De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

07.01.2022
De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Cultura consumului de vin alb sau vin roșu în Franța a fost în mod tradițional o sursă de mândrie pentru francezi de-a lungul secolelor. Consumul de vin și cultura asociată cu acesta sunt, pentru mulți, o parte esențială a ceea ce înseamnă a fi francez, dar fac și parte dintr-o identitate națională.

Cu toate acestea, această imagine tradițională este acum contestată de forțele economice, sociale și politice care au transformat tiparele de consum și au condus la fragmentarea culturii consumului de vin.

De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Dacă vrei să iei câteva lecții despre cum ar trebui băut un vin, un francez nativ ar fi cel mai indicat să-ți dezvăluie din tainele culturii lor. Francezii sunt foarte mândri de vinul pe care îl fac și îl beau cu multă plăcere. Deși colecționarii vor plăti zeci de mii de dolari pentru o sticlă de vin francez, pentru oamenii obișnuiți din Franța, vinul este pur și simplu parte din viața de zi cu zi.

Franța este bine cunoscută pentru vinul său și, ca atare, are un anumit standard pentru consumul de vin. În mod normal, francezii își vor spăla paharele mai întâi înainte de a alterna vinul roșu cu cel alb. Acest lucru îl fac pentru ca aromele să nu se amestece și pentru a se putea bucura de vin în mod corespunzător.

În Franța, la fel ca în alte locuri din Europa, consumul de vin este o activitate socială. Oamenii din Franța beau mai mult vin decât oriunde altundeva și sunt mult mai sănătoși decât americanii, un fenomen care a fost numit Paradoxul francez.

Este adevărat, cantitățile moderate de vin roșu au fost legate de longevitate și de o serie de alte beneficii pentru sănătate, dar se pare că există ceva mai mult în joc. Nu doar că francezii beau vin, ci mai degrabă cum beau vin.

Când cel mai în vârstă bărbat din Médoc, o regiune din sudul Franței, a fost întrebat despre longevitatea sa, el a răspuns că bea vin în fiecare zi. „Dar apa?” „Ei bine”, a spus el, „apa este pentru rațe”.

Asta nu înseamnă că francezii nu beau apă, desigur. Dar această mentalitate demonstrează cum gândesc francezii despre vin și, într-adevăr, despre viață.

Foto: Deposit Photos

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot