De ce unii oameni sunt alergici la pisici?

20.09.2023
De ce unii oameni sunt alergici la pisici?

Pisicile, precum și câinii, sunt animale care se află în imediata apropiere a omului. Micile feline s-au aflat dintotdeauna prin preajma oamenilor, devenind în anumite culturi chiar zeități. Pretențioase, morocănoase și uneori respingătoare, pisicile sunt animale pe care le vom găsi în foarte multe case. Cu toate acestea, de ce unii oameni sunt alergici la pisici?

Cum se explică alergia la pisici?

pisici

Conform mai multor statistici, pe Terra există între 600 milioane și 1 miliard de pisici. Fie că ne aflăm în Africa, Asia, America, Australia sau Europa, pisicile se simt ca la ele acasă pe orice continent. Există o varietate de astfel de feline care pot fi adoptate sau cumpărate, de la cele fără blană, până la cele care sunt pufoase ca un bulgăre de zăpadă. Pot fi jucăușe, lingușitoare, respingătoare și morocănoase în același timp. Temperamentul unei feline este greu de explicat, dar cu toate acestea milioane de oameni au un astfel de animal în casă.

Pe de-o parte, o felină este mai ușor de întreținut decât un câine din varii motive. Nu trebuie scoasă la plimbare, nu necesită atât de multă atenție, ea însăși fiind un animal care nu cere prea multe, iar nevoile și le face la litieră. Pe de altă parte, inconvenientul principal este acela că o pisică lasă foarte mult păr. În plus, există oameni care sunt alergici la pisici.

Cercetătorii spun faptul că majoritatea alergiilor cauzate de micile feline sunt cauzate de părul și saliva acesteia. Principalele reacții pot fi de la un banal strănut, până la simptome mortale. Tusea, congestia nazală, mâncărimea, iritații ale pielii, lăcrimarea sau respirația greoaie sunt cele mai dese simptome pe care o persoană le poate simți în preajma unei pisici.

Se parecă alergia este declanșată de mătreața animalului, adică fulgii de piele moartă pe care pisicile le revarsă. Aceștia se acumulează în casă, se așază pe pereți, covoare sau mobilier, practic nimic nu scapă. Totodată, saliva este și ea un declanșator. Ea conține o proteină numită „Fel d 1”, fiind transferată din gură pe piele și pe blană când se îngrijesc singure.

Curiozități despre pisici:

Pisicile fac parte din marea familie a felinelor, unde mai regăsim și alte animale precum leul, tigrul, sfinxul, pisica sălbatică, leopardul ș. a. Haideți să descoperim câteva curiozități despre micile blănoase:

  1. Doar 20% din pisicile portocalii sunt femele;
  2. Acestea au mai puține papile gustative decât câinii sau oamenii;
  3. Ceea ce parte surprinzător este că nu fac carii;
  4. Mustățile lor sunt la fel de sensibile precum vârfurile degetelor umane;
  5. Deși sunt miope, văzul lor în întuneric este grozav;
  6. Pisica este înrudită 95,6% cu tigrul. Deși sunt la o scală mai mică, comportamentul dintre cele două animale este identic;
  7. Șuieratul lor este defensiv, nu agresiv;
  8. Dacă aceasta se apropie de tine în linie dreaptă, cu coada vibrantă înseamnă că se bucură să te vadă;
  9. În 1955, în Danemarca, s-a născut singura pisică verde. Culoarea blănii a fost dată de nivelurile ridicate de cupru din conductele de apă.
  10. O pisică de casă l-ar putea învinge pe Usain Bolt într-o cursă de 200 metri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot