Care sunt singurele substantive feminine care se termina cu litera i?

14.11.2019
Care sunt singurele substantive feminine care se termina cu litera i?

În limba română există o mulțime de curiozități. Substantivele la genul feminin denumesc în general ființe de sex feminin sau obiecte care sunt considerate a fi de parte femeiască. Sunt puține cele care se termină cu vocale și mai puține cele care se termină cu litera i. Totuși, care sunt singurele substantive feminine care se termină cu litera i?

Singurele substantive feminine terminate în vocala „-i” din limba română sunt cuvântul „zi”, dar şi numele primelor cinci zile ale săptămânii (luni, marți, miercuri, joi, vineri).

De unde vine numele zilelor săptămânii?

Numele zilelor săptămânii au denumiri ciudate. Luni vine de la Lună, Marți vine de la ziua lui Marte, Miercuri este ziua lui Mercur, Joi este considerată a fi ziua lui Jupiter, Vineri vine de la Planeta și zeița Venus, Sâmbăta este considerată de evrei a fi Dies sabbati, Ziua Domnului, iar Duminica este Dies Dominica, zi care corespunde cu ziua lui Dumnezeu în latinescu Dominica.

Care sunt pleonasmele din limba română întâlnite cel mai des?

Ce este substantivul?

Substantivul este partea de vorbire care denumește obiecte (masă, casă), ființe (iepure, urs), locuri (munte), fenomene ale naturii (ploaie, furtună), acțiuni (mișcare), dar și o serie de noțiuni abstracte. În cadrul unei propoziții, substantivele au adesea rolul de subiect sau complement direct, pot fi înlocuite de pronume sau pot fi determinate de adjective. Acestea pot fi însă și atribut, nume predicativ sau element predicativ suplimentar.

Substantivele sunt masculine, feminine și neutre

Toate substantivele se împart în trei categorii numite genuri: masculin (Exemplu: un băiat, un vânător), feminin (Exemplu: o fată, o portocală, o femeie), neutru (Exemplu: un avion, un bloc, un cântar, un stadion, un creion).

Foto: tsl.news

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot