Decât sau de cât. Când folosim în scris „decât” și când „de cât”?

20.01.2021
Decât sau de cât. Când folosim în scris „decât” și când „de cât”?

Cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română este folosirea adverbului „decât” în locul lui „doar” sau viceversa. Mai mult de atât, în scris se mai produce o eroare, și anume folosirea omofoanelor „decât” și „de cât”.

Explicația folosirii corecte a acestora nu este deloc dificilă și ține doar de cunoașterea gramaticii limbii române.

Când folosim „decât” scris legat și când „de cât” scris dezlegat?

Decât” se scrie legat atunci când are funcție de adverb și se folosește pentru a compara lucruri sau indivizi. De asemenea, „decât” poate fi o conjuncție care leagă o propoziție circumstanțială de cea principală.

De exemplu:

Andrada este mai slabă decât Lili.
Masa este mai înaltă decât scaunul.
Au mâncat mai puțin decât m-aș fi așteptat.

Atunci când este adverb și are sensul de „numai/doar”, deși acestea se folosesc doar în propoziții afirmative. Prin urmare, spunem „nu am decât două mâini” și este greșit să spunem „am decât două mâini”. În acest ultim exemplu se folosește „doar/numai”, „am doar două mâini”.

Singurele construcții afirmative sunt cele în care „decât” apare la începutul frazei și poate fi înlocuit cu „în loc să”.

Decât să-mi cumpăr fast-food, mai bine îmi gătesc ceva sănătos.

Potrivit dexonline.ro, DECÂT adv., conj. I. Adv. 1. (Comparativ de inegalitate) Era mai mare decat mine. 2. (Restrictiv, in constructii negative) Numai. ♦ Expr. N-am (sau n-ai etc.) decat sa… = a) singurul lucru care imi (sau iti etc.) ramane de facut…; b) sunt (sau esti etc.) liber sa, daca vreau (sau vrei etc.) sa… N-ai (sau n-are) decat! = poti (sau poate) s-o faci (sau s-o faca), putin imi pasa! II. Conj. 1. (Introduce o propozitie circumstantiala comparativa de inegalitate) Mai mult banuia decat stia. 2. (Introduce o propozitie circumstantiala de exceptie) Nu facea altceva decat sa citeasca. 3. (Introduce o propozitie circumstantiala opozitionala cu nuanta comparativa) in loc sa… 4. (Pop.; adversativ) insa, dar, numai ca.

De cât” se scrie dezlegat atunci când enunțul este format dintr-o prepoziţie şi un pronume relativ/interogativ: De cât are nevoie? sau dintr-o prepoziţie şi un adjectiv pronominal: De cât timp au plecat acasă?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot