La ce vârstă a obținut Nicolae Ceaușescu diploma de Bacalaureat? Ce note a obținut?

04.04.2023
La ce vârstă a obținut Nicolae Ceaușescu diploma de Bacalaureat? Ce note a obținut?

Despre Nicolae Ceaușescu toată lumea știe că a avut doar patru clase. Cu toate acestea, el a reușit să ia diploma de Bacalaureat, după ce a ajuns la putere. O situație incredibilă, care dovedește cum funcționau lucrurile în perioada comunistă.

Fostul lider comunist a dat Bacalaureatul la vârsta de 47 de ani, chiar în anul în care a ajuns Secretar General al PCR. Bineînțeles că acesta a obținut numai note bune la ambele probe: Limba și literatura română și Matematică. În noiembrie 1965, Nicolae Ceaușescu a susținut examenul de maturitate, la opt luni după ce a ajuns la putere, trecându-l cu brio și dovedind că este nu numai cel mai iubit fiu al poporului, dar și printre cei mai deștepți oameni din țară. Sau nu!

Ce note a obținut Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat?

Nicolae Ceaușescu a făcut doar patru clase primare, după care a plecat la București și a lucrat ca ucenic de cizmar. Afinitatea pentru socialismul extrem și tupeul fără limite l-au propulsat în fruntea României, în anul 1965. Ca atare, fostul președinte al României trebuia să pară o persoană inteligentă și dorea să scape de faptul că toată lumea știa că are doar patru clase. Astfel a dat ordin să i se dea diploma de Bacalaureat și să aibă nota 10 peste tot.

Bineînțeles că nu există o dovadă în acest sens, însă și Elena Ceaușescu a devenit savant de renume mondial, după ce i s-a acordat doctoratul în chimie. Diploma fostului șef de stat a fost făcută publică de Arhivele Naționale ale României. Totodată, a fost prezentată și o cerere a lui Nicolae Ceaușescu către ministrul Învățământului, de la acea vreme, pentru susținerea examenelor.

Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc. Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale.

Ce subiecte a avut Nicolae Ceaușescu la limba română?

Este greu de crezut că Nicolae Ceaușescu a susținut cu adevărat examenul de Bacalaureat, însă potrivit documentelor la Limba română acesta a avut următoarele subiecte: „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”.

În istoria literaturii românești, Vasile Alecsandri, care a desfășurat o vastă și multilaterală activitate literară, ocupă un loc de frunte, a scris Nicolae Ceaușescu, la începutul comentariului, despre Vasile Alecsandri.

Nicolae Ceaușescu a primit nota 10 la Limba și literatura română, la fel ca și la Matematică. Iată cum arată documentele cu probele scrise la Bacalaureat de Nicolae Ceaușescu.

Foto: Facebook/Arhivele Naționale ale României și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot