„Nu fă!” sau „Nu face!”, „Nu du!” sau „Nu duce!”, „Nu adu!” sau „Nu aduce!”? Care sunt variantele corecte?

31.08.2021
„Nu fă!” sau „Nu face!”, „Nu du!” sau „Nu duce!”, „Nu adu!” sau „Nu aduce!”? Care sunt variantele corecte?

Formele de imperativ ale unor verbe ne pot pune în încurcătură uneori, din cauza felului în care este construită forma negativă, la persoana a II-a singular. Cum ne putem descurca însă în situațiile de acest tip?

Care este regula pe care o putem aplica pentru a ne exprima corect, când folosim construcții la imperativ?

Imperativul (modul verbal care ne ajută să exprimăm rugăminți, ordine sau îndemnuri) are un statut aparte, atunci când vorbim despre construcția formei lui negative.

În general, când vrem să folosim forma negativă a unui verb, aflat la un alt mod, pur și simplu, punem particula „nu” în fața formei verbale afirmative:

Astăzi mergem împreună la teatru. (formă afirmativă)

Astăzi nu mergem împreună la teatru, pentru că nu mă simt bine. (formă negativă)

La imperativ, forma de singular, situația stă puțin diferit.

La afirmativ, verbele au o formă:

-ți curat în cameră, te rog. E multă dezordine.

Du tu gunoiul!

Zi-mi și mie vestea cea nouă!

La negativ, forma verbului este alcătuită însă din negația „nu” și infinitivul scurt al verbului conjugat (forma la care vom regăsi verbul în dicționar). De aceea, vom spune:

Nu face asta, e deranjant. (și nu Nu fă asta…)

Nu duce încă gunoiul. Mai am ceva de pus în sac. (și nu Nu du gunoiul…)

Nu-mi zice vestea încă! Îmi plac surprizele. (și nu Nu-mi zi vestea…)

Această regulă de formare explică și situația verbului a fi, care la forma afirmativă se va scrie cu două i-uri, fiind forma lui flexionară (Fii atent! Se face un anunț important.), în timp ce la forma negativă, îl vom nota cu un singur i (întrucât forma lui de dicționar are doar un singur i: Nu fi răutăcios!).

Există și verbe, precum a scrie, a căror formă afirmativă de imperativ coincide celei de infinitiv și, de aceea, pare a nu respecta tiparul descris mai sus (Scrie mai frumos! → Nu mai scrie atât de repede!)

Forma de plural a acestui mod este alcătuită pe tiparul tuturor celorlalte forme negative ale verbului, din negație și forma afirmativă (De pildă, Faceți! → Nu faceți!; Ziceți! → Nu ziceți!, Duceți! → Nu duceți! Etc).

O greșeală pe care o mai observăm, uneori, în scris, în legătură cu această formă de imperativ se referă la tendința unora dintre utilizatorii limbii de pune cratimă în interiorul acestei forme. Sunt greșite, așadar, grafii precum:

Face-ți ordine în camerele voastre!

De regulă, utilizăm cratima pentru a despărți două cuvinte diferite, pe care le pronunțăm împreună, însă în cazul amintit mai sus, nu poate fi vorba despre două cuvinte diferite. Astfel, cratima nu-și are locul.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising