De ce unii oameni sunt alergici la pisici?

20.09.2023
De ce unii oameni sunt alergici la pisici?

Pisicile, precum și câinii, sunt animale care se află în imediata apropiere a omului. Micile feline s-au aflat dintotdeauna prin preajma oamenilor, devenind în anumite culturi chiar zeități. Pretențioase, morocănoase și uneori respingătoare, pisicile sunt animale pe care le vom găsi în foarte multe case. Cu toate acestea, de ce unii oameni sunt alergici la pisici?

Cum se explică alergia la pisici?

pisici

Conform mai multor statistici, pe Terra există între 600 milioane și 1 miliard de pisici. Fie că ne aflăm în Africa, Asia, America, Australia sau Europa, pisicile se simt ca la ele acasă pe orice continent. Există o varietate de astfel de feline care pot fi adoptate sau cumpărate, de la cele fără blană, până la cele care sunt pufoase ca un bulgăre de zăpadă. Pot fi jucăușe, lingușitoare, respingătoare și morocănoase în același timp. Temperamentul unei feline este greu de explicat, dar cu toate acestea milioane de oameni au un astfel de animal în casă.

Pe de-o parte, o felină este mai ușor de întreținut decât un câine din varii motive. Nu trebuie scoasă la plimbare, nu necesită atât de multă atenție, ea însăși fiind un animal care nu cere prea multe, iar nevoile și le face la litieră. Pe de altă parte, inconvenientul principal este acela că o pisică lasă foarte mult păr. În plus, există oameni care sunt alergici la pisici.

Cercetătorii spun faptul că majoritatea alergiilor cauzate de micile feline sunt cauzate de părul și saliva acesteia. Principalele reacții pot fi de la un banal strănut, până la simptome mortale. Tusea, congestia nazală, mâncărimea, iritații ale pielii, lăcrimarea sau respirația greoaie sunt cele mai dese simptome pe care o persoană le poate simți în preajma unei pisici.

Se parecă alergia este declanșată de mătreața animalului, adică fulgii de piele moartă pe care pisicile le revarsă. Aceștia se acumulează în casă, se așază pe pereți, covoare sau mobilier, practic nimic nu scapă. Totodată, saliva este și ea un declanșator. Ea conține o proteină numită „Fel d 1”, fiind transferată din gură pe piele și pe blană când se îngrijesc singure.

Curiozități despre pisici:

Pisicile fac parte din marea familie a felinelor, unde mai regăsim și alte animale precum leul, tigrul, sfinxul, pisica sălbatică, leopardul ș. a. Haideți să descoperim câteva curiozități despre micile blănoase:

  1. Doar 20% din pisicile portocalii sunt femele;
  2. Acestea au mai puține papile gustative decât câinii sau oamenii;
  3. Ceea ce parte surprinzător este că nu fac carii;
  4. Mustățile lor sunt la fel de sensibile precum vârfurile degetelor umane;
  5. Deși sunt miope, văzul lor în întuneric este grozav;
  6. Pisica este înrudită 95,6% cu tigrul. Deși sunt la o scală mai mică, comportamentul dintre cele două animale este identic;
  7. Șuieratul lor este defensiv, nu agresiv;
  8. Dacă aceasta se apropie de tine în linie dreaptă, cu coada vibrantă înseamnă că se bucură să te vadă;
  9. În 1955, în Danemarca, s-a născut singura pisică verde. Culoarea blănii a fost dată de nivelurile ridicate de cupru din conductele de apă.
  10. O pisică de casă l-ar putea învinge pe Usain Bolt într-o cursă de 200 metri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot