Unde se afla cabana preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

11.02.2022
Unde se afla cabana preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, în județul Olt, pe data de 26 ianuarie 1918. Acesta a fost un copil extrem de sărac și a studiat doar patru clase, însă înscrierea în Partidul Comunist l-a propulsat până în funcția de președinte al României.

Liderul comunist s-a aflat la conducerea țării din 29 aprilie 1974 până în 22 decembrie 1989. Totodată, el a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în decembrie 1989. În timpul în care s-a aflat în fruntea statului acesta avea tot felul de pasiuni și îi plăcea să își petreacă timpul liber în diferite locații din țară.

Zona preferată a lui Nicolae Ceaușescu era în județul Neamț, unde avea o cabană și îi plăcea să vină pentru trofeele de cerb în fiecare toamnă. Înainte de sosirea șefului statului, totul era aranjat minuțios de cei care aveau grijă de locație.

Cabana Nemțișor, preferata lui Nicolae Ceaușescu

Toamna, când Nicolae Ceaușescu decidea să meargă la cabana Nemțișor, totul era aranjat în cel mai mic detaliu, astfel încât să respecte toate dorințele liderului comunist. Angajații cabanei făceau tot posibilul să nu îl supere pe Ceaușescu și îl primeau cu covor roșu, iar dacă nu aveau un astfel de accesoriu, plecau la oraș să cumpere.

Am plecat cu Dacia mea papuc necarosată. Covorul rulat avea vreo şase metri. L-am pus în jugul din spatele cabinei şi atârna în faţă, peste botul maşinii, şi în spate încă vreun metru. Mă opreau miliţienii din post în post, dar le arătam actele covorului şi mă lăsau să plec mai departe, a povestit inginerul Dan George Ţâbulac, şeful de garaj al Unităţii de Garare, Întreţinere şi Reparaţii Auto a Comitetului de Partid Judeţean Neamţ de la acea vreme, potrivit adevarul.ro.

Cabana Nemţişor se află la aproximativ 18 kilometri de oraşul Târgu Neamţ și a fost construită de Direcţia Silvică în anul 1974. Ulterior, clădirea a fost preluată de Comitetul Judeţean de Partid pentru ca Nicolae Ceaușescu să vină la vânătoare în zonă. Construcția nu avea energie electrică, însă avea curent de la un grup electrogen, care făcea destul de mult zgomot.

Lui Nicolae Ceaușescu îi plăcea liniștea, astfel că nimeni și nimic nu trebuia să îl supere pe liderul comunist. Mașinile care veneau în zonă opreau la aproximativ 150 de metri distanță pentru a nu se auzi motorul.

Cabana nu era electrificată, dar avea curent de la un grup electrogen, ţinut departe, în pădure, la vreo 200 de metri, să nu se audă zgomotul. În plus, toate maşinile cu care veneau dimineaţa şefii de la ICIL, Abator, Avicola, CLF să aducă alimente proaspete erau obligate să oprească motorul cu 150 de metri înainte de cabană, de unde le împingeam noi, a declarat Ioan Pocovnicu, fost electrician la Comitetul Judeţean PCR Neamţ, potrivit sursei citate mai sus.

După căderea comunismului cabana a intrat în posesia Romsilva, care, ulterior, a cedat-o Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în anul 2008, cu toată pădurea din zonă.

Care a fost marea pasiune a lui Nicolae Ceaușescu?

Marea pasiune a lui Nicolae Ceaușescu a fost vânătoarea, pe care a descoperit-o după anul 1955. De atunci și până în 1989 a realizat adevărate masacre printre porcii mistreți, urșii și căprioare. Animalele erau aduse în bătaia puștii de gonaci sau ademeniți cu mâncare până sub balconul vilei din care fostul președinte trăgea.

Vedeţi? V-am făcut planul la carne!, obișnuia să glumească dictatorul după fiecare partidă de vânătoare.

Acesta se lăuda printre prieteni și subalterni că ar fi obținut 398 de medalii, precum și o captură impresionantă: un mistreț de peste 300 de kg. Ultima sa partidă de vânătoare a avut loc pe data de 10 decembrie 1989. Pe 25 decembrie, același an, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost executați.

Foto: evz.ro și newmoney.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot