Sau legat și s-au despărțit? Când se scrie ați legat și a-ți despărțit?

20.10.2020
Sau legat și s-au despărțit? Când se scrie ați legat și a-ți despărțit?

Când se scrie „ați” legat și „a-ți” despărțit?

Omofonele sunt două sau mai multe cuvinte care se pronunță la fel. Acest lucru se întâmplă și în cazul omofonelor aţi și a-ţi. Ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit de cele mai multe ori generează greșeli în scris.

„Ați” se scrie într-un cuvânt numai când este verb auxiliar, care intră în structura perfectului compus al verbului de conjugat. Exemple: Voi ați spus adevărul! Dumneavoastră ați scris textul acesta?

În acest caz, verbul auxiliar aţi este urmat de participiul verbului de conjugat, care se recunoaște ușor, pentru că se termină în consoanele –s sau –t.

Se scrie a-ți cu cratimă când verbul care urmează este la modul infinitiv. Exemple: Am venit pentru a-ți spune ceva! Ți-am dat caietul pentru a-ți lua notițe.

Cratima indică rostirea, într-o singura silabă, a prepoziției specifice modului infinitiv – a – și a pronumelui, forma neaccentuată, – ți.

Când se scrie „sau” legat și „s-au” despărțit?

„Sau” legat se scrie atunci când poate fi înlocuit cu „ori” și cu „fie”. În acest caz, „sau” este conjuncție. „S-au” cu cratimă se scrie atunci când nu poate fi înlocuit cu „ori”, aici fiind vorba de un pronume în formă neaccentuată „s” + verbul auxiliar „au”.

Exemple:
Nu știu care, Marian sau Ionel, a zis într-o zi:
– După școală mergem la ștrand sau jucăm fotbal.

Alte exemple de propoziții cu sau / s-au:

Exemple:
S-au trezit devreme, s-au spălat și s-au îmbrăcat pentru a pleca la serviciu./
Îți prepar ceva de mâncare sau îți faci singur?
S-au hotărât pe loc să-și achiziționeze o mașină, semn că au bani mulți.
Tu mă iubești pentru ceea ce sunt sau pentru că am bani?
Sau faci ca ea, sau vă despărțiți, altă variantă nu există.

Care sunt cele mai folosite cuvinte în limba română?

De câte ori nu ne-am întrebat care sunt cele mai des utilizate cuvinte românești? Conform lingviștilor, cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile precum „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare precum „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi”.  Când vine vorba despre verbe, cele mai folosite par a fi („a avea”, pentru perfectul compus şi „a vrea”, pentru viitor). Pronumele precum „eu”, „tu”, „ea” sau„el” sunt și ele extrem de utilizate în conversațiile de zi cu zi.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot