Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

14.06.2022
Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

Nicolae Ceaușescu a fost un dictator nemilos, care a băgat frica în români atâta timp cât s-a aflat la conducerea țării din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989.

Fostul lider comunist a creat o stare de tensiune în rândul populației, în așa fel încât lumea era panicată și credea că ceea ce afirmă conducătorul țării este purul adevăr. Ba mai mult, potrivit propagandei de partid, existau agenții străine care doreau divizarea țării. Practic, cine nu era cu comuniștii era împotriva lor, iar libertatea era atât cât decidea partidul.

Laserul lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost prezentat în anii comunismului ca liderul suprem. El știa ce este cel mai bine pentru țară, iar cuvântul lui era literă de lege. Ca atare, în jurul lui Ceaușescu s-au născut tot felul de legende, unele mai ciudate ca altele.

În august 1968 Cehoslovacia a fost invadată de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția RPS Albania și a Republicii Socialiste România. URSS nu a văzut cu ochi buni faptul că România a refuzat invadeze o țară suverană. Acela a fost, de altfel, și momentul de glorie a lui Nicolae Ceaușescu în politica externă.

Toată lumea de la acea vreme a crezut că România este următoarea pe lista Uniunii Sovietice. Drept urmare, în următorii ani s-a avansat ipoteza că trupele rusești ar fi încercat să intre pe teritoriul țării noastre, însă ar fi fost oprite de un laser construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Existau oameni care jurau că acest lucru este adevărat și ar fi văzut chiar ei cum tancurile rusești ar fi fost topite de acest laser. Arma letală ar fi fost construită de către faimosul Henri Coandă, care ar fi revenit în țară, în anul 1969, la îndemnul lui Ceaușescu, pe postul de director al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST). În următorii ani, Coandă devine consilierul de încredere a lui Ceaușescu.

Inginerul Drăghici, un student în cadrul institutului în acea perioadă, a povestit cum a aflat că laserul lui Ceaușescu nu exista în realitate. Tânărul era un student foarte bun și i s-a propus să lucreze la INCREST, însă acesta a cerut să participe și la dezvoltarea laserului.

Acesta a fost refuzat, însă după câteva luni i s-a arătat ușa în spatele căreia s-ar afla laserul. Tânărul a descoperit, ulterior, cu mirare că acea cameră era una de depozitare pentru personalul responsabil cu igiena și curățenia, astfel dându-și seama că laserul nu a existat niciodată.

Foto: tanks-encyclopedia.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot