Cine a fost românul care l-a criticat public pe Ceaușescu? Ce a pățit apoi?

06.06.2022
Cine a fost românul care l-a criticat public pe Ceaușescu? Ce a pățit apoi?

Nicolae Ceaușescu (26 ianuarie 1918 – 25 decembrie 1989) a fost un comunist convins și un dictator care a subjugat populația română timp de 24 de ani. Acesta a condus țara din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989.

Drept urmare, au fost foarte puțin oamenii care au criticat politica internă și externă a lui Nicolae Ceaușescu, în special în public, iar cei care o făceau aveau de suferit consecințe grave. Unul dintre aceștia a fost Constantin Pârvulescu, care, deși, a fost adeptul comunismului nu a fost de acord cu felul cum conducea dictatorul român.

Cine a fost Constantin Pârvulescu?

Constantin Pârvulescu (10 noiembrie 1895 – 11 iulie 1992) s-a născut la Olănești, în județul Vâlcea, și a fost unul dintre membrii fondatori al Partidului Comunist din România. Formațiunea politică de extremă stânga a fost înființată în anul 1921, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a ajuns la guvernare în țara noastră până în anul 1989.

Constantin Pârvulescu a lucrat ca ajutor mecanic la Atelierele CFR Tighina, din Bucureşti, iar în anul 1926 a absolvit o școală superioară la Moscova, unde a și lucrat, pentru 3 ani, la Uzina de Motoare şi Aviaţie. După ce a revenit în țară și comuniștii au ajuns la putere, Pârvulescu a obținut un post de deputat în Marea Adunare Naţională, al cărui preşedinte a fost între decembrie 1948 – iulie 1949, respectiv ianuarie 1953 – 20 martie 1961.

Constantin Pârvulescu l-a criticat dur pe Nicolae Ceaușescu

Între familia Ceaușescu și Constantin Pârvulescu nu a fost niciodată o relație bună. În 1950, în calitate de preşedinte al Comisiei Controlului de Partid a respins cererea Elenei Ceauşescu (fostă Lenuţa Petrescu) de a i se acorda vechime de ilegalistă din 1939. Decizia lui Constantin Pârvulescu a fost că 23 august 1944 să fie socotită ca data intrării în partid a Lenuţei, potrivit Wikipedia.org.

În anul 1961 Pârvulescu era criticat dur în Partidul Comunist de mai mulți membri, care considerau că politica sa a început să devieze către ideologia de dreapta. Ba mai mult, acesta a fost acuzat de complicitate cu Iosif Chişinevschi şi Miron Constantinescu, care voiau să îl înlăture de la conducere pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Pentru aceste lucruri a fost exclus din partidul pe care chiar el îl înființase.

În anul 1974 a fost reprimit în PCR, însă fără să primească vreo funcție. Pe data de 19 noiembrie 1979, Constantin Pârvulescu a criticat public, la Congresul al XII-lea al PCR, realegerea lui Nicolae Ceaușescu în fruntea Partidului Comunist Român, dar și faptul că în jurul familiei acestuia s-a creat un cult al personalității.

Drept urmare, Pârvulescu, care avea 84 de ani, a fost dat afară din sală și considerat trădător de țară, fiind pus sub arest la domiciliu în aceeași noapte. Ulterior, pe data de 16 decembrie 1980, a fost exclus din nou din partid, de data aceasta definitiv.

Cât timp a mai trăit Constantin Pârvulescu l-a criticat dur pe Nicolae Ceaușescu, iar pe data de 11 martie 1989 a semnat, alături de foştii comunişti de frunte ai PCR Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu şi Silviu Brucan, „Scrisoarea celor şase”. Textul care critica regimul Ceaușescu a fost citit la BBC și Europa Liberă și a avut ca rezultat arestarea celor şase până în decembrie 1989.

Constantin Pârvulescu a murit pe data de 11 iulie 1992, la București, la vârsta de 96 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot