Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?

27.05.2022
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, în județul Olt, pe data de 26 ianuarie 1918. Acesta a fost un copil sărac și a studiat doar patru clase, însă înscrierea în Partidul Comunist l-a propulsat până în funcția de președinte al României.

Liderul comunist s-a aflat la conducerea țării din 29 aprilie 1974 până în 22 decembrie 1989. Totodată, el a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în decembrie 1989. În timpul în care s-a aflat în fruntea statului acesta avea tot felul de pasiuni și îi plăcea să își petreacă timpul liber în diferite locații din țară.

Obsesia fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu

Printre locurile agreate de Nicolae Ceaușescu se numără o cofetărie-gelaterie situată în Slatina, pe strada Dinu Lipatti. Afacerea dulce numită „Firma Atletul albanez. Cofetărie. Gelaterie. Memish D. Hashim” datează de mai bine de trei secole, iar cei care pășesc acum acolo trăiesc un sentiment de reîntoarcere în trecut.

Ne tragem din iliri, iar ei se trag din daci. Voi sunteți mici, nu mai știți, școlilele nu mai vorbesc despre asta, dar București e de origine albanează. Bukur înseamnă frumos în albaneză. Așa e povestea cu ciobanul Bucur – fratele meu ilir îl întreabă pe fratele meu dac ce face. Păi ce face: bucură”, a povestit Hashim, potrivit Playtech.ro.

„Ce fac ciobanii? Vara sus, la munte, să muncească, iar iarna coboară la vale. Așa și noi, îi bucurăm vara pe slătineni cu licorile noastre”, a mai spus Hashim Memish, unul dintre proprietari.

Toți cei care ajungeau în Slatina făceau un mic popas pentru a savura o prăjitură sau să bea bragă. La fel proceda și Nicolae Ceaușescu care de multe ori pleca din București special și cerea bragă direct din mașină.

„Era mai zarvă în ziua aceea, o mulțime de mașini ședeau în coloană. Noi ne-am dus să îi servim cu paharele de bragă direct în mașină. Îmi amintesc că era o decapotabilă și noi nu mai văzuserăm asta la vremea aceea. Tata a vorbit cu ei, el îl și cunoștea pe Ceaușescu fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie de lângă prăvălie. După ce i-am servit, se făcuse o îmbulzeală de vai și amar, acum, toți voiau să bea bragă”, a mai spus proprietarul cofetăriei potrivit sursei de mai sus.

Capșa, locul interzis pentru Ceaușescu

La polul opus, exista un loc în care Ceaușescu nu voia să meargă nici în ruptul capului. Singurul loc unde fostul dictator nu a călcat niciodată cât timp a fost președintele României era, culmea, unul dintre preferatele lui Nicu, fiul cel mic al lui și al Elenei Ceaușescu.

Locul unde lui Nicolae Ceaușescu i-a fost frică dintotdeauna să meargă era legendarul local „Casa Capşa”, unul dintre cele mai bine cotate ale vremii. Spre deosebire de tatăl său, Nicu Ceaușescu nu avea nici o temere și frecventa localul respectiv foarte des.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot