De ce unii oameni sunt alergici la pisici?

20.09.2023
De ce unii oameni sunt alergici la pisici?

Pisicile, precum și câinii, sunt animale care se află în imediata apropiere a omului. Micile feline s-au aflat dintotdeauna prin preajma oamenilor, devenind în anumite culturi chiar zeități. Pretențioase, morocănoase și uneori respingătoare, pisicile sunt animale pe care le vom găsi în foarte multe case. Cu toate acestea, de ce unii oameni sunt alergici la pisici?

Cum se explică alergia la pisici?

pisici

Conform mai multor statistici, pe Terra există între 600 milioane și 1 miliard de pisici. Fie că ne aflăm în Africa, Asia, America, Australia sau Europa, pisicile se simt ca la ele acasă pe orice continent. Există o varietate de astfel de feline care pot fi adoptate sau cumpărate, de la cele fără blană, până la cele care sunt pufoase ca un bulgăre de zăpadă. Pot fi jucăușe, lingușitoare, respingătoare și morocănoase în același timp. Temperamentul unei feline este greu de explicat, dar cu toate acestea milioane de oameni au un astfel de animal în casă.

Pe de-o parte, o felină este mai ușor de întreținut decât un câine din varii motive. Nu trebuie scoasă la plimbare, nu necesită atât de multă atenție, ea însăși fiind un animal care nu cere prea multe, iar nevoile și le face la litieră. Pe de altă parte, inconvenientul principal este acela că o pisică lasă foarte mult păr. În plus, există oameni care sunt alergici la pisici.

Cercetătorii spun faptul că majoritatea alergiilor cauzate de micile feline sunt cauzate de părul și saliva acesteia. Principalele reacții pot fi de la un banal strănut, până la simptome mortale. Tusea, congestia nazală, mâncărimea, iritații ale pielii, lăcrimarea sau respirația greoaie sunt cele mai dese simptome pe care o persoană le poate simți în preajma unei pisici.

Se parecă alergia este declanșată de mătreața animalului, adică fulgii de piele moartă pe care pisicile le revarsă. Aceștia se acumulează în casă, se așază pe pereți, covoare sau mobilier, practic nimic nu scapă. Totodată, saliva este și ea un declanșator. Ea conține o proteină numită „Fel d 1”, fiind transferată din gură pe piele și pe blană când se îngrijesc singure.

Curiozități despre pisici:

Pisicile fac parte din marea familie a felinelor, unde mai regăsim și alte animale precum leul, tigrul, sfinxul, pisica sălbatică, leopardul ș. a. Haideți să descoperim câteva curiozități despre micile blănoase:

  1. Doar 20% din pisicile portocalii sunt femele;
  2. Acestea au mai puține papile gustative decât câinii sau oamenii;
  3. Ceea ce parte surprinzător este că nu fac carii;
  4. Mustățile lor sunt la fel de sensibile precum vârfurile degetelor umane;
  5. Deși sunt miope, văzul lor în întuneric este grozav;
  6. Pisica este înrudită 95,6% cu tigrul. Deși sunt la o scală mai mică, comportamentul dintre cele două animale este identic;
  7. Șuieratul lor este defensiv, nu agresiv;
  8. Dacă aceasta se apropie de tine în linie dreaptă, cu coada vibrantă înseamnă că se bucură să te vadă;
  9. În 1955, în Danemarca, s-a născut singura pisică verde. Culoarea blănii a fost dată de nivelurile ridicate de cupru din conductele de apă.
  10. O pisică de casă l-ar putea învinge pe Usain Bolt într-o cursă de 200 metri.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot