De unde vine cuvântul „sabotaj” și care este legătura cu „saboții”?

27.02.2022
De unde vine cuvântul „sabotaj” și care este legătura cu „saboții”?

Limba română este plină de cuvinte vechi, unele dintre ele încă de pe vremea tracilor. Sensul acestor cuvinte s-a modificat de-a lungul timpului. Astfel, unele dintre aceste cuvinte au suferit o transformare și au ajuns să însemne cu totul altceva decât erau la început. Din acestă categorie face parte și termenul „sabotaj”, care are cu totul altă semnificație acum decât în trecut.

Limba română este una dintre puținele limbi din lume care se scrie și se citește la fel. Complexitatea ei este dată și de numărul mare de cuvinte prin care poate fi exprimată o idee sau o acțiune. De-a lungul anilor, cuvintele s-au tot schimbat , iar unele, pe lângă forma diferită de scriere au și o altă semnificație decât cea inițială.

Ce însemna la început cuvântul „sabotaj”?

Limba noastră este cea mai importantă moștenire a noastră. Ea reprezintă modul nostru de identitate și modalitatea prin care ne-au fost transmise din generație în generație obiceiurile și tradițiile locale, care fac din poporul român ceea ce este în prezent.

Cuvântul „sabotaj” avea în trecut o altă semnificație, având sensul de „a merge zgomotos, purtând pantofi de lemn.” Termenul a fost introdus în limba română din franceză. Tot de acolo am preluat și cuvântul „sabot”, care înseamnă pantof de lemn.

Aceste tipuri de încălțări erau purtate de clasele sociale sărace, care nu își puteau permite pantofi din piele. Drept urmare, oamenii bogați au început să facă glume pe seama acestora și le spuneau sabotori, fiindcă puteau fi auziți mergând pe stradă de la distanță.

Ulterior, pantofii au avut și un alt efect în lumea socială, din acea vreme, fiindcă în timpul grevelor muncitorii își frecau pantofii de podea și loveau cu ei utilajele pentru le strica. Cu alte cuvinte, sabotau fabrica în care lucrau. Astfel, a apărut sensul cuvântului din prezent.

Curiozități despre limba română

Foto: freerangestock.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 6 iulie au fost consemnate tot felul de evenimente, unele pozitive, altele negative, însă toate și-au pus amprenta pe istoria omenirii. Redactorii shtiu.ro le...
Cele mai noi articole
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. Și, s-ar putea... citește tot
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Pe Pământ sunt multiple deșerturi care în trecut au fost oaze de verdeață. Schimbările climatice, de-a lungul timpului, au făcut ca ele să ajungă la starea din prezent. Dintre acestea se... citește tot
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Este posibil să fi observat că toate prăjiturile au un ingredient comun, și anume praf de copt. Acesta este un agent chimic de creștere care ajută prăjiturile și torturile să crească în... citește tot