„De fapt” sau „defapt”, cum se scrie corect?

17.02.2022
„De fapt” sau „defapt”, cum se scrie corect?

Limba română ridică uneori dificultăți chiar și în rândul cetățenilor români. Gramatica este dificilă, iar unele cuvinte sau sintagme sunt folosite în mod greșit. În acestă categorie întâlnim și expresia „de fapt” pe care o vedem uneori scrisă „defapt”.

Unele persoane folosesc în scriere varianta „defapt” legat, însă nu aceasta este cea corectă. Provine din limba latină „de facto” care înseamnă „în realitate”, „în fapt”, „efectiv”.

Cum se scrie corect, „de fapt” sau „defapt”?

Din punct de vedere gramatical, sintagma „de fapt” este o locuțiune adjectivală sau adverbială și nu se scrie niciodată legat.

Exemple de propoziții folosind locuțiunea „de fapt”:

Se separă de enunț prin virgulă atunci când „de fapt” are funcție de locuțiune adverbială și se află în interiorul frazei. Dacă este la începutul propoziției, virgula se pune după locuțiune, iar dacă este la sfârșit înainte de locuțiune.

De exemplu:

Expresia din limba latină „de facto” este folosită cel mai des în domeniul juridic și înseamnă „în practică”, dar nu neapărat cu un temei legal. Opusul acestuia este „de jure” ceea ce înseamnă „reglementat prin lege”, „de drept”, scrie Libertatea.

Ce este locuțiunea?

Expresia este o construcție metaforică, care exprimă o idee cu sens figurat. În schimb, potrivit definiției din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, locuţiunea este un grup de cuvinte cu înţeles propriu, care se comportă din punct de vedere gramatical ca o singură parte de vorbire.

Locuțiunile pot fi identificate cu ușurință deoarece sunt alcătuite din două sau mai multe cuvinte ce pot fi substituite de o anumită parte de vorbire.

Spre exemplu, în expresia „a se da jos” nu avem un verb „a se da” + un complement circumstanţial de loc „jos”, adică două unităţi gramaticale, ci numai o singură unitate gramaticală cu valoare de verb, care are înţeles de „a coborî”.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising