De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

07.01.2022
De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Cultura consumului de vin alb sau vin roșu în Franța a fost în mod tradițional o sursă de mândrie pentru francezi de-a lungul secolelor. Consumul de vin și cultura asociată cu acesta sunt, pentru mulți, o parte esențială a ceea ce înseamnă a fi francez, dar fac și parte dintr-o identitate națională.

Cu toate acestea, această imagine tradițională este acum contestată de forțele economice, sociale și politice care au transformat tiparele de consum și au condus la fragmentarea culturii consumului de vin.

De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Dacă vrei să iei câteva lecții despre cum ar trebui băut un vin, un francez nativ ar fi cel mai indicat să-ți dezvăluie din tainele culturii lor. Francezii sunt foarte mândri de vinul pe care îl fac și îl beau cu multă plăcere. Deși colecționarii vor plăti zeci de mii de dolari pentru o sticlă de vin francez, pentru oamenii obișnuiți din Franța, vinul este pur și simplu parte din viața de zi cu zi.

Franța este bine cunoscută pentru vinul său și, ca atare, are un anumit standard pentru consumul de vin. În mod normal, francezii își vor spăla paharele mai întâi înainte de a alterna vinul roșu cu cel alb. Acest lucru îl fac pentru ca aromele să nu se amestece și pentru a se putea bucura de vin în mod corespunzător.

În Franța, la fel ca în alte locuri din Europa, consumul de vin este o activitate socială. Oamenii din Franța beau mai mult vin decât oriunde altundeva și sunt mult mai sănătoși decât americanii, un fenomen care a fost numit Paradoxul francez.

Este adevărat, cantitățile moderate de vin roșu au fost legate de longevitate și de o serie de alte beneficii pentru sănătate, dar se pare că există ceva mai mult în joc. Nu doar că francezii beau vin, ci mai degrabă cum beau vin.

Când cel mai în vârstă bărbat din Médoc, o regiune din sudul Franței, a fost întrebat despre longevitatea sa, el a răspuns că bea vin în fiecare zi. „Dar apa?” „Ei bine”, a spus el, „apa este pentru rațe”.

Asta nu înseamnă că francezii nu beau apă, desigur. Dar această mentalitate demonstrează cum gândesc francezii despre vin și, într-adevăr, despre viață.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising