Cum se pronunță cuvântul „trafic”? Cum se pune accentul?

17.02.2022
Cum se pronunță cuvântul „trafic”? Cum se pune accentul?

Limba română este una dintre cele mai complexe din lume. În vocabularul nostru se găsesc tot felul de cuvinte originale, specifice zonei noastre, dar și multe împrumutate din alte limbi. Pronunțarea acestora din urmă a suferit modificări, de-a lungul anilor, și este foarte dificil să știi exact care formă este corectă.

Cum se pronunță cuvântul trafic?

Unul dintre aceste cuvinte este „trafic”. Pronunțarea corectă a acestuia poate da bătăi de cap, fiindcă accentul poate fi pus atât pe prima vocală, cât și pe ultima. Dar, care formă este corectă?

Termenul este împrumutat în limba română din franceză, unde accentuarea se face pe litera „i”. Francezii au mutat accentul pe toate cuvintele la finalul acestora. Cu toate acestea, mulți oameni pun accentul pe prima vocală, „a”, însă potrivit DOOM ambele forme sunt corecte.

La început, când termenul a fost împrumutat din limba franceză, acesta a fost utilizat ca în varianta originală cu accent pe final. Utilizarea liberă a făcut ca „trafic” să fie accentuat și pe prima vocală „a”, o variantă neacceptată până acum câțiva ani în mediul academic. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat, iar conform DOOM ambele variante sunt corecte, ba mai mult prima opțiune prezentată este cea cu accentuarea pe prima vocală.

Trebuie precizat că între cele două variante de pronunțare nu sunt diferențe semantice. Așadar, indiferent de forma pe care o folosiți, fie cu accent pe prima vocală sau cu accent pe ultima vocală, este bine de știut că ambele variante sunt acceptate de normă academică și sunt corecte.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române „trafic” poate fi definit ca „frecvența operațiilor de transport efectuat, cu anumite mijloace de transport (feroviare, maritime, rutiere, aeriene), într-un interval de timp și în condiții precizate. Totalitatea legăturilor de telecomunicație stabilite într-un anumit interval de timp și în anumite condiții tehnice. Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri și de alte valori. Comerț ilicit. A face trafic de influență = a trage foloase ilicite din influența pe care cineva o are asupra cuiva, din trecerea de care se bucură pe lângă cineva”.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 6 iulie au fost consemnate tot felul de evenimente, unele pozitive, altele negative, însă toate și-au pus amprenta pe istoria omenirii. Redactorii shtiu.ro le...
Cele mai noi articole
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. Și, s-ar putea... citește tot
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Pe Pământ sunt multiple deșerturi care în trecut au fost oaze de verdeață. Schimbările climatice, de-a lungul timpului, au făcut ca ele să ajungă la starea din prezent. Dintre acestea se... citește tot
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Este posibil să fi observat că toate prăjiturile au un ingredient comun, și anume praf de copt. Acesta este un agent chimic de creștere care ajută prăjiturile și torturile să crească în... citește tot