La ce vârstă a obținut Nicolae Ceaușescu diploma de Bacalaureat? Ce note a obținut?

04.04.2023
La ce vârstă a obținut Nicolae Ceaușescu diploma de Bacalaureat? Ce note a obținut?

Despre Nicolae Ceaușescu toată lumea știe că a avut doar patru clase. Cu toate acestea, el a reușit să ia diploma de Bacalaureat, după ce a ajuns la putere. O situație incredibilă, care dovedește cum funcționau lucrurile în perioada comunistă.

Fostul lider comunist a dat Bacalaureatul la vârsta de 47 de ani, chiar în anul în care a ajuns Secretar General al PCR. Bineînțeles că acesta a obținut numai note bune la ambele probe: Limba și literatura română și Matematică. În noiembrie 1965, Nicolae Ceaușescu a susținut examenul de maturitate, la opt luni după ce a ajuns la putere, trecându-l cu brio și dovedind că este nu numai cel mai iubit fiu al poporului, dar și printre cei mai deștepți oameni din țară. Sau nu!

Ce note a obținut Nicolae Ceaușescu la Bacalaureat?

Nicolae Ceaușescu a făcut doar patru clase primare, după care a plecat la București și a lucrat ca ucenic de cizmar. Afinitatea pentru socialismul extrem și tupeul fără limite l-au propulsat în fruntea României, în anul 1965. Ca atare, fostul președinte al României trebuia să pară o persoană inteligentă și dorea să scape de faptul că toată lumea știa că are doar patru clase. Astfel a dat ordin să i se dea diploma de Bacalaureat și să aibă nota 10 peste tot.

Bineînțeles că nu există o dovadă în acest sens, însă și Elena Ceaușescu a devenit savant de renume mondial, după ce i s-a acordat doctoratul în chimie. Diploma fostului șef de stat a fost făcută publică de Arhivele Naționale ale României. Totodată, a fost prezentată și o cerere a lui Nicolae Ceaușescu către ministrul Învățământului, de la acea vreme, pentru susținerea examenelor.

Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc. Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale.

Ce subiecte a avut Nicolae Ceaușescu la limba română?

Este greu de crezut că Nicolae Ceaușescu a susținut cu adevărat examenul de Bacalaureat, însă potrivit documentelor la Limba română acesta a avut următoarele subiecte: „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”.

În istoria literaturii românești, Vasile Alecsandri, care a desfășurat o vastă și multilaterală activitate literară, ocupă un loc de frunte, a scris Nicolae Ceaușescu, la începutul comentariului, despre Vasile Alecsandri.

Nicolae Ceaușescu a primit nota 10 la Limba și literatura română, la fel ca și la Matematică. Iată cum arată documentele cu probele scrise la Bacalaureat de Nicolae Ceaușescu.

Foto: Facebook/Arhivele Naționale ale României și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising