Lacrimile femeilor conțin o substanță care diminuează agresivitatea bărbaților

02.01.2024
Lacrimile femeilor conțin o substanță care diminuează agresivitatea bărbaților

Lacrimile, despre care s-a crezut mult timp că au un scop limitat, au devenit subiectul unui studiu fascinant realizat de cercetătorii de la Weizmann Institute of Science din Israel. Potrivit rezultatelor, mirosirea lacrimilor emoționale ale femeilor nu doar că reduce agresivitatea masculină, dar și provoacă schimbări semnificative în creier.

Cercetătorii, conduși de profesorul Noam Sobel, au descoperit că bărbații care adulmecau lacrimi de femeie înainte de a participa la teste computerizate de agresivitate prezentau o reducere semnificativă a comportamentului violent, comparativ cu cei care mirosiseră soluție salină în schimb. Reducerea agresivității a fost de aproximativ 43,7%, o constatare considerată impresionantă de către echipa de cercetare.

O substanță chimică reduce agresivitatea

Descoperirea nu este, însă, una complet nouă, având în vedere că studii anterioare realizate de același laborator arătaseră că adulmecarea lacrimilor femeilor poate reduce nivelul de testosteron la bărbați. Cu toate acestea, cercetarea a mers mai departe, arătând că mirosul lacrimilor provoacă schimbări în conectivitatea funcțională dintre regiunile creierului responsabile de miros și agresivitate.

Deși această descoperire poate părea surprinzătoare, cercetătorii au speculat că lacrimile, în special cele emoționale, ar putea conține o substanță chimică care atenuează agresivitatea. În cadrul testelor de laborator, au fost activate patru tipuri de receptori de pe neuronii responsabili de detectarea mirosului, indicând faptul că aceștia ar putea reacționa la această substanță specifică.

Directorul studiului, Noam Sobel, și-a exprimat speranța că identificarea acestei substanțe chimice ar putea duce la posibilitatea de a reduce agresivitatea în mod controlat. Acesta este de părere că lacrimile reprezintă un sistem de protecție dezvoltat de bebeluși, care nu se pot apăra în prima parte a vieții. Totuși, cercetătorii recunosc că mai sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste constatări și pentru a înțelege în profunzime modul în care lacrimile influențează comportamentul uman.

Bebeluşii nu pot spune: „Nu mai fi agresiv cu mine”. Ei sunt foarte limitaţi în capacitatea lor de a comunica şi sunt şi neajutoraţi. Ei au un interes în a reduce agresivitatea şi acest lucru reflectă trista realitate a agresiunii faţă de bebeluşi, a explicat Noam Sobel, potrivit theguardian.com.

Într-o lume în care scopul plânsului a fost adesea subiect de dezbatere, această descoperire aruncă o nouă lumină asupra complexității acestui fenomen și sugerează că lacrimile, departe de a fi lipsite de sens, pot avea un rol crucial în reglarea interacțiunilor umane, inclusiv în diminuarea agresivității.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot