncarea de bază era mămăliga, familia Ceaușescu fiind foarte numeroasă și săracă. Tatăl său nu era interesat de copii, fiind o fire mai arțăgoasă din cauza alcoolului.

Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie, a povestit Marius Marinescu, un apropiat al familiei, conform scritub.com.

Deserturi, doar în zile de sărbătoare

Timpurile dificile și sărăcăcioase făceau ca hrănirea tuturor membrilor familiei să fie foarte greu de realizat. Mâncarea nu era niciodată de ajuns pentru toată lumea, iar deserturile erau savurate doar în zile de sărbătoare. Zahărul era un lux pe vremea aceea, iar ouăle erau puține. Mama lui Ceaușescu făcea cozonaci, plăcinte cu mere, gogoşi sau câte-o turtă pudrată cu zahăr doar în zilele de sărbătoare.

Tânărul Nicolae Ceaușescu a avut și un defect de vorbire în copilărie. Acesta era bâlbâit, iar la maturitate când se enerva avea această tendință de a repeta cuvintele. Din păcate, viața grea avută încă de când era copil și-a pus amprenta pe adultul Nicolae Ceaușescu, care odată ce a ajuns în vârful României nu a mai lăsat puterea din mână indiferent de consecințe.

Foto: elperiodico.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot