Femeile chirurg, mai pricepute decât bărbații

07.09.2023
Femeile chirurg, mai pricepute decât bărbații

Studiile din sistemul de sănătate au arătat că persoanele care au fost operate de femei chirurg au șanse mai mari de recuperare, fără a avea nevoie de îngrijire ulterioară și complicații, decât dacă bisturiul a fost mânuit de bărbați. Se pare că doamnele sunt mult mai atente atunci când își fac meseria decât domnii chirurgi.

Chirurgia, meserie grea

Doctorii din Canada și Suedia au analizat registrele medicale a peste 1 milion de pacienți și au observat că persoanele operate de femei au avut mai puține complicații postoperatorii decât cele tratate de bărbații chirurgi. Ca atare, recuperarea ulterioară până la o viață normală s-a făcut mult mai ușor, fără a mai fi nevoie de îngrijire de specialitate.

Cei care au analizat registrele au încercat să găsească de ce sunt aceste diferențe și au ajuns la concluzia că femeile operează mai lent și își iau mai mult timp pentru a verifica dacă totul a fost făcut ca la carte. În felul acesta riscul unei greșeli scade semnificativ, iar rezultatele obținute sunt mult mai bune. Cercetătorii susțin că medicii bărbați ar trebui să reflecte asupra acestor studii și să învețe de la colegele lor.

În calitate de bărbat chirurg, cred că aceste date ar trebui să ne determine pe mine și pe colegii mei să ne oprim și să ne gândim care sunt motivele, a declarat dr. Christopher Wallis, care a condus unul dintre studiile la spitalul Mount Sinai din Toronto, potrivit theguardian.com.

Operații la inimă, pe creier și așa mai departe

Studiile realizate în perioada 2007 – 2019 au analizat registrele medicale la aproximativ 1,2 milioane de pacienți, fiind verificate complicatiile postoperatorii și ratele de deces. Datele colectate au provenit de la 25 de proceduri chirurgicale, cum ar fi: operații la inimă, pe creier, la ficat şi multe altele.

Potrivit datelor colectate, la 90 de zile după o operație, 13,9% dintre pacienții tratați de un chirurg de sex masculin au avut probleme medicale, care au necesitat intervenții chirurgicale suplimentare, din cauza infecțiilor majore, atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. În ceea ce privește pacienții tratați de femei 12,5% dintre persoanele operate au avut complicații majore după intervenția medicală.

La un an după operație, 20,7% dintre pacienții femeilor chirurg au avut un eveniment advers postoperator, comparativ cu 25% dintre cei ai bărbaților. În ceea ce privește decesul, după intervenția chirurgicală, datele sunt și mai șocante: pacienții tratați de bărbații chirurgi aveau cu 25% mai multe șanse de deces, la un an după operație, decât cei tratați de femei.

În unele țări există o convingere generală că chirurgii bărbați sunt superiori chirurgilor de sex feminin. În mod interesant, majoritatea studiilor publicate anterior indică faptul că femeile chirurg sunt cel puțin la fel de bune bărbații, sau ca în acest caz, chiar puțin mai bune, a afirmat dr. My Blohm, de la Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit sursei citate mai sus.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot