La ce vârstă a obținut Nicolae Ceaușescu diploma de Bacalaureat? Ce note a obținut?

04.04.2023
La ce vârstă a obținut Nicolae Ceaușescu diploma de Bacalaureat? Ce note a obținut?

Despre Nicolae Ceaușescu toată lumea știe că a avut doar patru clase. Cu toate acestea, el a reușit să ia diploma de Bacalaureat, după ce a ajuns la putere. O situație incredibilă, care dovedește cum funcționau lucrurile în perioada comunistă.

Fostul lider comunist a dat Bacalaureatul la vârsta de 47 de ani, chiar în anul în care a ajuns Secretar General al PCR. Bineînțeles că acesta a obținut numai note bune la ambele probe: Limba și literatura română și Matematică. În noiembrie 1965, Nicolae Ceaușescu a susținut examenul de maturitate, la opt luni după ce a ajuns la putere, trecându-l cu brio și dovedind că este nu numai cel mai iubit fiu al poporului, dar și printre cei mai deștepți oameni din țară. Sau nu!

Ce note a obținut Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat?

Nicolae Ceaușescu a făcut doar patru clase primare, după care a plecat la București și a lucrat ca ucenic de cizmar. Afinitatea pentru socialismul extrem și tupeul fără limite l-au propulsat în fruntea României, în anul 1965. Ca atare, fostul președinte al României trebuia să pară o persoană inteligentă și dorea să scape de faptul că toată lumea știa că are doar patru clase. Astfel a dat ordin să i se dea diploma de Bacalaureat și să aibă nota 10 peste tot.

Bineînțeles că nu există o dovadă în acest sens, însă și Elena Ceaușescu a devenit savant de renume mondial, după ce i s-a acordat doctoratul în chimie. Diploma fostului șef de stat a fost făcută publică de Arhivele Naționale ale României. Totodată, a fost prezentată și o cerere a lui Nicolae Ceaușescu către ministrul Învățământului, de la acea vreme, pentru susținerea examenelor.

Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc. Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale.

Ce subiecte a avut Nicolae Ceaușescu la limba română?

Este greu de crezut că Nicolae Ceaușescu a susținut cu adevărat examenul de Bacalaureat, însă potrivit documentelor la Limba română acesta a avut următoarele subiecte: „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”.

În istoria literaturii românești, Vasile Alecsandri, care a desfășurat o vastă și multilaterală activitate literară, ocupă un loc de frunte, a scris Nicolae Ceaușescu, la începutul comentariului, despre Vasile Alecsandri.

Nicolae Ceaușescu a primit nota 10 la Limba și literatura română, la fel ca și la Matematică. Iată cum arată documentele cu probele scrise la Bacalaureat de Nicolae Ceaușescu.

Foto: Facebook/Arhivele Naționale ale României și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot