Care este cel mai mare fluture din lume? Ce mărime are?

19.05.2021
Care este cel mai mare fluture din lume? Ce mărime are?

Fluturele face parte din ordinul Lepidoptera și este una dintre cele mai iubite insecte de pe Glob. Ciclul de viață al acestuia este unul incredibil, el trecând de la stadiul larvar de omidă, la unul inactiv de pupă și o metamorfoză spectaculoasă într-o formă familiară de adult cu aripi colorate. Pe planetă sunt mai multe specii de fluturi, iar ei sunt clasificați astfel: fluturi adevărați (superfamilia Papilionoidea), fluturi hesperiide (superfamilia Hesperioidea) și fluturi-molii (superfamilia Hedyloidea).

Cel mai mare fluture din lume

Potrivit specialiștilor, cel mai mare fluture din lume trăiește în Papua Noua Guineea (Oceania), măsoară aproape jumătate de metru și se numește Regina Alexandra (Ornithoptera Alexandrae). Specia a fost descoperită în anul 1906, de către zoologul Albert Mick.

Surprinzător este faptul că masculii sunt mai mici decât femelele. Masculul are o dimensiune a aripilor care nu depășește 20 de cm, în timp ce ele ajung și la 27 de cm cu un corp care măsoară 8 cm. Masculii au aripile mai frumoase și mai luminoase, în timp ce femelele au o colorare maro catifelată, cu un model bej-alb. La ambele sexe, capul și toracele sunt negre. Un astfel de fluture ajunge să cântărească 12 grame.

Ornithoptera Alexandrae sunt o specie endemică și trăiesc numai în pădurile tropicale dintr-o anumită parte muntoasă din Papua Noua Guinee. Din păcate, erupția unui vulcan, la mijlocul secolului trecut, din apropiere a dus la extincția în mare parte a fluturilor, fiind considerați în prezent o specie rară.

Ornithoptera Alexandrae este protejată prin lege în Papua Noua Guinee din anul 1966, din cauza pierderii habitatului natural cauzat de tăierea pădurilor pe scară largă, agricultura extinsă a micilor fermieri și plantarea palmierului uleios.

Așa arată cel mai mare fluture din lume

Cât trăiesc fluturii?

De exemplu, dacă dimensiunea fluturelui este mică, probabil că nu va trăi atât de mult, dar dacă este un fluture mai mare, va trăi mai mult. Acum, desigur, dimensiunea fluturelui nu este singurul factor care influențează durata de viață a unui fluture.

Există o durată medie de viață a unui fluture – de obicei este de aproximativ o lună. Asta, deși cei mai mici fluturi care se pot vedea așezându-se pe florile din grădină trăiesc aproximativ o săptămână. Fluturele negru (Mourning Cloaks), unii Heliconieni tropicali și fluturii Monarhi sunt unele dintre speciile care au o durată medie de viață de aproximativ nouă luni.

Foto: Pixels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot