Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

14.06.2022
Povestea din spatele laserului lui Ceaușescu. Cât este adevăr și cât fabulație?

Nicolae Ceaușescu a fost un dictator nemilos, care a băgat frica în români atâta timp cât s-a aflat la conducerea țării din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989.

Fostul lider comunist a creat o stare de tensiune în rândul populației, în așa fel încât lumea era panicată și credea că ceea ce afirmă conducătorul țării este purul adevăr. Ba mai mult, potrivit propagandei de partid, existau agenții străine care doreau divizarea țării. Practic, cine nu era cu comuniștii era împotriva lor, iar libertatea era atât cât decidea partidul.

Laserul lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost prezentat în anii comunismului ca liderul suprem. El știa ce este cel mai bine pentru țară, iar cuvântul lui era literă de lege. Ca atare, în jurul lui Ceaușescu s-au născut tot felul de legende, unele mai ciudate ca altele.

În august 1968 Cehoslovacia a fost invadată de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția RPS Albania și a Republicii Socialiste România. URSS nu a văzut cu ochi buni faptul că România a refuzat invadeze o țară suverană. Acela a fost, de altfel, și momentul de glorie a lui Nicolae Ceaușescu în politica externă.

Toată lumea de la acea vreme a crezut că România este următoarea pe lista Uniunii Sovietice. Drept urmare, în următorii ani s-a avansat ipoteza că trupele rusești ar fi încercat să intre pe teritoriul țării noastre, însă ar fi fost oprite de un laser construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Existau oameni care jurau că acest lucru este adevărat și ar fi văzut chiar ei cum tancurile rusești ar fi fost topite de acest laser. Arma letală ar fi fost construită de către faimosul Henri Coandă, care ar fi revenit în țară, în anul 1969, la îndemnul lui Ceaușescu, pe postul de director al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică (INCREST). În următorii ani, Coandă devine consilierul de încredere a lui Ceaușescu.

Inginerul Drăghici, un student în cadrul institutului în acea perioadă, a povestit cum a aflat că laserul lui Ceaușescu nu exista în realitate. Tânărul era un student foarte bun și i s-a propus să lucreze la INCREST, însă acesta a cerut să participe și la dezvoltarea laserului.

Acesta a fost refuzat, însă după câteva luni i s-a arătat ușa în spatele căreia s-ar afla laserul. Tânărul a descoperit, ulterior, cu mirare că acea cameră era una de depozitare pentru personalul responsabil cu igiena și curățenia, astfel dându-și seama că laserul nu a existat niciodată.

Foto: tanks-encyclopedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot