Prin ce traume a trecut Nicolae Ceaușescu în copilărie?

28.03.2023
Prin ce traume a trecut Nicolae Ceaușescu în copilărie?

Nicolae Ceaușescu a condus România cu o mână de fier, din 1967 până în 1989, când a fost ucis la Târgoviște alături de soția lui, Elena Ceaușescu. Cei doi lideri comuniști nu au mai lăsat puterea din mână, după ce au ajuns în fruntea statului. Atitudinea ostilă față de cei din jurul lor și față de cetățenii țării poate fi explicată, oarecum, și prin traumele trăite de aceștia în copilărie.

Traumele lui Nicolae Ceaușescu din copilărie

Primii ani din viața lui Nicolae Ceaușescu au fost foarte grei. Acesta s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, la Scornicești, în județul Olt, într-o familie săracă, cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, era un mare pasionat de alcool și o bătea foarte des pe soția lui, Alexandrina, cât și pe copii. Nicolae, precum și ceilalți frați ai săi, au părăsit căminul părințiilor când au început să se descurce singuri.

Tânărul Nicolae Ceaușescu a urmat doar patru clase în satul natal, unde avea un singur costum pentru școală, însă nu deținea încălțări adecvate și nici cărți după care să învețe. La vârsta de 11 ani fostul lider comunist a plecat la București, unde a lucrat ca ucenic de cizmar.

Copilăria în Scornicești a fost una dificilă, din toate punctele de vedere. Mâncarea de bază era mămăliga, familia Ceaușescu fiind foarte numeroasă și săracă. Tatăl său nu era interesat de copii, fiind o fire mai arțăgoasă din cauza alcoolului.

Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie, a povestit Marius Marinescu, un apropiat al familiei, conform scritub.com.

Deserturi, doar în zile de sărbătoare

Timpurile dificile și sărăcăcioase făceau ca hrănirea tuturor membrilor familiei să fie foarte greu de realizat. Mâncarea nu era niciodată de ajuns pentru toată lumea, iar deserturile erau savurate doar în zile de sărbătoare. Zahărul era un lux pe vremea aceea, iar ouăle erau puține. Mama lui Ceaușescu făcea cozonaci, plăcinte cu mere, gogoşi sau câte-o turtă pudrată cu zahăr doar în zilele de sărbătoare.

Tânărul Nicolae Ceaușescu a avut și un defect de vorbire în copilărie. Acesta era bâlbâit, iar la maturitate când se enerva avea această tendință de a repeta cuvintele. Din păcate, viața grea avută încă de când era copil și-a pus amprenta pe adultul Nicolae Ceaușescu, care odată ce a ajuns în vârful României nu a mai lăsat puterea din mână indiferent de consecințe.

Foto: elperiodico.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot