Care este locul unde este imposibil să plângi și cum a apărut plânsul?

06.11.2018
Care este locul unde este imposibil să plângi și cum a apărut plânsul?

Plânsul. Există undeva, în Univers, un loc unde nimeni nu poate să se manifeste prin plâns. Oricât de mult și-ar dori și oricât de mare ar fi tristețea sau bucuria. Unde este imposibil să plângi?

Lacrimile sunt generate de glandele lacrimale localizate în partea exterioară, superioară a orbitei, în fosa sacului lacrimal. Canalele glandelor se deschid sub pleoapa superioară, în colţul ochiului. Când sunt produse lacrimi în exces, acestea se varsă în mici canale în cavitatea nazală, iar când volumul lor e prea mare, acestea ajung în ochi. Gravitația este cea care face ca lacrimile să cadă.

Care este originea expresiei „a plânge cu lacrimi de crocodil”? De unde a început totul?

Aflați în spațiu, astronauții nu pot să plângă. Pot însă să lacrimeze, însă lacrimile se conglomerează în jurul globului ocular. Conform mărturiilor astronauților, indiferent de emoție, lacrimile „nu cad de la ochi, ci stau acolo”. Totuși, acestea pot fi șterse și pot să plutească în jurul astronautului după ce au părăsit ochiul.

Cum a apărut plânsul?

Conform specialiștilor, plânsul ar fi apărut în timpul evoluţiei pentru a semnaliza situaţiile în care oamenii se aflau în pericol, fără a face prea mare zgomot. Astfel, lacrimile au funcționat ca un sistem de avertizare. „Ne putem imagina că, la un moment dat, a fost nevoie să dezvoltăm un sistem de avertizare care să nu alerteze şi prădătorii că suntem vulnerabili”, afirmă psihologul Randy Cornelius. Plânsul are astăzi un rol terapeutic.

Cât de des plângem?

Conform studiilor efectuate, se pare că femeile plâng, în medie, de 5,3 ori pe lună, în timp ce bărbaţii plâng de 1,4 ori.

De ce „plângem” când tăiem ceapă?

Conform cercetătorilor, ceapa extrage apa și nutrienții din pământ cu ajutorul rădăcinilor. Totodată, ceapa mai extrage și foarte mult sulf din mediul în care trăiește, sulf care este ulterior depozitat în partea pe care o consumăm noi din ceapă. Tot acolo, ceapa mai conține și alte substanțe denumite enzime. Când ceapa este secționată, enzimele se amestecă cu sulful și se formează o substanță care ustură atunci când intră în contact cu apa din ochii noștri.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Coliva este sau nu desert? Care este istoria colivei?
Coliva este sau nu desert? Care este istoria colivei?
Coliva este unul dintre cele mai vechi și mai semnificative preparate tradiționale din cultura românească și nu numai. Prezentă în mod obișnuit la parastase și evenimente religioase... citește tot
Cum să spui NU fără să te simți vinovat
Cum să spui NU fără să te simți vinovat
Pentru mulți dintre noi, cuvântul „nu” este surprinzător de greu de rostit. Ne temem că îi vom supăra pe ceilalți, că vom părea nepoliticoși sau că vom rata oportunități importante.... citește tot
Cum să economisești 1.000 de lei pe lună fără prea mult efort. Câți bani strângi în 10 ani?
Cum să economisești 1.000 de lei pe lună fără prea mult efort. Câți bani strângi în 10 ani?
Economisirea nu trebuie să fie un proces complicat sau restrictiv. De multe ori, nu ai nevoie decât de câteva ajustări simple în modul în care cheltuiești banii, iar rezultatele pot fi... citește tot