De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

31.10.2022
De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Limba română este plină de expresii, multe dintre ele fiind preluate din alte culturi și civilizații. Folosirea corectă a acestora a reprezentat în unele cazuri o problemă, expresiile fiind adaptate câte un pic spațiului mioritic românesc. Expresia „a trece pe sub furcile caudine” are o istorie bogată și este strâns legată de Imperiul Roman.

Cum a apărut expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Acum mai bine de 2.300 de ani a avut loc un eveniment în Imperiul Roman în urma căruia a apărut și expresia „a trece pe sub furcile caudine”. Sintagma este folosită cu sens peiorativ, umilitor și se referă la condiții greu de suportat, însă acceptate pentru a ajunge la capătul problemei.

Potrivit datelor istorice, Caudium a fost un vechi oraș italian, lângă care exista un defileu muntos, pe care romanii l-au botezat Caudinae Furcae (Furcile caudine). Zona a devenit celebră în anul 321 înainte de Hristos, când soldații romani au fost umiliți de poporul samnit.

Mai precis, militarii din zonă s-au îmbrăcat în ciobani și i-au îndrumat pe romani pe un drum îngust, complet blocat la capăt. După ce au ajuns în acea regiune și intrarea a fost baricadată, soldații romani au fost nevoiți să accepte pacea impusă de liderii poporului samnit. Ba mai mult, fiecare soldat roman a fost obligat să treacă pe sub un jug format din propriile lor sulițe.

Umilința a fost totală, de aici și expresia în cauză. Foarte mulți oameni utilizează sintagma „a trece prin furcile caudine”, însă forma este greșită, varianta corectă acceptată fiind doar „a trece pe sub furcile caudine”.

Totodată, sintagma este folosită greșit și atunci când face referire la o persoană care urmează să treacă un test în viață, dorind să evidențieze dificultatea acestui eveniment.

Aproape fără excepţie, vorbitorii pe care-i vedem şi-i auzim astăzi în spaţiul public conferă furcilor caudine sensul de „test”, „examen”, „încercare”, „probă de mare dificultate”. Ceea ce ar fi adevărat doar dacă n-ar fi fals. Furcile caudine se referă la condiţiile umilitoare, înjositoare, greu de acceptat pe care învingătorul le impune învinsului în luptă, aşa cum s-a întâmplat într-o strâmtoare aflată la sud-est de Capua, mai precis la Caudium, unde romanii au fost învinşi de samniţi, a afirmat prozatorul Radu Paraschivescu într-una din cărţile sale.

Așadar, expresia face referire în primul rând la umilința trăită de persoana în cauză și nu la dificultatea evenimentului.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot