Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

14.06.2022
Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

Nicolae Ceaușescu a fost un dictator nemilos, care a băgat frica în români atâta timp cât s-a aflat la conducerea țării din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989.

Fostul lider comunist a creat o stare de tensiune în rândul populației, în așa fel încât lumea era panicată și credea că ceea ce afirmă conducătorul țării este purul adevăr. Ba mai mult, potrivit propagandei de partid, existau agenții străine care doreau divizarea țării. Practic, cine nu era cu comuniștii era împotriva lor, iar libertatea era atât cât decidea partidul.

Laserul lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost prezentat în anii comunismului ca liderul suprem. El știa ce este cel mai bine pentru țară, iar cuvântul lui era literă de lege. Ca atare, în jurul lui Ceaușescu s-au născut tot felul de legende, unele mai ciudate ca altele.

În august 1968 Cehoslovacia a fost invadată de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția RPS Albania și a Republicii Socialiste România. URSS nu a văzut cu ochi buni faptul că România a refuzat invadeze o țară suverană. Acela a fost, de altfel, și momentul de glorie a lui Nicolae Ceaușescu în politica externă.

Toată lumea de la acea vreme a crezut că România este următoarea pe lista Uniunii Sovietice. Drept urmare, în următorii ani s-a avansat ipoteza că trupele rusești ar fi încercat să intre pe teritoriul țării noastre, însă ar fi fost oprite de un laser construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Existau oameni care jurau că acest lucru este adevărat și ar fi văzut chiar ei cum tancurile rusești ar fi fost topite de acest laser. Arma letală ar fi fost construită de către faimosul Henri Coandă, care ar fi revenit în țară, în anul 1969, la îndemnul lui Ceaușescu, pe postul de director al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST). În următorii ani, Coandă devine consilierul de încredere a lui Ceaușescu.

Inginerul Drăghici, un student în cadrul institutului în acea perioadă, a povestit cum a aflat că laserul lui Ceaușescu nu exista în realitate. Tânărul era un student foarte bun și i s-a propus să lucreze la INCREST, însă acesta a cerut să participe și la dezvoltarea laserului.

Acesta a fost refuzat, însă după câteva luni i s-a arătat ușa în spatele căreia s-ar afla laserul. Tânărul a descoperit, ulterior, cu mirare că acea cameră era una de depozitare pentru personalul responsabil cu igiena și curățenia, astfel dându-și seama că laserul nu a existat niciodată.

Foto: tanks-encyclopedia.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot