Lacrimile femeilor conțin o substanță care diminuează agresivitatea bărbaților

02.01.2024
Lacrimile femeilor conțin o substanță care diminuează agresivitatea bărbaților

Lacrimile, despre care s-a crezut mult timp că au un scop limitat, au devenit subiectul unui studiu fascinant realizat de cercetătorii de la Weizmann Institute of Science din Israel. Potrivit rezultatelor, mirosirea lacrimilor emoționale ale femeilor nu doar că reduce agresivitatea masculină, dar și provoacă schimbări semnificative în creier.

Cercetătorii, conduși de profesorul Noam Sobel, au descoperit că bărbații care adulmecau lacrimi de femeie înainte de a participa la teste computerizate de agresivitate prezentau o reducere semnificativă a comportamentului violent, comparativ cu cei care mirosiseră soluție salină în schimb. Reducerea agresivității a fost de aproximativ 43,7%, o constatare considerată impresionantă de către echipa de cercetare.

O substanță chimică reduce agresivitatea

Descoperirea nu este, însă, una complet nouă, având în vedere că studii anterioare realizate de același laborator arătaseră că adulmecarea lacrimilor femeilor poate reduce nivelul de testosteron la bărbați. Cu toate acestea, cercetarea a mers mai departe, arătând că mirosul lacrimilor provoacă schimbări în conectivitatea funcțională dintre regiunile creierului responsabile de miros și agresivitate.

Deși această descoperire poate părea surprinzătoare, cercetătorii au speculat că lacrimile, în special cele emoționale, ar putea conține o substanță chimică care atenuează agresivitatea. În cadrul testelor de laborator, au fost activate patru tipuri de receptori de pe neuronii responsabili de detectarea mirosului, indicând faptul că aceștia ar putea reacționa la această substanță specifică.

Directorul studiului, Noam Sobel, și-a exprimat speranța că identificarea acestei substanțe chimice ar putea duce la posibilitatea de a reduce agresivitatea în mod controlat. Acesta este de părere că lacrimile reprezintă un sistem de protecție dezvoltat de bebeluși, care nu se pot apăra în prima parte a vieții. Totuși, cercetătorii recunosc că mai sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste constatări și pentru a înțelege în profunzime modul în care lacrimile influențează comportamentul uman.

Bebeluşii nu pot spune: „Nu mai fi agresiv cu mine”. Ei sunt foarte limitaţi în capacitatea lor de a comunica şi sunt şi neajutoraţi. Ei au un interes în a reduce agresivitatea şi acest lucru reflectă trista realitate a agresiunii faţă de bebeluşi, a explicat Noam Sobel, potrivit theguardian.com.

Într-o lume în care scopul plânsului a fost adesea subiect de dezbatere, această descoperire aruncă o nouă lumină asupra complexității acestui fenomen și sugerează că lacrimile, departe de a fi lipsite de sens, pot avea un rol crucial în reglarea interacțiunilor umane, inclusiv în diminuarea agresivității.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot