Nicolae Ceaușescu a fost cizmar la bază?

06.03.2022
Nicolae Ceaușescu a fost cizmar la bază?

Povestea dictatorului Nicolae Ceauşescu a început ca una care i-ar fi putut inspira pe mulţi dintre noi. Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, în Scornicești. Acesta a fost al 3-lea dintre cei 10 copii ai lui Alexandrina și Andruță Ceaușescu.

Unul dintre cei 10 copii a murit la vârsta de câteva luni. Totuși, un registru arată că Ceaușescu s-a născut cu 3 zile mai devreme, mai exact pe data de 23 ianuarie 1918, dar data oficială a nașterii a fost înregistrată trei zile mai târziu.

Nicolae Ceaușescu, de la ucenic de cizmar la conducător de țară

Copilăria lui Nicolae Ceaușescu a fost marcată de sărăcie, dar și de violență din cauza unui tată autoritar, abuziv și bețiv. Fostul lider comunist a fugit de acasă la București la vârsta de doar 11 ani. El a început să lucreze ca ucenic cizmar pentru un bărbat pe nume Alexandru Săndulescu. Săndulescu a fost un comunist fanatic și nu a trecut mult timp până când Ceaușescu a fost puternic implicat în cauza comunistă.

Pentru că era ilegal să faci parte din Partidul Comunist în anii ’30, Ceaușescu a mers la închisoare. Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial și România a fost de partea Germaniei naziste, Ceaușescu și-a petrecut cea mai mare parte a războiului închis în diferite lagăre.

Într-unul dintre aceste lagăre l-a întâlnit pe omul care avea să devină primul lider comunist al României postbelice, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cei doi bărbați s-au înțeles bine, iar după ce comuniștii au preluat controlul asupra țării în 1947, Ceaușescu a urcat rapid în rândurile partidului până când a ajuns la comanda secundă în noul guvern.

Gheorghiu-Dej a murit la 19 martie 1965. Trei zile mai târziu,  Nicolae Ceaușescu a fost ales secretar general al Partidului Comunist. Determinarea și energia lui l-au determinat în cele din urmă să devină liderul unei națiuni. El a rămas în această poziție timp de douăzeci și patru de ani.

Interesul lui Ceauşescu a crescut doar prin domnie. Obsesia lui pentru putere l-a făcut să uite că un conducător al poporului trebuie să rămână un lider al poporului. s-a pierdut în interesele sale personale, deoarece a devenit din ce în ce mai preocupat de imaginea sa de lider, mai degrabă decât de rolul său de lider.

Această obsesie a fost cea care a dus la decizii care au provocat un genocid în masă. El nu arătase nicio preocupare pentru repercusiunile acțiunilor sale, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că Ceaușescu a simțit că s-a ridicat deasupra națiunii.

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot