De ce femeile sunt mai friguroase decât bărbații?

15.12.2023
De ce femeile sunt mai friguroase decât bărbații?

Studii ample au evidențiat faptul că metabolismul femeilor funcționează mai lent decât cel al bărbaților, influențându-le capacitatea de a menține temperatura corporală. Acest aspect are un impact semnificativ asupra percepției termice, determinând femeile să simtă mai mult frig în comparație cu partenerii lor de sex opus.

Femeile mai friguroase decât bărbații

Inițial, prin anii ’90, se credea că femeile au o temperatură corporală mai ridicată decât bărbații, fapt care le-ar face mai sensibile la frig. Cu toate acestea, cercetările ulterioare au contrazis această ipoteză. Rata metabolică a femeilor s-a dovedit a fi cu 23% mai mică decât cea a bărbaților, indicând faptul că metabolismul mai lent al acestora contribuie la dificultatea lor în menținerea temperaturii corporale.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, încetinirea metabolismului devine și mai pronunțată. Un alt studiu, numit „Controlul temperaturii corporale și modificările sale: febră, hipertermie și hipotermie,” subliniază că persoanele în vârstă experimentează o scădere a metabolismului bazal, pierderea de masă musculară și tonus vascular, crescând astfel riscul de hipotermie. Acești factori converg într-o creștere a sensibilității la frig în rândul doamnelor mai în vârstă.

Importanța masei musculare

Cercetările indică faptul că femeile au, în general, o masă musculară mai mică decât bărbații, în timp ce un procentaj mai mare de grăsime corporală se acumulează în zone precum șoldurile și coapsele. Această distribuție specifică a grăsimii ar putea oferi o protecție împotriva frigului, mai ales în condițiile unei mase musculare reduse. Cu toate acestea, paradoxal, expunerea la frig pare să accelereze consumul de grăsime, având un impact direct asupra temperaturii corporale. Specialiști în nutriție au arătat că expunerea la temperaturi mai scăzute poate stimula producerea de țesut adipos brun.

Când termometrul […] scade până la 17 grade Celsius, organismul tinde să producă țesut adipos brun, o grăsime benefică care arde energie și glucoză și produce căldura necesară pentru menținerea temperaturii corporale. Există pacienți care afirmă că au o senzație mai mare de frig decât media. Această intoleranță la frig poate fi cauzată de lipsa de grăsime corporală, a declarat Carolina Pérez, nutriționist, potrivit 20minutos.es.

Astfel, concluziile multiplelor studii arată că metabolismul mai lent al femeilor, asociat cu factori precum înaintarea în vârstă și compoziția specifică a corpului, contribuie la percepția crescută a frigului. Într-o lume în continuă evoluție științifică, înțelegerea acestor diferențe fundamentale între sexe aduce beneficii semnificative în adaptarea mediului pentru a asigura confortul termic al tuturor.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot