De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

31.10.2022
De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Limba română este plină de expresii, multe dintre ele fiind preluate din alte culturi și civilizații. Folosirea corectă a acestora a reprezentat în unele cazuri o problemă, expresiile fiind adaptate câte un pic spațiului mioritic românesc. Expresia „a trece pe sub furcile caudine” are o istorie bogată și este strâns legată de Imperiul Roman.

Cum a apărut expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Acum mai bine de 2.300 de ani a avut loc un eveniment în Imperiul Roman în urma căruia a apărut și expresia „a trece pe sub furcile caudine”. Sintagma este folosită cu sens peiorativ, umilitor și se referă la condiții greu de suportat, însă acceptate pentru a ajunge la capătul problemei.

Potrivit datelor istorice, Caudium a fost un vechi oraș italian, lângă care exista un defileu muntos, pe care romanii l-au botezat Caudinae Furcae (Furcile caudine). Zona a devenit celebră în anul 321 înainte de Hristos, când soldații romani au fost umiliți de poporul samnit.

Mai precis, militarii din zonă s-au îmbrăcat în ciobani și i-au îndrumat pe romani pe un drum îngust, complet blocat la capăt. După ce au ajuns în acea regiune și intrarea a fost baricadată, soldații romani au fost nevoiți să accepte pacea impusă de liderii poporului samnit. Ba mai mult, fiecare soldat roman a fost obligat să treacă pe sub un jug format din propriile lor sulițe.

Umilința a fost totală, de aici și expresia în cauză. Foarte mulți oameni utilizează sintagma „a trece prin furcile caudine”, însă forma este greșită, varianta corectă acceptată fiind doar „a trece pe sub furcile caudine”.

Totodată, sintagma este folosită greșit și atunci când face referire la o persoană care urmează să treacă un test în viață, dorind să evidențieze dificultatea acestui eveniment.

Aproape fără excepţie, vorbitorii pe care-i vedem şi-i auzim astăzi în spaţiul public conferă furcilor caudine sensul de „test”, „examen”, „încercare”, „probă de mare dificultate”. Ceea ce ar fi adevărat doar dacă n-ar fi fals. Furcile caudine se referă la condiţiile umilitoare, înjositoare, greu de acceptat pe care învingătorul le impune învinsului în luptă, aşa cum s-a întâmplat într-o strâmtoare aflată la sud-est de Capua, mai precis la Caudium, unde romanii au fost învinşi de samniţi, a afirmat prozatorul Radu Paraschivescu într-una din cărţile sale.

Așadar, expresia face referire în primul rând la umilința trăită de persoana în cauză și nu la dificultatea evenimentului.

Foto: adevarul.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising