De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

07.01.2022
De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Cultura consumului de vin alb sau vin roșu în Franța a fost în mod tradițional o sursă de mândrie pentru francezi de-a lungul secolelor. Consumul de vin și cultura asociată cu acesta sunt, pentru mulți, o parte esențială a ceea ce înseamnă a fi francez, dar fac și parte dintr-o identitate națională.

Cu toate acestea, această imagine tradițională este acum contestată de forțele economice, sociale și politice care au transformat tiparele de consum și au condus la fragmentarea culturii consumului de vin.

De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Dacă vrei să iei câteva lecții despre cum ar trebui băut un vin, un francez nativ ar fi cel mai indicat să-ți dezvăluie din tainele culturii lor. Francezii sunt foarte mândri de vinul pe care îl fac și îl beau cu multă plăcere. Deși colecționarii vor plăti zeci de mii de dolari pentru o sticlă de vin francez, pentru oamenii obișnuiți din Franța, vinul este pur și simplu parte din viața de zi cu zi.

Franța este bine cunoscută pentru vinul său și, ca atare, are un anumit standard pentru consumul de vin. În mod normal, francezii își vor spăla paharele mai întâi înainte de a alterna vinul roșu cu cel alb. Acest lucru îl fac pentru ca aromele să nu se amestece și pentru a se putea bucura de vin în mod corespunzător.

În Franța, la fel ca în alte locuri din Europa, consumul de vin este o activitate socială. Oamenii din Franța beau mai mult vin decât oriunde altundeva și sunt mult mai sănătoși decât americanii, un fenomen care a fost numit Paradoxul francez.

Este adevărat, cantitățile moderate de vin roșu au fost legate de longevitate și de o serie de alte beneficii pentru sănătate, dar se pare că există ceva mai mult în joc. Nu doar că francezii beau vin, ci mai degrabă cum beau vin.

Când cel mai în vârstă bărbat din Médoc, o regiune din sudul Franței, a fost întrebat despre longevitatea sa, el a răspuns că bea vin în fiecare zi. „Dar apa?” „Ei bine”, a spus el, „apa este pentru rațe”.

Asta nu înseamnă că francezii nu beau apă, desigur. Dar această mentalitate demonstrează cum gândesc francezii despre vin și, într-adevăr, despre viață.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot