Inginerii pădurii. De ce construiesc castorii baraje?

13.04.2023
Inginerii pădurii. De ce construiesc castorii baraje?

Castorii sunt unele dintre cele mai cunoscute rozătoare din lumea animală. Față de frații lor, șoarecii, castorii nu locuiesc aproape de oameni, ci în adâncul pădurilor. De fapt, castorii locuiesc în apropierea mediului lor favorit, apa. Animale drăguțe, pașnice dar care au un singur scop în viață: să construiască baraje durabile ca niște ingineri experimentați. De ce formează castorii baraje?

De ce castorii fac baraje?

baraje

Castorii sunt animale recunoscute pentru construirea de baraje. Din acest motiv, și-au primit, pe bună dreptate, porecla de arhitecți sau ingineri. Cu dinții lor puternici, castorii cară, mută și modifică trunchiurile de copaci. Totodată, folosesc și ierburi, roși sau noroi pentru a face construcția cât mai solidă.

Barajele construite de castori aduc beneficii atât rozătoarelor, cât și multor altor specii. Aceștia ajută la încetinirea curgerii apelor și păstrarea în teren pentru mai mult timp. În modul acesta, micile pârâie pot deveni adevărate ecosisteme.

Castorii construiesc baraje pentru a se simți în siguranță. Corpul mic și greutatea îi fac să fie ușor de prădat animalelor mai puternice. În acest mod, barajele reprezintă scuturile naturale pe care aceste rozătoare le au la îndemână. Barajele pot fi adevărate rețele de canale, cu scopul de a extinde suprafața apei. Canalele funcționează ca mijloace prin care aceștia își transportă mâncarea sau alte ustensile de construire.

Deși barajele îi protejează pe castori, aceștia nu locuiesc aici. Casele lor sunt reprezentate de vizuine construite în ramuri, ierburi, mușchi și chiar noroi, situate pe malul bălților. În aceste vizuine, trăiește una sau mai multe grupuri familiale. Aceste grupuri se numesc colonii și au în medie, cinci membri.

Există castori în România?

Din păcate, prezența castorului în România a întârziat să apară. Aceste animale au dispărut de pe teritoriul țării noastre acum aproape 200 de ani. Cu toate acestea, în țara noastră a luat naștere un proiect de reintroducere a rozătoarelor. Începând cu anul 2010, în Delta superioară au fost zărite câteva exemplare de castori, fără intervenția umană.

Problema lipsei acestui animal nu se regăsește doar în România, ci și în alte țări europene. De vină sunt oamenii care i-au vânat pentru blană și castoreum, substanță folosită în fabricarea parfumurilor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot