De unde vine expresia „ți-a mâncat pisica limba”?

27.10.2021
De unde vine expresia „ți-a mâncat pisica limba”?

Fiecare dintre noi folosim o mulțime de expresii în fiecare zi care nu au sens literal. Cu toate acestea, unele expresii din limba română sunt atât de neobișnuite încât este imposibil de ghicit de unde provin. Printre acestea se numără și faimoasa întrebare „ți-a mâncat pisica limba?”

Evenimentele istorice, legendele, figurile importante, religia și chiar reclamele stau la baza multor expresii folosite astăzi. Când eram mici, de multe ori ne puneau părinții în situații dificile, rugându-ne ori să fredonăm un cântecel, ori să povestim ceva. Emoțional, ne blocam și ca un făcut urma întrebarea lor „ți-a mâncat pisica limba?”. Ei bine, iată de unde ar putea fi originea nebunească a acestei expresii care ne-a marcat copilăria multora dintre noi.

Ți-a mâncat pisica limba?

Această expresie a apărut în anii 1800. Cu toate acestea, nu este clar cum s-a dezvoltat exact. Ea este adresată de cele mai multe ori unei persoane care nu răspunde sau pur și simplu nu-și găsește cuvintele într-o conversație. Unii specialiști în lingvistică sunt de părere că o posibilă sursă ar putea fi din Egiptul antic, unde limbile mincinoșilor și hulitorilor erau tăiate și date pisicilor regelui pentru a fi hrănite.

De asemenea, mai există o teorie conform căreia Marina engleză folosea un instrument numit „Cat-o’-nine-tails” pentru biciuire. Durerea era atât de puternică încât făcea ca victima să rămână tăcută mult timp.

Această idee înspăimântătoare persistă și în teoria potrivit căreia expresia provine dintr-o perioadă de vânătoare de vrăjitoare, în care frica și isteria abundau. Vrăjitoarele, după cum spun poveștile, puteau fura capacitatea de a vorbi a unei persoane, uneori, îndepărtând limba și hrănind-și animalul de companie.

Cu toate acestea, nu există nicio fărâmă de dovezi care să susțină originea expresiei. Este oarecum arhaic acum, dar a fost de uz comun până în anii 1960/70. Era îndreptat către oricine era tăcut când era de așteptat să vorbească și, adesea, către copiii care erau suspect de discreti.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot