De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

07.01.2022
De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Cultura consumului de vin alb sau vin roșu în Franța a fost în mod tradițional o sursă de mândrie pentru francezi de-a lungul secolelor. Consumul de vin și cultura asociată cu acesta sunt, pentru mulți, o parte esențială a ceea ce înseamnă a fi francez, dar fac și parte dintr-o identitate națională.

Cu toate acestea, această imagine tradițională este acum contestată de forțele economice, sociale și politice care au transformat tiparele de consum și au condus la fragmentarea culturii consumului de vin.

De ce francezii spală paharul înainte de a bea vin alb după vin roșu?

Dacă vrei să iei câteva lecții despre cum ar trebui băut un vin, un francez nativ ar fi cel mai indicat să-ți dezvăluie din tainele culturii lor. Francezii sunt foarte mândri de vinul pe care îl fac și îl beau cu multă plăcere. Deși colecționarii vor plăti zeci de mii de dolari pentru o sticlă de vin francez, pentru oamenii obișnuiți din Franța, vinul este pur și simplu parte din viața de zi cu zi.

Franța este bine cunoscută pentru vinul său și, ca atare, are un anumit standard pentru consumul de vin. În mod normal, francezii își vor spăla paharele mai întâi înainte de a alterna vinul roșu cu cel alb. Acest lucru îl fac pentru ca aromele să nu se amestece și pentru a se putea bucura de vin în mod corespunzător.

În Franța, la fel ca în alte locuri din Europa, consumul de vin este o activitate socială. Oamenii din Franța beau mai mult vin decât oriunde altundeva și sunt mult mai sănătoși decât americanii, un fenomen care a fost numit Paradoxul francez.

Este adevărat, cantitățile moderate de vin roșu au fost legate de longevitate și de o serie de alte beneficii pentru sănătate, dar se pare că există ceva mai mult în joc. Nu doar că francezii beau vin, ci mai degrabă cum beau vin.

Când cel mai în vârstă bărbat din Médoc, o regiune din sudul Franței, a fost întrebat despre longevitatea sa, el a răspuns că bea vin în fiecare zi. „Dar apa?” „Ei bine”, a spus el, „apa este pentru rațe”.

Asta nu înseamnă că francezii nu beau apă, desigur. Dar această mentalitate demonstrează cum gândesc francezii despre vin și, într-adevăr, despre viață.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot