La ce temperatură se beau vinurile?

08.07.2022
La ce temperatură se beau vinurile?

Un pahar de vin pe zi face minuni pentru organismul uman, cel puțin așa spune o vorbă din popor. Din fericire, acest lucru este confirmat și de cercetările specialiștilor în sănătate. Astfel că, datorită proprietăților benefice, vinul a ajuns să fie cea mai consumată băutură alcoolică din lume.

Pe piață există diferite soiuri de vin, de la sec la dulce și de la culoarea albă la cea de roșu închis. În țara noastră, foarte multă lume consumă această băutură alcoolică în combinație cu apa minerală, lucru de neacceptat în țările vestice. Cu toate acestea, și acolo lângă un pahar de vin se servește un pahar de apă, pentru a contrabalansa alcoolul din băutură.

La câte grade se bea vinul?

Vinul este o băutură specială, cu multiple arome subtile, care trebuie băut la o anumită temperatură pentru a-i simți gustul cu adevărat. Din păcate, nu toți consumatorii de vin știu la ce temperatură se bea aceasta băutură alcoolică și de aceea este bine să apeleze la un specialist în domeniu.

Așadar, potrivit somelierilor, temperatura la care se bea vinul ține de soiul acestuia. Drept urmare, o sticlă cu vin roșu trebuie să aibă o altă temperatură spre deosebire de una cu vin alb.

Iată la ce temperatură trebuie servit vinul:

De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulţi compuşi volatili emite şi cu atât mai puternice par aromele. Un vin roşu servit prea cald, să zicem la 24 de grade Celsius, va intra în procesul ireversibil de oţetire si rasuflare.

După servirea vinului, temperatura lui crește cu 1 grad Celsius la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzește în mod inevitabil.

Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la temperatura camerei, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea, se arată pe crameromania.ro.

Curiozități despre vin

1. Strugurele este cel mai plantat fruct din întreaga lume.

2. O tonă de struguri poate produce aproximativ 720 de sticle de vin.

3. Pentru a-și potoli setea, în trecut, oamenii au băut vin în loc de apă. În acea perioadă, apa nu era curată tot timpul, iar fermentația naturală, atunci când se făcea vinul, putea ucide anumite bacterii.

4. Aparent, unii oameni au o „frică de vin” și se numește oenofobie.

5. Pe vremea romanilor, la început, femeilor le era interzis să bea vin. Soțiile care care erau prinse încălcând această regulă puteau fi chiar omorâte.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot
De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?
De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?
Unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu este, cu siguranță, nunta. Totuși, nunta are o importanță aparte și pentru invitați, nu doar pentru miri. Alegerea ținutei... citește tot
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot