Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

14.06.2022
Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

Nicolae Ceaușescu a fost un dictator nemilos, care a băgat frica în români atâta timp cât s-a aflat la conducerea țării din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989.

Fostul lider comunist a creat o stare de tensiune în rândul populației, în așa fel încât lumea era panicată și credea că ceea ce afirmă conducătorul țării este purul adevăr. Ba mai mult, potrivit propagandei de partid, existau agenții străine care doreau divizarea țării. Practic, cine nu era cu comuniștii era împotriva lor, iar libertatea era atât cât decidea partidul.

Laserul lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost prezentat în anii comunismului ca liderul suprem. El știa ce este cel mai bine pentru țară, iar cuvântul lui era literă de lege. Ca atare, în jurul lui Ceaușescu s-au născut tot felul de legende, unele mai ciudate ca altele.

În august 1968 Cehoslovacia a fost invadată de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția RPS Albania și a Republicii Socialiste România. URSS nu a văzut cu ochi buni faptul că România a refuzat invadeze o țară suverană. Acela a fost, de altfel, și momentul de glorie a lui Nicolae Ceaușescu în politica externă.

Toată lumea de la acea vreme a crezut că România este următoarea pe lista Uniunii Sovietice. Drept urmare, în următorii ani s-a avansat ipoteza că trupele rusești ar fi încercat să intre pe teritoriul țării noastre, însă ar fi fost oprite de un laser construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Existau oameni care jurau că acest lucru este adevărat și ar fi văzut chiar ei cum tancurile rusești ar fi fost topite de acest laser. Arma letală ar fi fost construită de către faimosul Henri Coandă, care ar fi revenit în țară, în anul 1969, la îndemnul lui Ceaușescu, pe postul de director al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST). În următorii ani, Coandă devine consilierul de încredere a lui Ceaușescu.

Inginerul Drăghici, un student în cadrul institutului în acea perioadă, a povestit cum a aflat că laserul lui Ceaușescu nu exista în realitate. Tânărul era un student foarte bun și i s-a propus să lucreze la INCREST, însă acesta a cerut să participe și la dezvoltarea laserului.

Acesta a fost refuzat, însă după câteva luni i s-a arătat ușa în spatele căreia s-ar afla laserul. Tânărul a descoperit, ulterior, cu mirare că acea cameră era una de depozitare pentru personalul responsabil cu igiena și curățenia, astfel dându-și seama că laserul nu a existat niciodată.

Foto: tanks-encyclopedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot