Ce țări au făcut parte din fostul bloc URSS?

24.02.2022
Ce țări au făcut parte din fostul bloc URSS?

Pe data de 30 decembrie 1922, în Rusia postrevoluționară s-a înființat Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Cunoscut și sub numele de Uniunea Sovietică , noul stat comunist a fost succesorul Imperiului Rus și prima țară din lume care s-a bazat pe socialismul marxist.

În URSS, toate nivelurile de guvernare erau controlate de Partidul Comunist. Industria sovietică era deținută și administrată de stat, iar terenurile agricole erau împărțite în ferme colective de stat.

Ce țări au făcut parte din blocul URSS?

Prăbușirea Uniunii Sovietice (a încetat să mai existe pe data de 26 decembrie 1991 prin declarația nr. 142-H a Sovietului Suprem al Republicilor Uniunii Sovietice) a răsturnat politica globală și a dus la crearea a 15 noi țări.

Fostele republici sovietice sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

Rusia, nucleul fostei Uniuni Sovietice, a suferit un declin economic sever după prăbușirea URSS. Economia țării încă se luptă să crească și este puternic dependentă de combustibilii fosili. Sub Putin, Rusia a încercat să-și reconstituie influența în fostele țări sovietice.

Istoria Ucrainei cu Rusia

Ucraina are o istorie lungă atât ca țară independentă, cât și ca parte a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice.

În timp ce liderii ucraineni au fost inițial apropiați de Rusia după sfârșitul Războiului Rece, protestele pro-democrație din 2014 au înlăturat un lider prietenos cu Rusia, căruia i-a succedat un guvern interimar pro-occidental.

Din mai 2019, președintele său este Volodomyr Zelenskyy, un fost star de televiziune și avocat al democrației din estul rusofon al țării. În 2014, Rusia a invadat Ucraina, anexând Crimeea – o peninsulă la Marea Neagră în sudul națiunii – și sprijinind grupurile separatiste din estul Ucrainei. Conflictul a ucis 14.000 de oameni.

În centrul tensiunii asupra Ucrainei se află o luptă pentru a stabili dacă țara va adera vreodată la NATO, alianța militară occidentală, ceva pe care președintele rus Vladimir Putin îl vede drept o amenințare majoră pentru securitatea națională pentru Rusia.

Pe măsură ce forțele ruse au atacat Ucraina, NATO a mobilizat trupe și diplomați pentru a găsi o soluție la criză. Ucraina are o istorie lungă și complicată în raport cu Rusia.

Kremlinul a depus un efort concertat pentru a-și crea propria narațiune despre identitatea ucraineană pentru a-și justifica amestecul în țară. Dinamica face parte dintr-o luptă mai largă a lui Putin și a aliaților săi apropiați pentru a reconstrui influența și imaginea globală a Rusiei.

„Cred că are de-a face cu ceea ce cred că este cel mai tragic lucru care i s-a întâmplat mamei Rusia. Uniunea Sovietică a fost divizată”, a declarat președintele Joe Biden în timpul unei conferințe de presă din ianuarie, scrie USA Today News.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot