De ce ziua nu se văd stelele pe cer?

19.06.2020
De ce ziua nu se văd stelele pe cer?

Una din întrebările care circulă mult pe internet este următoarea: de ce în timpul zilei nu putem vedea stelele? Ca de obicei, o să explicăm mai jos ce provoacă incapacitatea omului de a observa aceste corpuri cerești pe cer atunci când este lumină.

De ce ziua nu se văd stelele pe cer?

Așa cum probabil vă așteptați, totul are legătură cu Soarele. Lumina puternică a acestuia poate împrăștia orice substanță între o sursă de lumină și un detector, inclusiv toate părțile globului ocular din fața retinelor tale, dar în absența acestui lucru, ar fi fost greu să vezi stelele. Soarele și corpurile care reflectă lumina lui sunt prea puternice în comparație cu împrejurimile lor.

Cerul în timpul zilei este suficient de luminos încât să depășească orice lumină venită din depărtare. Trebuie specificat că acest lucru este ajutat și de atmosfera Pământului. Soarele este de 400.000 de ori mai strălucitor decât Luna și de 10.000.000.000 de ori mai puternic decât cea mai strălucitoare stea din cerul nopții.

Pământul primește lumină de la Soare, în medie, aproximativ 342 Watt pe metru pătrat (W / m2). Dacă Soarele este direct deasupra, acest număr este mai aproape de 1368 W / m2, dar să rămânem cu 342 W / m2, deoarece aceasta este media peste emisfera orientată spre Soare, iar cea mai mare parte a suprafeței este într-un anumit unghi față de Soare.

În concluzie, lumina puternică de la Soare face ca lumina de la stelele din depărtare să nu poate fi observată.

Soarele, steaua din centrul sistemului solar

Soarele nostru este este o sferă aproape perfectă din plasmă fierbinte, ținută de gravitație și modelată de un câmp magnetic. Este de departe cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ. Diametrul său este de aproximativ 1,39 milioane de kilometri, iar masa sa este de aproximativ 330.000 de ori mai mare decât a Terrei. Reprezintă aproximativ 99,86% din masa totală a Sistemului Solar. Aproximativ trei sferturi din masa Soarelui este formată din hidrogen (73%); restul este în mare parte heliu (25%), cu cantități mult mai mici de elemente mai grele, inclusiv oxigen, carbon, neon și fier.

Se poate spune, fără echivoc, că dacă Pământul s-ar afla mai aproape de Soare acesta ar fi un deșert, fără pic de viață, iar dacă ar fi mai la depărtare apa nu ar mai fi în stare lichidă. Așadar, tot ce are viață pe această planetă se datorează Soarelui, o stea luminoasă în mijlocul sistemului nostru solar.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Zece lucruri „banale” pentru noi, dar complet interzise în lumea arabă
Zece lucruri „banale” pentru noi, dar complet interzise în lumea arabă
Lumea arabă este, în multe cazuri, despre tradiții tradiții. Ceea ce pentru occidentali sau americani sunt lucruri obișnuite, în anumite țări arabe acestea pot fi interzise sau puternic... citește tot
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rușii au mobilizat trupe la 250 de km de Helsinki, capitala Finlandei! Putin vrea coridorul Suwałki, cea mai vulnerabilă zonă NATO!
Rusia pare să intensifice pregătirile pentru o mobilizare militară în apropierea frontierelor statelor baltice și ale Finlandei. Conform imaginilor satelitare publicate de portalul polonez Onet,... citește tot
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Fenomen cosmic misterior: semnale radio misterioase detectate dintr-o zonă neexplorată a spațiului
Într-o perioadă în care întreg globul pământesc se confruntă cu incertitudini de tot felul, o echipă de cercetători a venit cu certitudini după ce a detectat semnale radio neobișnuite... citește tot