De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

31.10.2022
De unde vine expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Limba română este plină de expresii, multe dintre ele fiind preluate din alte culturi și civilizații. Folosirea corectă a acestora a reprezentat în unele cazuri o problemă, expresiile fiind adaptate câte un pic spațiului mioritic românesc. Expresia „a trece pe sub furcile caudine” are o istorie bogată și este strâns legată de Imperiul Roman.

Cum a apărut expresia „a trece pe sub furcile caudine”?

Acum mai bine de 2.300 de ani a avut loc un eveniment în Imperiul Roman în urma căruia a apărut și expresia „a trece pe sub furcile caudine”. Sintagma este folosită cu sens peiorativ, umilitor și se referă la condiții greu de suportat, însă acceptate pentru a ajunge la capătul problemei.

Potrivit datelor istorice, Caudium a fost un vechi oraș italian, lângă care exista un defileu muntos, pe care romanii l-au botezat Caudinae Furcae (Furcile caudine). Zona a devenit celebră în anul 321 înainte de Hristos, când soldații romani au fost umiliți de poporul samnit.

Mai precis, militarii din zonă s-au îmbrăcat în ciobani și i-au îndrumat pe romani pe un drum îngust, complet blocat la capăt. După ce au ajuns în acea regiune și intrarea a fost baricadată, soldații romani au fost nevoiți să accepte pacea impusă de liderii poporului samnit. Ba mai mult, fiecare soldat roman a fost obligat să treacă pe sub un jug format din propriile lor sulițe.

Umilința a fost totală, de aici și expresia în cauză. Foarte mulți oameni utilizează sintagma „a trece prin furcile caudine”, însă forma este greșită, varianta corectă acceptată fiind doar „a trece pe sub furcile caudine”.

Totodată, sintagma este folosită greșit și atunci când face referire la o persoană care urmează să treacă un test în viață, dorind să evidențieze dificultatea acestui eveniment.

Aproape fără excepţie, vorbitorii pe care-i vedem şi-i auzim astăzi în spaţiul public conferă furcilor caudine sensul de „test”, „examen”, „încercare”, „probă de mare dificultate”. Ceea ce ar fi adevărat doar dacă n-ar fi fals. Furcile caudine se referă la condiţiile umilitoare, înjositoare, greu de acceptat pe care învingătorul le impune învinsului în luptă, aşa cum s-a întâmplat într-o strâmtoare aflată la sud-est de Capua, mai precis la Caudium, unde romanii au fost învinşi de samniţi, a afirmat prozatorul Radu Paraschivescu într-una din cărţile sale.

Așadar, expresia face referire în primul rând la umilința trăită de persoana în cauză și nu la dificultatea evenimentului.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot