La ce temperatură se beau vinurile?

08.07.2022
La ce temperatură se beau vinurile?

Un pahar de vin pe zi face minuni pentru organismul uman, cel puțin așa spune o vorbă din popor. Din fericire, acest lucru este confirmat și de cercetările specialiștilor în sănătate. Astfel că, datorită proprietăților benefice, vinul a ajuns să fie cea mai consumată băutură alcoolică din lume.

Pe piață există diferite soiuri de vin, de la sec la dulce și de la culoarea albă la cea de roșu închis. În țara noastră, foarte multă lume consumă această băutură alcoolică în combinație cu apa minerală, lucru de neacceptat în țările vestice. Cu toate acestea, și acolo lângă un pahar de vin se servește un pahar de apă, pentru a contrabalansa alcoolul din băutură.

La câte grade se bea vinul?

Vinul este o băutură specială, cu multiple arome subtile, care trebuie băut la o anumită temperatură pentru a-i simți gustul cu adevărat. Din păcate, nu toți consumatorii de vin știu la ce temperatură se bea aceasta băutură alcoolică și de aceea este bine să apeleze la un specialist în domeniu.

Așadar, potrivit somelierilor, temperatura la care se bea vinul ține de soiul acestuia. Drept urmare, o sticlă cu vin roșu trebuie să aibă o altă temperatură spre deosebire de una cu vin alb.

Iată la ce temperatură trebuie servit vinul:

De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulţi compuşi volatili emite şi cu atât mai puternice par aromele. Un vin roşu servit prea cald, să zicem la 24 de grade Celsius, va intra în procesul ireversibil de oţetire si rasuflare.

După servirea vinului, temperatura lui crește cu 1 grad Celsius la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Să nu uităm că, odată ajuns în gură, vinul se încălzește în mod inevitabil.

Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la temperatura camerei, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea, se arată pe crameromania.ro.

Curiozități despre vin

1. Strugurele este cel mai plantat fruct din întreaga lume.

2. O tonă de struguri poate produce aproximativ 720 de sticle de vin.

3. Pentru a-și potoli setea, în trecut, oamenii au băut vin în loc de apă. În acea perioadă, apa nu era curată tot timpul, iar fermentația naturală, atunci când se făcea vinul, putea ucide anumite bacterii.

4. Aparent, unii oameni au o „frică de vin” și se numește oenofobie.

5. Pe vremea romanilor, la început, femeilor le era interzis să bea vin. Soțiile care care erau prinse încălcând această regulă puteau fi chiar omorâte.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot