Sau legat și s-au despărțit? Când se scrie ați legat și a-ți despărțit?

20.10.2020
Sau legat și s-au despărțit? Când se scrie ați legat și a-ți despărțit?

Când se scrie „ați” legat și „a-ți” despărțit?

Omofonele sunt două sau mai multe cuvinte care se pronunță la fel. Acest lucru se întâmplă și în cazul omofonelor aţi și a-ţi. Ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit de cele mai multe ori generează greșeli în scris.

„Ați” se scrie într-un cuvânt numai când este verb auxiliar, care intră în structura perfectului compus al verbului de conjugat. Exemple: Voi ați spus adevărul! Dumneavoastră ați scris textul acesta?

În acest caz, verbul auxiliar aţi este urmat de participiul verbului de conjugat, care se recunoaște ușor, pentru că se termină în consoanele –s sau –t.

Se scrie a-ți cu cratimă când verbul care urmează este la modul infinitiv. Exemple: Am venit pentru a-ți spune ceva! Ți-am dat caietul pentru a-ți lua notițe.

Cratima indică rostirea, într-o singura silabă, a prepoziției specifice modului infinitiv – a – și a pronumelui, forma neaccentuată, – ți.

Când se scrie „sau” legat și „s-au” despărțit?

„Sau” legat se scrie atunci când poate fi înlocuit cu „ori” și cu „fie”. În acest caz, „sau” este conjuncție. „S-au” cu cratimă se scrie atunci când nu poate fi înlocuit cu „ori”, aici fiind vorba de un pronume în formă neaccentuată „s” + verbul auxiliar „au”.

Exemple:
Nu știu care, Marian sau Ionel, a zis într-o zi:
– După școală mergem la ștrand sau jucăm fotbal.

Alte exemple de propoziții cu sau / s-au:

Exemple:
S-au trezit devreme, s-au spălat și s-au îmbrăcat pentru a pleca la serviciu./
Îți prepar ceva de mâncare sau îți faci singur?
S-au hotărât pe loc să-și achiziționeze o mașină, semn că au bani mulți.
Tu mă iubești pentru ceea ce sunt sau pentru că am bani?
Sau faci ca ea, sau vă despărțiți, altă variantă nu există.

Care sunt cele mai folosite cuvinte în limba română?

De câte ori nu ne-am întrebat care sunt cele mai des utilizate cuvinte românești? Conform lingviștilor, cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile precum „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare precum „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi”.  Când vine vorba despre verbe, cele mai folosite par a fi („a avea”, pentru perfectul compus şi „a vrea”, pentru viitor). Pronumele precum „eu”, „tu”, „ea” sau„el” sunt și ele extrem de utilizate în conversațiile de zi cu zi.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot