La ce temperatură se beau vinurile?

08.07.2022
La ce temperatură se beau vinurile?

Un pahar de vin pe zi face minuni pentru organismul uman, cel puțin așa spune o vorbă din popor. Din fericire, acest lucru este confirmat și de cercetările specialiștilor în sănătate. Astfel că, datorită proprietăților benefice, vinul a ajuns să fie cea mai consumată băutură alcoolică din lume.

Pe piață există diferite soiuri de vin, de la sec la dulce și de la culoarea albă la cea de roșu închis. În țara noastră, foarte multă lume consumă această băutură alcoolică în combinație cu apa minerală, lucru de neacceptat în țările vestice. Cu toate acestea, și acolo lângă un pahar de vin se servește un pahar de apă, pentru a contrabalansa alcoolul din băutură.

La câte grade se bea vinul?

Vinul este o băutură specială, cu multiple arome subtile, care trebuie băut la o anumită temperatură pentru a-i simți gustul cu adevărat. Din păcate, nu toți consumatorii de vin știu la ce temperatură se bea aceasta băutură alcoolică și de aceea este bine să apeleze la un specialist în domeniu.

Așadar, potrivit somelierilor, temperatura la care se bea vinul ține de soiul acestuia. Drept urmare, o sticlă cu vin roșu trebuie să aibă o altă temperatură spre deosebire de una cu vin alb.

Iată la ce temperatură trebuie servit vinul:

De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulţi compuşi volatili emite şi cu atât mai puternice par aromele. Un vin roşu servit prea cald, să zicem la 24 de grade Celsius, va intra în procesul ireversibil de oţetire si rasuflare.

După servirea vinului, temperatura lui crește cu 1 grad Celsius la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzește în mod inevitabil.

Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la temperatura camerei, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea, se arată pe crameromania.ro.

Curiozități despre vin

1. Strugurele este cel mai plantat fruct din întreaga lume.

2. O tonă de struguri poate produce aproximativ 720 de sticle de vin.

3. Pentru a-și potoli setea, în trecut, oamenii au băut vin în loc de apă. În acea perioadă, apa nu era curată tot timpul, iar fermentația naturală, atunci când se făcea vinul, putea ucide anumite bacterii.

4. Aparent, unii oameni au o „frică de vin” și se numește oenofobie.

5. Pe vremea romanilor, la început, femeilor le era interzis să bea vin. Soțiile care care erau prinse încălcând această regulă puteau fi chiar omorâte.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising