Genul substantivelor. Cum se determină genul unui substantiv?

20.05.2021
Genul substantivelor. Cum se determină genul unui substantiv?

În limba română, genul este o categorie gramaticală, în care substantivele se împart în trei categorii: substantive la genul masculin, substantive la genul feminin și substantive la genul neutru (corespunde lucrurilor neînsuflețite).

Genul substantivelor. Cum se determină genul unui substantiv?

Identificarea genului se face prin articol sau prin forma adjectivului care însoţeşte substantivul. În cele mai multe dintre cazuri, genul unui substantive se poate afla prin numărarea respectivului substantiv, după cum urmează:
– genul masculin (un – doi): un băiat (singular) – doi băieți (plural);
– genul feminin (o – două): o fată (singular) – două fete (plural);
– genul neutru (un – două): un scaun (singular) – două scaune (plural).

Doar în categoria substantivelor masculine intră literele alfabetului, cifrele și numele lunilor anului.

Sunt întotdeauna la genul feminin numele continentelor, numele zilelor săptămânii, numele anotimpurilor, numele limbilor și unele nume de fructe (excepție fac strugure, pepene, ananas, care sunt masculine, şi măr, care este neutru)

Majoritatea substantivelor inanimate (neînsuflețite) sunt neutre: șifonier, ajutor, piept, lac, măr, dans, poster, pahar, etc. Acestea pot fi însă și de genul masculin – cartof, perete, pom, pantof, dinte, idol, castravete, munte, etc., dar și de genul feminin – cafea, ţară, pijama, artă, capcană, schemă, brăţară, etc.. În categoria substantivelor de genul neutru se încadrează și numele sporturilor – fotbal, tenis, baschet, automobilism, box, etc.

Reguli pentru determinarea genului substantivelor

Deși nu există reguli clare, criteriul terminației este determinant pentru a stabili genul unui substantiv sau altul. Trebuie spus că nici un substantiv care are ca terminație o consoană nu este feminin, ci masculin sau neutru.

Reciproca nu este însă valabilă. Un substantiv care se termină într-o vocală poate fi de genul masculin. Exemple: tată, frate, unchi, popă, munte, pui, etc. De asemenea, acesta poate fi și de genul neutru. Exemple: nume, prenume, taximetru, fotoliu, liceu, etc.

Aprecierea genului substantivelor după înţeles este aproape imposibil de făcut. Explicație este aceea că numele de obiecte sau de localităţi pot aparţine în egală măsură fiecărei categorii de gen.

Substantivele care denumesc ființe și care prezintă cuvinte diferite pentru a indica cele două sexe se numesc substantive heteronime. Exemple: bărbat – femeie, băiat – fată, bou – vacă, cocoș – găină.

Substantivele care prezintă aceeași formă pentru a indica ambele sexe se numesc substantive epicene și reprezintă de regulă nume de animale. Exemple: balenă, elefant, veveriță, hienă, fluture, vrabie, dihor, rechin, papagal, albină, viespe, libelulă, muscă, furnică.

Există substantive animate (însuflețite) care formează genul feminin de la forma de masculin, respectiv cele care formează genul masculin de la forma de feminin. Acestea se numesc substantive mobile. Exemple: student – studentă, elev – elevă, leu – leoaică, câine – cățea, vulpe – vulpoi, urs – ursoaică.

Această concordanţă apare şi la numele proprii. Exemple: Ion – Ioana, Mihai – Mihaela, Gabriel – Gabriela, Alexandru – Alexandra, etc.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising