De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

31.10.2022
De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Limba română este plină de expresii, multe dintre ele fiind preluate din alte culturi și civilizații. Folosirea corectă a acestora a reprezentat în unele cazuri o problemă, expresiile fiind adaptate câte un pic spațiului mioritic românesc. Expresia „a trece pe sub furcile caudine” are o istorie bogată și este strâns legată de Imperiul Roman.

Cum a apărut expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Acum mai bine de 2.300 de ani a avut loc un eveniment în Imperiul Roman în urma căruia a apărut și expresia „a trece pe sub furcile caudine”. Sintagma este folosită cu sens peiorativ, umilitor și se referă la condiții greu de suportat, însă acceptate pentru a ajunge la capătul problemei.

Potrivit datelor istorice, Caudium a fost un vechi oraș italian, lângă care exista un defileu muntos, pe care romanii l-au botezat Caudinae Furcae (Furcile caudine). Zona a devenit celebră în anul 321 înainte de Hristos, când soldații romani au fost umiliți de poporul samnit.

Mai precis, militarii din zonă s-au îmbrăcat în ciobani și i-au îndrumat pe romani pe un drum îngust, complet blocat la capăt. După ce au ajuns în acea regiune și intrarea a fost baricadată, soldații romani au fost nevoiți să accepte pacea impusă de liderii poporului samnit. Ba mai mult, fiecare soldat roman a fost obligat să treacă pe sub un jug format din propriile lor sulițe.

Umilința a fost totală, de aici și expresia în cauză. Foarte mulți oameni utilizează sintagma „a trece prin furcile caudine”, însă forma este greșită, varianta corectă acceptată fiind doar „a trece pe sub furcile caudine”.

Totodată, sintagma este folosită greșit și atunci când face referire la o persoană care urmează să treacă un test în viață, dorind să evidențieze dificultatea acestui eveniment.

Aproape fără excepţie, vorbitorii pe care-i vedem şi-i auzim astăzi în spaţiul public conferă furcilor caudine sensul de „test”, „examen”, „încercare”, „probă de mare dificultate”. Ceea ce ar fi adevărat doar dacă n-ar fi fals. Furcile caudine se referă la condiţiile umilitoare, înjositoare, greu de acceptat pe care învingătorul le impune învinsului în luptă, aşa cum s-a întâmplat într-o strâmtoare aflată la sud-est de Capua, mai precis la Caudium, unde romanii au fost învinşi de samniţi, a afirmat prozatorul Radu Paraschivescu într-una din cărţile sale.

Așadar, expresia face referire în primul rând la umilința trăită de persoana în cauză și nu la dificultatea evenimentului.

Foto: adevarul.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot