Care este locul unde este imposibil să plângi și cum a apărut plânsul?

06.11.2018
Care este locul unde este imposibil să plângi și cum a apărut plânsul?

Plânsul. Există undeva, în Univers, un loc unde nimeni nu poate să se manifeste prin plâns. Oricât de mult și-ar dori și oricât de mare ar fi tristețea sau bucuria. Unde este imposibil să plângi?

Lacrimile sunt generate de glandele lacrimale localizate în partea exterioară, superioară a orbitei, în fosa sacului lacrimal. Canalele glandelor se deschid sub pleoapa superioară, în colţul ochiului. Când sunt produse lacrimi în exces, acestea se varsă în mici canale în cavitatea nazală, iar când volumul lor e prea mare, acestea ajung în ochi. Gravitația este cea care face ca lacrimile să cadă.

Care este originea expresiei „a plânge cu lacrimi de crocodil”? De unde a început totul?

Aflați în spațiu, astronauții nu pot să plângă. Pot însă să lacrimeze, însă lacrimile se conglomerează în jurul globului ocular. Conform mărturiilor astronauților, indiferent de emoție, lacrimile „nu cad de la ochi, ci stau acolo”. Totuși, acestea pot fi șterse și pot să plutească în jurul astronautului după ce au părăsit ochiul.

Cum a apărut plânsul?

Conform specialiștilor, plânsul ar fi apărut în timpul evoluţiei pentru a semnaliza situaţiile în care oamenii se aflau în pericol, fără a face prea mare zgomot. Astfel, lacrimile au funcționat ca un sistem de avertizare. „Ne putem imagina că, la un moment dat, a fost nevoie să dezvoltăm un sistem de avertizare care să nu alerteze şi prădătorii că suntem vulnerabili”, afirmă psihologul Randy Cornelius. Plânsul are astăzi un rol terapeutic.

Cât de des plângem?

Conform studiilor efectuate, se pare că femeile plâng, în medie, de 5,3 ori pe lună, în timp ce bărbaţii plâng de 1,4 ori.

De ce „plângem” când tăiem ceapă?

Conform cercetătorilor, ceapa extrage apa și nutrienții din pământ cu ajutorul rădăcinilor. Totodată, ceapa mai extrage și foarte mult sulf din mediul în care trăiește, sulf care este ulterior depozitat în partea pe care o consumăm noi din ceapă. Tot acolo, ceapa mai conține și alte substanțe denumite enzime. Când ceapa este secționată, enzimele se amestecă cu sulful și se formează o substanță care ustură atunci când intră în contact cu apa din ochii noștri.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot