„Nu fă!” sau „Nu face!”, „Nu du!” sau „Nu duce!”, „Nu adu!” sau „Nu aduce!”? Care sunt variantele corecte?

31.08.2021
„Nu fă!” sau „Nu face!”, „Nu du!” sau „Nu duce!”, „Nu adu!” sau „Nu aduce!”? Care sunt variantele corecte?

Formele de imperativ ale unor verbe ne pot pune în încurcătură uneori, din cauza felului în care este construită forma negativă, la persoana a II-a singular. Cum ne putem descurca însă în situațiile de acest tip?

Care este regula pe care o putem aplica pentru a ne exprima corect, când folosim construcții la imperativ?

Imperativul (modul verbal care ne ajută să exprimăm rugăminți, ordine sau îndemnuri) are un statut aparte, atunci când vorbim despre construcția formei lui negative.

În general, când vrem să folosim forma negativă a unui verb, aflat la un alt mod, pur și simplu, punem particula „nu” în fața formei verbale afirmative:

Astăzi mergem împreună la teatru. (formă afirmativă)

Astăzi nu mergem împreună la teatru, pentru că nu mă simt bine. (formă negativă)

La imperativ, forma de singular, situația stă puțin diferit.

La afirmativ, verbele au o formă:

-ți curat în cameră, te rog. E multă dezordine.

Du tu gunoiul!

Zi-mi și mie vestea cea nouă!

La negativ, forma verbului este alcătuită însă din negația „nu” și infinitivul scurt al verbului conjugat (forma la care vom regăsi verbul în dicționar). De aceea, vom spune:

Nu face asta, e deranjant. (și nu Nu fă asta…)

Nu duce încă gunoiul. Mai am ceva de pus în sac. (și nu Nu du gunoiul…)

Nu-mi zice vestea încă! Îmi plac surprizele. (și nu Nu-mi zi vestea…)

Această regulă de formare explică și situația verbului a fi, care la forma afirmativă se va scrie cu două i-uri, fiind forma lui flexionară (Fii atent! Se face un anunț important.), în timp ce la forma negativă, îl vom nota cu un singur i (întrucât forma lui de dicționar are doar un singur i: Nu fi răutăcios!).

Există și verbe, precum a scrie, a căror formă afirmativă de imperativ coincide celei de infinitiv și, de aceea, pare a nu respecta tiparul descris mai sus (Scrie mai frumos! → Nu mai scrie atât de repede!)

Forma de plural a acestui mod este alcătuită pe tiparul tuturor celorlalte forme negative ale verbului, din negație și forma afirmativă (De pildă, Faceți! → Nu faceți!; Ziceți! → Nu ziceți!, Duceți! → Nu duceți! Etc).

O greșeală pe care o mai observăm, uneori, în scris, în legătură cu această formă de imperativ se referă la tendința unora dintre utilizatorii limbii de pune cratimă în interiorul acestei forme. Sunt greșite, așadar, grafii precum:

Face-ți ordine în camerele voastre!

De regulă, utilizăm cratima pentru a despărți două cuvinte diferite, pe care le pronunțăm împreună, însă în cazul amintit mai sus, nu poate fi vorba despre două cuvinte diferite. Astfel, cratima nu-și are locul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot