De ce devine violentă brusc pisica atunci când o mângâi?

12.07.2023
De ce devine violentă brusc pisica atunci când o mângâi?

Pisica este unul dintre cele mai îndrăgite animale de companie. Acest patruped creează o legătură specială cu stăpânul său și, cu toate că este mai rece în comportament decât un câine, este foarte iubit de oameni. Proprietarii de pisici au putut observa, la un moment dat, că atunci când le mângâie acestea devin violente brusc. Care este motivul?

De ce mușcă pisica atunci când o mângâi?

Pisica mușcă nu numai atunci când o mângâi, dar și când te joci cu ea. Această atitudine a fost explicată pe larg de specialiștii în comportamentul felinelor, susținând că este o expresie fizică normală.

Proprietarii de pisici au tendința să mângâie aceste animale foarte mult, însă la un moment dat ele își schimbă brusc atitudinea și mușcă efectiv. Prin această manifestare fizică ele încearcă să transmită că vor să fie lăsate în pace și să nu mai fie mângâiate. Pisicile au limite diferite în ceea ce privește mângâierea și interacțiunea fizică. Unele pot deveni suprastimulate rapid, ceea ce înseamnă că mângâierea prelungită sau mișcările intense le pot provoca disconfort sau iritare. În astfel de cazuri, ele pot răspunde prin mușcături sau zgârieturi.

Trebuie precizat însă că aceste feline mușcă nu numai atunci când sunt mângâiate, ci și când se joacă. În acest ultim caz, mușcăturile apar ca urmare a instinctului lor natural de vânătoare. Prin joacă ele învață cum să stea la pândă, dar și cum să vâneze eficient.

Pisicile sunt animale cu personalități individuale și preferințe diferite. Unele pot pur și simplu să nu se simtă confortabil cu mângâierea sau cu contactul fizic excesiv. Ele pot considera acest tip de interacțiune ca fiind invaziv sau amenințător și reacționează agresiv pentru a se proteja și a-și stabili limitele personale. Altele, în schimb, pot avea zone sensibile sau dureroase pe corpul lor.

Pisicile nu trebuie disciplinate fizic pentru atitudinea agresivă, fiindcă nu vor înțelege, în schimb ele trebuie recompensate atunci când au un comportament civilizat. Cel mai bine este ca stăpânii să le cumpere tot felul de jucării pentru a-și concentra atenția asupra lor și pentru a-și descărca energia negativă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot